Υγιεινή διατροφή: ταιριάζει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα;
20.05.2021
22:15
Η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στο καθημερινό φαγητό κυμαίνεται από 25% έως 50%
Όσα ακούγονται και λέγονται για το «κακό» ή το «καλό» των επεξεργασμένων τροφίμων ισχύουν; Και μήπως αυτό το «κακό» αντισταθμίζεται, ίσως και ξεπερνιέται από τα καλά που τα συνοδεύουν; Όπως ευκολία, τιμή, άνεση, νοστιμιά, εύκολη πρόσβαση και πολλά άλλα απαραίτητα στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής;
Σύμφωνα με μελέτες η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, κυμαίνεται από 25% έως 50% της ενεργειακής τους πρόσληψης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, για επεξεργασμένα σνακ ή γεύματα. Όμως πως επηρεάζουν την υγεία μας, αυτά τα τρόφιμα; Σε μια μελέτη καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε από το EUFIC, διερευνήθηκε η κατανόηση των μεταποιημένων τροφίμων μεταξύ των συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι είναι η επεξεργασία τροφίμων; Η επεξεργασία τροφίμων είναι οποιαδήποτε μέθοδος που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα φρέσκα τρόφιμα σε προϊόντα διατροφής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία ή έναν συνδυασμό διαφόρων διαδικασιών όπως πλύσιμο, τεμαχισμός, παστερίωση, κατάψυξη , ζύμωση, συσκευασία, μαγείρεμα και πολλά άλλα. Η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει επίσης την προσθήκη συστατικών στα τρόφιμα, για διάφορους λόγους όπως πχ η παράταση της διάρκειας ζωής.
Ποιες είναι οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων; Η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους (θερμική επεξεργασία, ζύμωση, αποξήρανση, κάπνισμα, ξήρανση , σκλήρυνση ) και σύγχρονες μεθόδους (παστερίωση, επεξεργασία θερμότητας, επεξεργασία υψηλής πίεσης ή συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας ).
Κονσερβοποίηση
Το φαγητό θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται παστερίωση. Στη συνέχεια, συσκευάζεται και αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο.
Ζύμωση
Η διάσπαση των σακχάρων από βακτήρια , ζύμες ή άλλους μικροοργανισμούς υπό αναερόβιες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται οξυγόνο για τη διαδικασία (εκτός από το οξυγόνο που υπάρχει στη ζάχαρη). Η ζύμωση χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών όπως κρασί, μπύρα και μηλίτης, και στη συντήρηση τροφίμων όπως λάχανο τουρσί, ξηρά λουκάνικα και γιαούρτι, αλλά και για την παραγωγή ζύμης στην παραγωγή ψωμιού. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Σύμφωνα με μελέτες η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, κυμαίνεται από 25% έως 50% της ενεργειακής τους πρόσληψης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, για επεξεργασμένα σνακ ή γεύματα. Όμως πως επηρεάζουν την υγεία μας, αυτά τα τρόφιμα; Σε μια μελέτη καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε από το EUFIC, διερευνήθηκε η κατανόηση των μεταποιημένων τροφίμων μεταξύ των συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι είναι η επεξεργασία τροφίμων; Η επεξεργασία τροφίμων είναι οποιαδήποτε μέθοδος που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα φρέσκα τρόφιμα σε προϊόντα διατροφής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία ή έναν συνδυασμό διαφόρων διαδικασιών όπως πλύσιμο, τεμαχισμός, παστερίωση, κατάψυξη , ζύμωση, συσκευασία, μαγείρεμα και πολλά άλλα. Η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει επίσης την προσθήκη συστατικών στα τρόφιμα, για διάφορους λόγους όπως πχ η παράταση της διάρκειας ζωής.
Ποιες είναι οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων; Η επεξεργασία τροφίμων περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους (θερμική επεξεργασία, ζύμωση, αποξήρανση, κάπνισμα, ξήρανση , σκλήρυνση ) και σύγχρονες μεθόδους (παστερίωση, επεξεργασία θερμότητας, επεξεργασία υψηλής πίεσης ή συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας ).
Κονσερβοποίηση
Το φαγητό θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται παστερίωση. Στη συνέχεια, συσκευάζεται και αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο.
Ζύμωση
Η διάσπαση των σακχάρων από βακτήρια , ζύμες ή άλλους μικροοργανισμούς υπό αναερόβιες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται οξυγόνο για τη διαδικασία (εκτός από το οξυγόνο που υπάρχει στη ζάχαρη). Η ζύμωση χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών όπως κρασί, μπύρα και μηλίτης, και στη συντήρηση τροφίμων όπως λάχανο τουρσί, ξηρά λουκάνικα και γιαούρτι, αλλά και για την παραγωγή ζύμης στην παραγωγή ψωμιού. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr