Ανδρος: Κόρη καραβοκύρη

Εχει καλό οδικό δίκτυο, υπέροχες παραλίες, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ενδοχώρα που προσφέρεται για εξερευνήσεις και περιπέτειες.

Διαθέτει αρχοντιά, πολυσύχναστα θέρετρα, ναυτική παράδοση, αρχιτεκτονική προσωπικότητα, ζωηρή πολιτιστική κίνηση, αλλά και υπέροχη φύση! Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική, αλλά και στην ευβοϊκή γη. Εχει καλό οδικό δίκτυο, υπέροχες παραλίες, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ενδοχώρα που προσφέρεται για εξερευνήσεις και περιπέτειες.



Το ορεινό του εδάφους δημιουργεί μερικά από τα εντυπωσιακότερα τοπία του Αιγαίου, ταυτόχρονα όμως περιορίζει σημαντικά τις μετακινήσεις. Κυκλαδίτικο τοπίο, θα έλεγε κανείς, με την πρώτη ματιά! Το βέβαιο είναι ότι κι εδώ κυριαρχεί ένα δυνατό κοκτέιλ ξερικής γης, λευκών οικισμών και γαλάζιου ορίζοντα. Ωστόσο, μέσα απ’ το γυμνό σκηνικό ξεπηδούν -καταρρίπτοντας τα στερεότυπα- κατάφυτες πλαγιές που κρύβουν στις υγρές ρεματιές τους νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια και δροσερά ρυάκια. Ενας βασικός οδικός άξονας διατρέχει τις νότιες ακτές και συνδέει το Γαύριο με το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι.  





Τι θα δείτε στη Χώρα: Με ναυτική παράδοση αιώνων και με έντονα αρχοντική προσωπικότητα, η Χώρα της Ανδρου είναι μια από τις πιο όμορφες πολιτείες του Αιγαίου. Το ενετικό κάστρο, οι εκκλησίες της Αγίας Θαλασσινής, του Αϊ-Γιώργη, τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία (Αρχαιολογικό και Ναυτικό), αλλά και το Ναυτικό Γυμνάσιο αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - δημιουργία του ζεύγους Γουλανδρή. Η κεντρική οδός Εμπειρίκου με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα μικρομάγαζα και τους καφενέδες, αλλά και η πλατεία Καΐρη είναι τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Χώρας. Από την πλατεία του Αφανούς Ναύτη η θέα στο ερειπωμένο βενετσιάνικο κάστρο, στον φάρο και στο ανοιχτό πέλαγος δύσκολα περνά απαρατήρητη.



Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοντινά ορεινά χωριά Αποίκια -όπου και οι πηγές του νερού Σάριζα- και Στενιές, με τα καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά των εύπορων ναυτικών.


Οι παραλίες με μια ματιά


Ανάμεσα σε Γαύριο - Μπατσί:
στον δρόμο από Γαύριο για Μπατσί συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδερή παραλία Λιόπεση. Ακολουθεί το απλωτό ακρογιάλι του Αγίου Πέτρου, η οργανωμένη Χρυσή Ακτή και η παραλία Κιπρή, φυσική συνέχεια η μια της άλλης.
Κόρθι: στον κλειστό κόλπο του Κορθίου, που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, θα βρούμε την καλή αμμουδιά Καντούνι. Από το κέντρο του Κορθίου θα αναζητήσουμε τον δρόμο για την παραλία «Της Γριάς το Πήδημα» με τον χαρακτηριστικό βράχο, μια από τις πιο δημοφιλείς στην Ανδρο.

Γιαλιά - Πίσω Γιαλιά: από τη Χώρα της Ανδρου συνεχίζουμε για Στενιές (3 χλμ.). Μπροστά από το ομώνυμο χωριό και στα δεξιά του δρόμου αναπτύσσεται η πολυσύχναστη παραλία Γιαλιά με άμμο και ένα ποταμάκι. Σε μικρή απόσταση συναντάμε την ακτή Πίσω Γιαλιά.
Ατένι: από Μπατσί κατευθυνόμαστε προς Ατένι, περνάμε το χωριό και κατηφορίζουμε ως την αμμουδερή παραλία (2,5 χλμ.) που είναι ανοικτή στον βοριά.

Βιτάλι: από τον Αγιο Πέτρο ανηφορίζουμε για το χωριό Βιτάλι (1,5 χλμ.), απ’ όπου και θα προσεγγίσουμε την ομώνυμη παραλία. Η ακτή είναι στρωμένη με άμμο και όταν φυσά βοριάς την πιάνει το κύμα. Υπάρχει ταβέρνα.
Φελλός: είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία, προφυλαγμένη από τους βοριάδες, που βρίσκεται λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Γαυρίου. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνα.

Ζόρκος: από Ανω Φελλό ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο για το χωριό Παλαιστού. Από εδώ κατεβαίνουμε στην αμμουδερή παραλία Ζόρκος (καλύτερα να έρθετε μια μέρα που δεν φυσά βοριάς).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr