Γιατί είναι σημαντικά τα οστά για το σώμα - Οι πιο σημαντικές μελέτες

Γιατί είναι σημαντικά τα οστά για το σώμα - Οι πιο σημαντικές μελέτες

Οστά και Υγεία: Αποκαλύψεις για τα οστά από κορυφαίες μελέτες

Γιατί είναι σημαντικά τα οστά για το σώμα - Οι πιο σημαντικές μελέτες
Γιατί είναι σημαντικά τα οστά για το σώμα;

Αυτό συμβαίνει γιατί το διατροφικό ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντικά. Το σώμα χρησιμοποιεί ασβέστιο συνεχώς και, αν δεν λαμβάνει όσο χρειάζεται από τη διατροφή, θα απορροφά διαρκώς από τις «δεξαμενές» των οστών για να εξισορροπήσει τις ανάγκες του, οδηγώντας στην οστεοπόρωση. Έχοντας αρκετή διατροφική πρόσληψη ασβεστίου, εξασφαλίζουμε ότι υπάρχει αρκετό για τις σωματικές λειτουργίες και τον ανεφοδιασμό των «αποθηκών» των οστών.

Το σκελετικό σύστημα είναι φτιαγμένο από οστά και δόντια. Το φυσιολογικό ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 206 οστά που είναι απαραίτητα για μια σειρά λειτουργιών. Τα οστά δεν είναι στατικά, που σημαίνει ότι διαρκώς αλλάζουν σχήμα και σύνθεση για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα οστά είναι σημαντικά για το σώμα.

Υποστήριξη

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες που έχουν τα οστά στο σώμα μας είναι ότι του παρέχουν υποστήριξη και δομή. Εκτός από τα δόντια, τα οστά είναι οι σκληρότερες και οι πιο άκαμπτες δομές στο σώμα μας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ναυτικό Ιατρικό Κέντρο, χωρίς τα κόκκαλα το ανθρώπινο σώμα δεν θα ήταν τίποτε παραπάνω από μια ασχημάτιστη μάζα ιστών. Τα οστά είναι δυνατά αλλά ελαφριά, ιδιότητα που επιτρέπει τη στήριξη του σώματος και του σχήματός του χωρίς να το επιβαρύνει.

Προστασία

Το σκελετικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ζωτικών οργάνων μέσα στο σώμα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος είναι περισσότερο εμφανής στην περίπτωση του κρανίου και των σπονδύλων (ραχοκοκκαλιάς) καθώς αυτά τα οστά προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει το υπόλοιπο του σώματος και είναι πολύ εύθραυστο.

Τα πλευρά, επίσης, προστατεύουν τα ζωτικά όργανα του στήθους, δηλαδή τους πνεύμονες και την καρδιά.

Κίνηση

Το σκελετικό σύστημα διαδρά επίσης με το μυϊκό σύστημα τους σώματος στο σημείο που μερικές φορές τα δυο συστήματα θεωρούνται σα μια ενότητα – το μυοσκελετικό σύστημα. Παρότι δεν χρειάζεται να είναι όλοι μας οι μύες δεμένοι στα οστά μας για να κινηθούμε (γιατί έχουμε και μύες που βοηθούν το πεπτικό και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα να λειτουργήσει), οι μύες που χρησιμοποιούμε για την εθελοντική κίνησή μας προ-απαιτούν τη σωστή λειτουργία των οστών μας. Οι μύες είναι δεμένοι στα οστά με δεσμίδες ιστών που αποκαλούνται τένοντες. Τα οστά είναι απαραίτητα γιατί οι μύες χρειάζονται ένα σταθερό σημείο προκειμένου να συσπασθούν και να προκαλέσουν κίνηση.


Παραγωγή αιμοσφαιρίων

Σύμφωνα με το Κέντρο Κατανόησης του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Michigan, τα οστά μας είναι πολύ σημαντικά καθώς αποτελούν το κέντρο παραγωγής αιμοσφαιριών. Το εσωτερικό των οστών μας είναι γεμάτο με ένα κολλώδες υλικό που ονομάζεται μυελός, εντός του οποίου τα ερυθρά αιμοσφαίρια (που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα) δημιουργούνται. Εκεί, επίσης, δημιουργούνται και τα λευκά αιμοσφαίρια (απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα), τα λιπώδη κύτταρα και οι ινοπλάστες (απαραίτητοι για τη δημιουργία συνεκτικών ιστών).

Ασβέστιο

Το Πανεπιστήμιο του Colorado και το τμήμα Παθοφυσιολογίας υποστηρίζουν ότι τα οστά είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πρέπει να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία των νεύρων για να λειτουργούν οι μύες σωστά. Μεγάλο μέρος του ασβεστίου που έχουμε στο σώμα μας βρίσκεται αποθηκευμένο στα οστά μας.

Όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο, διασπά οστικό ιστό για να αυξήσει την προμήθεια στο αίμα. Περίσσευμα ασβεστίου μπορεί να αποθηκευτεί στα οστά για χρήση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στέλνουν άρον - άρον «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ του 2015

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε οι αιτήσεις, πληρωμές - Γιατί καθυστερεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Αναδρομικά κληρονόμων: Μέχρι πότε οι αιτήσεις - Η προθεσμία για τα δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης