Ο «υπερ-τουρισμός» απειλεί με κατάρρευση την Βενετία

Ο «υπερ-τουρισμός» απειλεί με κατάρρευση την Βενετία

Βαρκελώνη, Ρώμη αλλά και Σαντορίνη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την πλημμύρα των τουριστών 

Ο «υπερ-τουρισμός» απειλεί με κατάρρευση την Βενετία
Η «Γαληνοτάτη», (Serenissima Repubblica di Venezia) όπως ονομαζόταν η Δημοκρατία της Βενετίας για περίπου 1.000 χρόνια, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία της. Δεν πρόκειται για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά για τους....τουρίστες.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες, οι περισσότεροι Κινέζοι, Ινδοί και Αμερικανοί αποφέρουν έσοδα περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η πόλη σταδιακά καταστέφεται. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», οι παλαιοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη. Αναγκάζονται να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, είτε σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, είτε της Ε.Ε., για να αποφύγουν την μετατροπή της πόλης τους σε ένα μεγάλο μουσείο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκατοντάδες οικίες έχουν αγοραστεί από μεσιτικές εταιρίες και χρησιμοποιούνται για να στεγάσουν τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μόλις 24 ώρες. «Κρουαζιερόπλοια μήκους 300 μέτρων μετέφεραν έως και 1,6 εκ τουρίστες» 


«Basta! Ως εδώ!»

Κλείσιμο
Οι Βενετοί που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην πόλη τους διαμαρτύρονται με κάθε τρόπου για τον «υπερ-τουρισμό» που καταστρέφει, όχι απλώς τον χαρακτήρα της πόλης τους, αλλά και την καθημερινότητά τους. Οι δημοτικές αρχές της Βενετίας απευθύνθηκαν στην Unesco, ζητώντας βοήθεια για να καταπολεμήσουν την πλημμύρα των τουριστών. 


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Μεταφορών στην Ρώμη αποφάσισε να απαγορεύσει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων άνω των 55.000 τόνων, προκαλώντας οργή σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. 

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό

Σύμφωνα με στοιχεία του, το Ινστιτούτο Brookings, υπολογίζει την παγκόσμια μεσαία τάξη σε 3,7 δισ. ανθρώπους και προβλέπει ότι κάθε χρόνο 160 εκ. πολίτες θα συγκαταλέγονται στην μεσαία τάξη, η πλειοψηφία των οποίων θα προέρχεται από χώρες της Ασίας, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

H αύξηση του πλούτου σε χώρες με δισεκατομμύρια κατοίκους, σε συνδυασμό με την μειώσει του τουρισμού σε παλαιότερους προορισμούς, λόγω του φόβου της τρομοκρατίας (Ινδονησία, Τουρκία, Αίγυπτο), έχει φέρει δημοτικές αρχές και κατοίκους, σε πολλές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όριά τους. Βαρκελώνη, Ρώμη, Άμστερνταμ, αλλά και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα, από το νέο αυτό φαινόμενο του «υπέρ-τουρισμού». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης