Απαραίτητος ο έλεγχος του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού

Απαραίτητος ο έλεγχος του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού

Η αποφυγή του ιατρικού ελέγχου εκ µέρους του διαβητικού ατόµου, λόγω προφύλαξης από τον κορωνοϊό, µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών και χρόνιων επιπλοκών, ενώ η έλλειψη θεραπείας για τη χρόνια υπεργλυκαιµία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο µόλυνσης από τον ιό. O δρ Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής του ∆ιαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan Hospital και γενικός γραµµατέας της Ελληνικής ∆ιαβητολογικής Εταιρείας, µας ενηµερώνει

Απαραίτητος ο έλεγχος του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού
Ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2 και η συνεπαγόµενη νόσος COVID-19 είναι παγκόσµια οι αδιαφιλονίκητοι αρνητικοί πρωταγωνιστές της υγειονοµικής και κοινωνικής πραγµατικότητας του 2020, για τους εξής λόγους:

• Γ ιατί ο SARS-CοV-2 είναι εξαιρετικά λοιµογόνοςµεταδοτικός ιός.

• Γ ιατί ο SARS-CοV-2 είναι τοξικός και επικίνδυνος ιός µε συνέπεια η νόσος COVID-19 να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 200.000 θανάτους παγκόσµια (τέλη Απριλίου 2020).

• Γ ιατί δεν έχουν µέχρι τώρα επικυρωθεί τεκµηριωµένα αποτελεσµατικές και ασφαλείς αγωγές αντιµετώπισης της νόσου.

Συντηρούνται αγωνία - άγχος - φόβος απέναντι στη νόσο που καλπάζει, ενώ τα όπλα µας είναι µέχρι στιγµής ανεπαρκή ή έστω όχι επαρκώς προσδιορισµένα και ελεγµένα. Επενδύουµε όλοι στα µέτρα προφύλαξης, κοινωνικής αποµόνωσης, ατοµικής υγιεινής και προσβλέπουµε στο εµβόλιο που µέχρι να γίνει πραγµατικότητα θα µεσολαβήσει µεγάλο χρονικό διάστηµα.

Τα µέτρα προφύλαξης είναι µονόδροµος σε αυτή την φάση και ιδιαίτερα για τα άτοµα µε διαβήτη, τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες και γιατί η υπεργλυκαιµία (το αυξηµένο σάκχαρο χαρακτηριστικό των ατόµων αυτών) απορρυθµίζει, αποδιοργανώνει το ανοσιακό σύστηµα του οργανισµού και τον καθιστά ευάλωτο στην εισβολή του ιού. Ο διαβήτης σχετίζεται ισχυρά µε ποικίλες συστηµατικές διαταραχές - επιπλοκές από πλείστα όσα όργανα του οργανισµού.

Οι χρόνιες οργανικές επιπλοκές που παρουσιάζουν τα άτοµα µε διαβήτη ευνοούν την αναβάθµιση της νόσου COVID-19 από µια απλή ίωση σε µια σοβαρή για την υγεία επικίνδυνη κατάσταση µε αυξηµένο κίνδυνο επιπλοκών, ανάγκη µηχανικής υποστήριξης του αναπνευστικού (διασωλήνωση) και ενδεχοµένως και θανατηφόρων επεισοδίων.

Ο αυξηµένος κίνδυνος επιπλοκών

Oπως δείχνει σχετική αµερικανική µελέτη, οι ασθενείς µε COVID-19 που είχαν διαβήτη και παρουσίασαν αναµενόµενη υπεργλυκαιµία (λόγω της νόσου, του stress, της φλεγµονής που υφέρπει στα άτοµα µε διαβήτη) κατά τη νοσηλεία (σάκχαρα >180 mg%), είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση µε τους µη διαβητικούς µε COVID-19, ενώ οι ασθενείς µε COVID-19 που παρουσίασαν υπεργλυκαιµία στη νοσηλεία και δεν είχαν γνωστό διαβήτη παρουσίασαν επταπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Σε µελέτη από την Κίνα που δηµοσιεύτηκε στο έγκριτο JAMA οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδοµένα νοσηλείας 44.000 ασθενών µε COVID-19. Oι διαβητικοί παρουσίασαν θνησιµότητα 7,3% έναντι 2,3% του συνολικού δείγµατος ασθενών µε COVID-19. Οι χρόνιες οργανικές επιπλοκές του διαβήτη, η αυξηµένη θροµβογόνος κατάσταση και η χρόνια φλεγµονή του διαβήτη φαίνεται ότι αποτελούν το παθοφυσιολογικό υπόστρωµα για την αυξηµένη νοσηρότητα και θνησιµότητα των διαβητικών ασθενών µε COVID-19.
Κλείσιμο
Απαραίτητος ο έλεγχος του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού

Σε αγγλική µελέτη 105.000 ασθενών νεοδιαγνωσµένων µε διαβήτη (Δηµοσίευση στο Cardiovascular Diabetology), όσοι κατά τον πρώτο χρόνο δεν επισκέφθηκαν γιατρό και είχαν υψηλά σάκχαρα παρουσίασαν σε βάθος πενταετίας αυξηµένο κατά 70% κίνδυνο εµφάνισης εµφραγµάτων, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων οδηγεί προοπτικά σε αυξηµένο κίνδυνο επιπλοκών!
Στην εποχή του κορωνοϊού τα άτοµα µε διαβήτη είναι σε καραντίνα στο σπίτι.

Δεν εξετάζονται από τον γιατρό τους, δεν κάνουν τις αιµατολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να διαγνωστεί οποιαδήποτε επιπλοκή και να αντιµετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσµατικά. Και αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόµιο της ελληνικής πραγµατικότητας. Πρόσφατη δηµοσίευση (Medscape 27/4/2020) στην Αµερική διαπιστώνει µείωση κατά 70% των επισκέψεων των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, µε τους συγγραφείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που αυτό µπορεί να έχει στην υγεία των ασθενών.

Ο µεγάλος προβληµατισµός

Μήπως ο αυστηρός εγκλεισµός, η µονοµερής απασχόληση µε την προφύλαξη από τον κορωνοϊό οδηγήσει στην αλµατώδη αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη (που συνδέονται µε φοβερά αυξηµένο κίνδυνο θνησιµότητας); Ενώ, συγχρόνως, η χρόνια υπεργλυκαιµία (λόγω αποφυγής επίσκεψης στον γιατρό και ελέγχου από αυτόν) αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αυξηµένο κίνδυνο µόλυνσης από τον κορωνοϊό τον οποίο προσπαθεί ο διαβητικός ασθενής να αποφύγει;

Συµπερασµατικά, η προφύλαξη του ατόµου µε διαβήτη πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις δράσης. Πρώτον, συνέχιση των προφυλακτικών µέτρων. Δεύτερον, επίσκεψη τώρα στον γιατρό και, στη συνέχεια, κατά τακτά διαστήµατα διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων ώστε να ρυθµιστεί το σάκχαρο και να αντιµετωπιστούν οι αναδυόµενες και υπάρχουσες επιπλοκές, αυτές που τώρα και µακροπρόθεσµα µπορούν να θέσουν σε άµεσο κίνδυνο την υγεία του.

Τα άτοµα µε διαβήτη πρέπει να βλέπουν και το δέντρο (προφύλαξη από τον κορωνοϊό) και το δάσος (ρύθµιση διαβήτη και επιπλοκών). Με αυτές τις προϋποθέσεις και µόνο θα έχουν βάσιµες ελπίδες να τερµατίσουν νικητές στον ιδιότυπο µαραθώνιο υγείας που όλοι µας τρέχουµε το διάστηµα αυτό.

Το πρώτο ∆ιαβητολογικό & Καρδιοµεταβολικό Κέντρο της Ελλάδας στο Metropolitan Hospital Aπό το 2019

Aπό το 2019 στο Μetropolitan Hospital λειτουργεί το πρώτο Διαβητολογικό και Kαρδιοµεταβολικό Kέντρο της Ελλάδας, µε Κέντρο Διαβήτη, Κέντρο Λιπιδίων και Ιατρείο Υπέρτασης, µε σκοπό να συµβάλει στη µείωση των καρδιαγγειακών συµβαµάτων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο, εξοπλισµένο µε την αιχµή της τεχνολογίας και µε το πλέον καταρτισµένο προσωπικό. Το Διαβητολογικό Κέντρο συγκροτείται από πέντε ιατρεία: Ιατρείο Προδιαβήτη, Ιατρείο ∆ιαβήτη τύπου 2, Ιατρείο Χρόνιων Επιπλοκών, Ιατρείο Πρόληψης ∆ιαβητικού Ποδιού, Ιατρείο Σακχαρώδους ∆ιαβήτη τύπου 1

Απαραίτητος ο έλεγχος του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης