Δράσεις ενάντια στην υπογεννητικότητα από τη Eurolife FFH & τη HOPEgenesis

Δράσεις ενάντια στην υπογεννητικότητα από τη Eurolife FFH & τη HOPEgenesis

Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, διανύοντας ήδη τη δεύτερη χρονιά της συνεργασίας τους, πραγματοποιούν από κοινού δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Δράσεις ενάντια στην υπογεννητικότητα από τη Eurolife FFH & τη HOPEgenesis

Sponsored Content

Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2019 και έκτοτε οι δύο οργανισμοί δραστηριοποιούνται μαζί για την ανατροπή του. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η χώρα και έχει πολλαπλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αναμένοντας να επηρεάσει σοβαρά τις επόμενες γενιές.
Βασικός στόχος μέσα από τη συνεργασία της Eurolife FFH και της HOPEgenesis είναι να υποστηριχθούν οι γυναίκες κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών που θέλουν να γίνουν μητέρες. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με την άμεση και τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια τη κύησης και του τοκετού, ώστε να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο το παιδί τους, αλλά και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που εμποδίζουν τα νέα ζευγάρια να πάρουν τη σημαντική αυτή απόφαση.
Ο σχεδιασμός των κοινών δραστηριοτήτων των δύο οργανισμών βασίζεται σε δύο άξονες. Για τη Eurolife FFH και οι δύο έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνιστούν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια απέναντι σε ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει το μέλλον της χώρας:

Κλείσιμο
1. Επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώριση και την καταγραφή του

2. Πρακτική υποστήριξη ομάδων και τοπικών κοινωνιών, όπου η υπογεννητικότητα αγγίζει υψηλά ποσοστά

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, διενεργώντας έρευνες που καταγράφουν το πρόβλημα. Η πρώτη έρευνά τους πραγματοποιήθηκε με το Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων & Ασφαλίσεων του τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα «Οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα». Η έρευνα είχε ως στόχο να προσδιορίσει και να καταγράψει τόσο τους κοινωνικούς παράγοντες, όσο και την πολυμορφία των αιτιών της υπογεννητικότητας που συνδέονται με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

Η επόμενη έρευνα διενεργείται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με αντικείμενο τις προεκτάσεις της υπογεννητικότητας στους νέους και τη σύνδεσή της με την υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματά της είναι σε στάδιο ανάλυσης και αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα.

Σε πρακτικό επίπεδο, η υποστήριξη της HOPEgenesis γίνεται με την «υιοθεσία» περιοχών, όπου οι γυναίκες κάτοικοι δεν μπορούν να έχουν εύκολη ή τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η Eurolife FFH επέλεξε να υποστηρίξει την Πάτμο και την ευρύτερη περιοχή των Δελφών, ενισχύοντας οικονομικά τη HOPEgenesis, ώστε να προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα στις γυναίκες που είτε είναι ήδη έγκυες είτε επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Τόσο στην Πάτμο, όσο και στα χωριά γύρω από τους Δελφούς, σημειώνονται υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας. Ως απομακρυσμένα σημεία, η πρόσβαση σε κέντρα υγείας, μαιευτήρια και γυναικολόγους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Η επιλογή των δύο αυτών περιοχών έγινε με κριτήριο τη δυσανάλογη συνάρτηση γεννήσεων και πληθυσμού. H HOPEgenesis, με την υποστήριξη της Eurolife FFH, βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών σε αυτές τις περιοχές, δίνοντάς τους την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους – ανατρέποντας, με τον τρόπο αυτό, τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων, μέσα από την παροχή:

• Ιατρικών υπηρεσιών και άμεσης φροντίδας με γυναικολόγους
• Τακτικής παρακολούθησης της κύησής τους
• Υποστήριξης κατά τον τοκετό
• Ψυχολογικής υποστήριξης
• Μεταφοράς σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια, προκειμένου να γεννήσουν

Οι δράσεις της συνεργασίας αντιμετωπίζονται θετικά τόσο από τις τοπικές κοινωνίες (οι ωφελούμενες και ο περίγυρός τους) όσο και από την επιστημονική κοινότητα που ανέλαβε το σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερευνών (ποιοτικά και ποσοτικά).

Μέχρι σήμερα, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν 46 ωφελούμενες γυναίκες στην Πάτμο, με 33 γεννήσεις ήδη και άλλες 13 να αναμένονται το επόμενο διάστημα, και δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών. Καθώς ο αριθμός γεννήσεων αυξήθηκε σημαντικά στην Πάτμο, δημιουργήθηκε, με την υποστήριξη της Eurolife FFH και σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου, ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο νησί. Πλέον, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν το δικό τους χώρο, όπου μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να κοινωνικοποιηθούν.

Δράσεις ενάντια στην υπογεννητικότητα από τη Eurolife FFH & τη HOPEgenesis

Σχετικά με τη δημιουργία του παιδικού σταθμού, ο Δήμαρχος Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, ανέφερε σχετικά «Εν μέσω μιας δύσκολης και πρωτόγνωρης περιόδου λόγω της πανδημίας και σε συνάρτηση με τον ασφυκτικό γραφειοκρατικό σκόπελο που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, κρίνουμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν και χρήζουν άμεσης κάλυψης και ευαισθητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, στραφήκαμε σε μια εναλλακτική οδό, αυτή της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσκαλώντας τη Eurolife FHH, την Ομάδα Αιγαίου και τη Ηοpegenesis, τύχαμε της ανταπόκρισής τους. Η ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στην Πάτμο, αποτελεί ορόσημο και φωτεινό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος πάντοτε της κοινωνίας».

Ταυτόχρονα, χάρη στα οδοιπορικά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν πραγματοποιηθεί στις δύο περιοχές, πάνω από 10.000 κάτοικοι έχουν γνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η ένταξή τους στο πρόγραμμα της HOPEgenesis.

Η Eurolife FFH στέκεται στο πλευρό των γυναικών, ενδυναμώνοντας τις ώστε να πάρουν την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα προς της μητρότητα. Στόχος αυτής της σύμπραξης είναι η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Ελλάδας και η ανάδειξη και η συνειδητοποίηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης