Μόκα: η σκυλίτσα κυνηγός τρούφας και ο βιωματικός τουρισμός από το Μουσείο Μετεώρων

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία περιμένει όσους φτάσουν στην Καλαμπακα και επιλέξουν να συμμετάσχουν στο κυνήγι τρούφας, που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, το οποίο άνοιξε το 2014 και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Με οδηγό την πανέμορφη και πανέξυπνη σκυλίτσα Μόκα (αλλά και άλλα σκυλιά με παρόμοια εκπαίδευση, ανάλογα την περίοδο της επίσκεψης) ξεχύνονται, πριν ή μετά την ξενάγηση στο Μουσείο, στα δάση της περιοχής και αναζητούν το περίφημο και πανάκριβο μανιτάρι (συνήθως μαύρη, αλλά και λευκή τρούφα) και βιώνουν μια ανεπανάληπτη επαφή με τη φύση, καθώς και ένα ταξίδι στη γευσιγνωσία, βασισμένο σε συνταγές μαγειρέματος μανιταριών.

Βλέπετε, μόλις τελειώσει το κυνήγι, εξειδικευμένοι σεφ περιμένουν τους επισκέπτες, μέσα στο δάσος, για μια πεντανόστιμη τρουφομακαρονάδα - μαγειρεύεται με τις τρούφες που μολις μαζεύτηκαν! Ακριβώς πριν ξεκινήσει το μεγειρεμα, στο τεράστιο και ειδικό για τέτοιες μακαρονάδες, τηγάνι του σεφ, οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να γευτούν διάφορα «ορεκτικά» μανιταριών, ως και γλυκό του κουταλιού από μανιτάρια, όλα έμπνευσης των ανθρώπων του Μουσείου. Φυσικά και με τη συνοδεία ενός ντόπιου κρασιού!

Η διαδικασία του κυνηγιού, έχει μια ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία. Οι συμμετέχοντες σε κάθε γκρουπ δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν το κυνήγι. Η εκδήλωση διοργανώνεται ανάλογα με το ενδιαφέρον και συχνά γίνεται ακόμη και με «κλειστές» παρέες.

Από την αρχή «οριοθετούνται» τα πράγματα: μπροστά πάει η σκυλίτσα, που πρέπει ανενόχλητη από «περισπασμούς» (παρουσία άλλων σκυλιών κλπ) να κάνει τη δουλειά της. Η οποία είναι, μετά από πολύ εκπαίδευση, να μυρίζει τις τρούφες, που είναι συνήθως ελαφρώς χαμένες στη γη, όταν πρόκειται για μαύρες και μέχρι κι ένα μέτρο κάτω από την επιφανεια, αν μιλάμε για λευκές!

Η αξιαγάπητη σκυλίτσα κυνηγός τρούφας Μόκα, βγάζει και φωτογραφίες με τους συμμετέχοντες στο κυνήγι.
Η Μόκα επί τω έργω, μυρίζοντας και σκάβοντας για ώριμες μαύρες τρούφες.


Η Μόκα, ένα γλυκύτατο springer spaniel, μόλις δυο ετών, δέχεται εντολές από τον έμπειρο και ειδικευμένο σε αυτό το κυνήγι Νίκο Τσίλη - έρχονται μαζί από τη Φλώρινα για τη συγκεκριμένη διαδικασία και συνεργάζονται με το Μουσείο εδώ και μήνες. Οι δυό τους μάλιστα κάνουν μέχρι και επιστημονική δουλειά, καθώς η Μόκα έχει ανακαλύψει και «άγνωστα» μανιτάρια, που ταυτοποιούνται από το Πανεπιστήμιο και κατατάσσονται στο είδος που ανήκουν.

Με τις εντολές του Νίκου η Μόκα αναλαμβάνει δράση, ψάχνοντας κάτω από δένδρα (τα οποία εφόσον όντως έχουν στη σκιά τους μανιτάρια, ονομάζονται και «τρουφόδενδρα») και σκάβοντας προσεκτικά όταν βρει κάτι! Το εκπληκτικό είναι ότι η Μόκα αναγνωρίζει πότε μια τρούφα είναι «άγουρη» ακόμα και δεν την βγάζει από το έδαφος. Το σημείο απλώς «σημαδεύεται» για επίσκεψη σε επόμενο κυνήγι λίγες μέρες αργότερα.

Σε κάθε πετυχημένη προσπάθεια φυσικά, ο Νίκος την επιβραβεύει με λιχουδιές. Μάλιστα όταν πρόκειται για λευκή τρούφα, για την εξαγωγή της οποίας η Μόκα πρέπει να σκάψει αρκετά, η λιχουδιά είναι αντιστοίχως περισσότερη και πιο νόστιμη.

Οι επισκέπτες έχουν διαδραστική σχέση με τη Μόκα, καθώς την επιβραβεύουν με επιφωνήματα χαράς και στο τέλος του κυνηγιού με χάδια και αγκαλιές - εννοείται ότι οι φωτογραφίες με τη σταρ, είναι δική τους επιβράβευση!!!

Η Μόκα μόλις βρήκε μαύρη τρούφα και περιμένει την επιβράβευση από τον εκπαιδευτή της, τον Νίκο Τσίλη!


Σημειωτέον ότι η περιοχή των Μετεώρων είναι ένας τόπος που ενδείκνυται για την ανάπτυξη του κυνηγιού τρούφας. Διαθέτει άγριες τρούφες, ενώ η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών έχουν στόχο η περιοχή να κατοχυρωθεί ως ένας αντιπροσωπευτικός τόπος κυνηγιού τρούφας στην Ελλάδα, όπου ο επισκέπτης, μεταξύ των άλλων, θα έχει αυτήν την εναλλακτική δυνατότητα, είτε σε συνδυασμό με τα μοναστήρια και τα άλλα αξιοθέατα, είτε και ως αυτόνομη δραστηριότητα που μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος ή και ολόκληρη την ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων μπορεί να είναι από τέσσερα έως σαράντα και οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων. Ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος του τέσσερα, εφόσον στο καλύπτεται το minimum κόστος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το κυνήγι τρούφας του Μουσείου μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.trufflehunting.net/

Ή να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του Μουσείου, 2432024959, ή στα email: info@meteoramuseum.gr και info@trufflehunting.net

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών Νίκος Πάλλας εξηγεί την όλη διαδικασία με το κυνήγι τρούφας, μπροστά από το τηγάνι της τρουφομακαροναδας, που μόλις απόλαυσαν οι επισκέπτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr