Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας

Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας

Από τη φροντίδα για τα παιδιά μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η παρακολούθηση της οστικής τους υγείας

Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την πανδημία να κυριαρχεί στις συζητήσεις και την αρθρογραφία, αμέτρητα ήταν τα κείμενα που επικεντρώθηκαν στις διάφορες επιπτώσεις της νέας αυτής συνθήκης στους ανθρώπους. Άρθρα για τη σωματική υγεία, για την ψυχική υγεία, για την ελευθερία του ανθρώπου κ.ο.κ. Το σχετικό περιεχόμενο που αφορούσε ειδικότερα στα παιδιά (αν εξαιρέσουμε την ενημέρωση για το πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα σχολεία) κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν αναλογικά φτωχό.

Μια από τις σημαντικές γνώσεις που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια είναι η σύνδεση της υγείας των οστών με τη γενική υγεία, ευζωία και – τελικά – ελευθερία του ανθρώπου. Γερά οστά, ειδικά καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, σημαίνουν ποιότητα ζωής και καλή υγεία. Ένα ισχυρό μυοσκελετικό σύστημα προασπίζει την κινητικότητα, προάγει την ευεξία και τελικά διατηρεί την ελευθερία κίνησης στον «ιδιοκτήτη» του.

Όλα αυτά, όμως, ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Εκεί μπαίνουν οι βάσεις – τα θεμέλια, αν προτιμάτε – της μετέπειτα κατάστασης του μυοσκελετικού συστήματος ενός ανθρώπου. Ως παιδί, ο άνθρωπος εφαρμόζει κρουστικές δυνάμεις στο σώμα του (τρέχει, πηδάει, κρεμιέται και προσγειώνεται κ.ο.κ.) και έτσι αυξάνει την οστική του πυκνότητα. Είναι, παράλληλα, γνωστό από την επιστημονική έρευνα ότι η μεγαλύτερη αύξηση της οστικής πυκνότητας λαμβάνει χώρα μεταξύ 12 – 18 ετών. Τα οστά ενισχύονται ως τα τριάντα (30) έτη, αλλά ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους εντοπίζεται μέχρι την ενηλικίωση.

Αυτή την εποχή, τα περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι κλεισμένα στα σπίτια τους. Κι αν, πριν την πανδημία, γκρινιάζαμε για το χρόνο που περνούν μπροστά στις τηλεοράσεις, τις οθόνες των υπολογιστών, των τάμπλετ και των κινητών, τώρα μπορεί κάποιες φορές να «κάνουμε τα στραβά μάτια» καθώς αναγνωρίζουμε ότι και τα παιδιά μας είναι «εγκλωβισμένα».

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι αυτός ο χαμένος χρόνος της πανδημίας (και όσος ίσως θα χαθεί ακόμα) δεν επιστρέφει χωρίς προσπάθεια. Θέλει αναπλήρωση όταν τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Οι Αμερικανοί, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα αυτά και έχουν πρόσβαση αρκετές φορές νωρίτερα στις λύσεις των εκάστοτε προβλημάτων, έχουν οδηγηθεί στην ασφαλή λύση της οστεογονικής φόρτισης για να λύσουν αυτό το ζήτημα για τα παιδιά τους (αλλά και για τους ίδιους τους τους εαυτούς).

Από τη φροντίδα μας για τα παιδιά μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η παρακολούθηση της οστικής τους υγείας. Η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την ενίσχυση της οστικής τους πυκνότητας, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου της υγείας, είναι επιβεβλημένη. Οι επιπτώσεις της ελλιπούς οστικής ανάπτυξης κατά τις κρίσιμες ηλικιακές περιόδους για το κάθε φύλο μπορεί να εμφανιστούν πολύ αργότερα, αλλά η πρόληψη είναι εφικτή και μπορεί να γίνει εύκολα, με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες. Ειδικότερα αυτό το διάστημα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, η εξατομικευμένη λύση της οστεογονικής φόρτισης είναι ένας δυνατός κρίκος στη δομική αλυσίδα του μυοσκελετικού συστήματος που οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ως βάση για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

«Όπλο» για την επιστροφή στην κανονικότητα τα self test - Από Τετάρτη στα φαρμακεία

Σταϊκούρας: Μη επιστρεπτέα αποζημίωση από 1.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση

ΑΕΚ: Λαϊκά δικαστήρια στο ΟΑΚΑ - Η πανωλεθρία από τον Ολυμπιακό φέρνει εξελίξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης