Πάργα: Το «διαμάντι» του Ιονίου... στην Ήπειρο

Μια «πολύχρωμη» πόλη – έκπληξη που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί

Πάργα! Μια μαγική πόλη στην «καρδιά» της Ηπείρου με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, με καταγάλανα νερά, που σου δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο.

Η Πάργα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα νησί. Η αμφιθεατρική της ρυμοτομία, τα πολύχρωμα σπίτια, τα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια που σκαρφαλώνουν ως την κορυφή του λόφου, η απίστευτη θέα στη θάλασσα του Ιονίου και στο νησί της Παναγίας που καθρεφτίζεται στα νερά του λιμανιού, σε μαγεύουν.



Πολύ κοντά στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, η Πάργα τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε έναν τοπ luxurious προορισμό, που προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις, σε συνδυασμό με την φυσική, ανεπιτήδευτη ομορφιά της.



Εκεί, έχουν «αναδυθεί» σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών που σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν μια ξεχωριστή πολυτέλεια.

«Κόσμημα» στην φημισμένη παραλία του Βάλτου αποτελεί το Parga Beach Resort, το οποίο αποτελείται από νεοκλασικά βενετσιάνικα μπάνγκαλοους, περιτρυγιρισμένα από ελαιόδεντρα 350 ετών και έναν μοναδικής ομορφιάς κήπο με πάνω από 500 φυτά.

Η θέα από το Ενετικό κάστρο της Πάργας 


Παραλίες

Στην Πάργα και την γύρω κοντινή περιοχή υπάρχουν πολλές παραλίες, με κάθε μία από αυτές να προσφέρει στους επισκέπτες της κάτι το ιδιαίτερο.

Η εικόνα σε κάθε παραλία είναι μοναδική. Αν έχεις ταξιδέψει στο Ιόνιο, το σκηνικό σε μπερδεύει, νομίζοντας ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα νησιά του.

Αρμονικά εναλλάσσονται όρμοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια, ενώ το πράσινο φτάνει μέχρι την θάλασσα, δημιουργώντας μιας απίστευτης ομορφιάς εικόνα.

Παραλίες θα βρείτε μέσα στον οικισμό ή σε πολύ κοντινή απόσταση τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε με τα πόδια, για κάποιες άλλες θα χρειαστείτε το αυτοκίνητό σας. Οι πιο τολμηροί που θα επιλέξουν το σκάφος οι παραλίες στους μαγευτικούς Παξούς και Αντίπαξους αποτελούν μια ξεχωριστή πρόκληση.

Βάλτος

Μεγάλη αμμώδης παραλία δίπλα από τον οικισμό της Πάργας σε πολύ όμορφη τοποθεσία.

Η παραλία του Βάλτου με θέα την πίσω πλευρά του Κάστρου της, την Μονή Βλαχέρνας, το Κάστρο της Ανθούσας και φυσικά το πανέμορφο Ιόνιο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές των επισκεπτών.

Τα πεντακάθαρα νερά, η οργανωμένη παραλία καθώς και η δυνατότητα θαλασσίων σπορ εγγυώνται για ένα απολαυστικό και διασκεδαστικό θαλάσσιο μπάνιο.

Ελάχιστα βήματα από την πανέμορφη παραλία, η οικογένεια Ιωάννου, με μεγάλη αγάπη για την περιοχή και τον τουρισμό, έχει φτιάξει, το ξενοδοχείο Parga Beach Resort. Ένα συγκρότημα που πραγματικά ξεχωρίζει και συνδυάζει την πολυτελή διαμονή με την υψηλής ποιότητας γαστρονομία. «Πάνω στο κύμα», μπορείς να απολαύσεις όλες τις ανέσεις. Τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης μπάνγκαλοους, ανάμεσα σε πανέμορφος κήπους και το φημισμένο εστιατόριο «Thalassa seaside restaurant».



«Θέλω το ελληνικό στοιχείο κυρίαρχο στην κουζίνα μου. Ο πελάτης που θα ‘ρθει θέλω να γευτεί Ελλάδα, παράδοση και Ήπειρο. Αυτό το καταφέρνω επιλέγοντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, φρέσκα χόρτα από την Ηπειρώτικη γη και κάνοντας ναι μεν μοντέρνες συνταγές, χωρίς όμως να παρεμβαίνω στο παραδοσιακό στοιχείο», μας λέει ο executive Chef του εστιατορίου, Σωτήρης Οικονόμου.



Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Τα πάντα είναι με προσοχή επιλεγμένα. Από τις πρώτες ύλες, έως τα αντικείμενα που διακοσμούν τους χώρους. Ξυπνώντας το πρωί, έχοντας στην κυριολεξία στα πόδια σου την θάλασσα, απολαμβάνεις ένα καθαρά ελληνικό πρωινό. Στην συνέχεια κάνεις τις βουτιές σου στην καταγάλανη θάλασσα, ή σε μια από τις τρεις πισίνες που διαθέτει το συγκρότημα. Μια βόλτα στους κήπους του είναι απαραίτητη για να νιώσεις την γαλήνη, ακούγοντας τους ήχους των πουλιών.



Το ξενοδοχείο έχει τόσες πολλές παροχές που ακόμα και αν θες να περάσεις την ημέρα σου μέσα σε αυτό, σίγουρα θα το απολαύσεις. Σπα, μαθήματα γιόγκα, γυμναστήριο, περίπατοι μέσα στο πράσινο και «lounge» καταστάσεις στο lobby του ξενοδοχείου, δεν θα σας αφήσουν και πολύ... ελεύθερο χρόνο. Το βράδυ πλέον μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου με θέα τη φωταγωγημένη πόλη της Πάργας, το κάστρο και τα καραβάκια. Θετικό πρόσημο η προνοητικότητα της οικογένειας Ιωάννου για εγκαταστάσεις φιλικές σε άτομα με αναπηρία.



Αϊ Γιαννάκης

Βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Πάργα, 6 χλμ. πριν ερχόμενοι από την Πρέβεζα. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες, οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ και από τις καθαρότερες, κατάλληλη για όλους τους φίλους της θάλασσας.

Εδώ θα χαλαρώσετε, θα ξεκουραστείτε και θα απολαύσετε πραγματικά το μπάνιο σας σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Άγιος Σώστης

Ερημική παραλία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου νότια της παραλίας Σαρακήνικο. Δεν είναι οργανωμένη και για το λόγο αυτό όταν την επισκευθείτε θα πρέπει να φροντίσετε για τα απαραίτητα.
Η οδική πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να την δείτε και να απολαύσετε το μπάνιο σας στα θαυμάσια νερά της, χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσον τα πλοιάρια που κάνουν εκδρομές ή θαλάσσιους περιπάτους στην Πάργα, σε μια διαδρομή 20 λεπτών περίπου.

Οι επιλογές σε παραλίες είναι πολλές:

Κρυονέρι
Πίσω Κρυονέρι
Λίχνος
Σαρακήνικο
Επάνω Μώλος
Πλακερό
Φραγκοπήδημα
Μπερετίνικο
Κάστα
Μοναστήρι
Μικρή Πογωνιά
Ασπρος Γκρεμός

Πώς μπορώ να πάω στην Πάργα

Αεροπορική πρόσβαση:

O κρατικός αερολιμένας Ακτίου (PVK) βρίσκεται σε απόσταση 65 χλμ από την Πάργα. Έχει αεροπορικές συνδέσεις με το Oslo, Gothenburg, Stockholm, Bratislava, Stavanger,  Helsinki, Copenhagen, Amsterdam, Bern, Rome, Kefalonia, Corfu, Vienna, Heraklion, Lviv, Katowice, Manchester, Warsaw, London, Prague, Billund, Frankfurt, Bucharest, Malmo, Ljubljana, Munich, Innsbruck, Dusseldorf, Stockholm, Stuttgart.

Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» (IOA) βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από την Πάργα. Έχει αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μπορείτε να έρθετε στην Πάργα μέσω της Εγνατίας οδού. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" (ATH) βρίσκεται σε απόσταση 410 χλμ από την Πάργα. Έχει αεροπορικές συνδέσεις από όλο τον κόσμο. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» (CFU) βρίσκεται 1  ώρα με το καράβι από την Ηγουμενίτσα. Η Ηγουμενίτσα απέχει 45χλμ από την Πάργα. Έχει αεροπορικές συνδέσεις από όλο τον κόσμο. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

O Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" (SKG) βρίσκεται σε απόσταση 340 χλμ από την Πάργα. Έχει αεροπορικές συνδέσεις από όλο τον κόσμο. Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μπορείτε να έρθετε στην Πάργα μεσω της Εγνατίας οδού. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να έρθετε στην Πάργα νοικιάζοντας αυτοκίνητο, με ταξί ή με λεωφορείο.

Ακτοπλοϊκή πρόσβαση:

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ από την Πάργα. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει σύνδεση με την Κέρκυρα, την Ανκόνα, την Βενετία, το Μπάρι και το Μπρίντισι.

Οδική πρόσβαση:

Η Πάργα απέχει 33 χλμ από την έξοδο "Βασιλικός" της Εγνατίας οδού. Η Εγνατία οδός εκτείνεται από τα σύνορα με την Τουρκία μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Η Πάργα απέχει επίσης 10 χλμ από έξοδο του επαρχιακού δικτύου
Αθήνα – Ηγουμενίτσα.


Μια μικρή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία

Η Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Παράγειρος, Παραγαία και Υπαργός, ονόματα στα οποία οφείλει τη σημερινή της ονομασία.

Ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλούταρχου. Όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, η Πάργα υπάρχει ως οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους.

Η πρώτη αναφορά στην πόλη με το σημερινό της όνομα γίνεται το 1387 από τον Ιωάννη Καντακουζηνό, ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου. Μετά από τις κατακτήσεις των Νορμανδών και των Ενενετών, η Πάργα γνώρισε την Τουρκική κυριαρχία το 1452 και την καταστροφή της από τους ίδιους, το 1537.

Οι Βενετοί την ξανάχτισαν το 1572, έπειτα τέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και το 1800 υπό την προστασία των Ρώσων και του σουλτανικού στόλου, με ανεξάρτητο διοικητή.

Οι Γάλλοι επανέρχονται το 1809 και παραμένουν μέχρι το 1814, όπου η Πάργα τίθεται υπό την προστασία των Άγγλων. Την περίοδο αυτή καταφεύγουν στην πόλη κλέφτες και αρματολοί από το Σούλι που είχε πέσει, και ο Αλή Πασάς προσπαθεί εις μάτην να την κυριεύσει και το πετυχαίνει αγοράζοντας την έναντι 150.000 λιρών από τους Άγγλους το 1819.

Οι Παργινοί αντιδρούν στη συνθήκη και για να μην υποδουλωθούν αφού κάψουν τα κόκαλα των νεκρών τους, καταφεύγουν στην Κέρκυρα, γράφοντας έτσι μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της πόλης.

Η Πάργα εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1913. Στις 22 Μαΐου 1930, το αντιτορπιλικό “Έλλη” μετέφερε στην Πάργα τα ιερά κειμήλια που είχαν πάρει μαζί τους οι Παργινοί στην ξενιτειά. Η πολυτάραχη ιστορία και η ομορφιά της πόλης έχουν εμπνεύσει το συγγραφέα Κώστα Ασημακόπουλο στο βιβλίο “Αλτάνα της Πάργας”, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1990, από την Κρατική Τηλεόραση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr