Εμβολιασμός: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη Μηνιγγίτιδα Β

Εμβολιασμός: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη Μηνιγγίτιδα Β

Μπορεί, εν μέσω πανδημίας, η προστασία των παιδιών από τον νέο κορωνοϊό να συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ωστόσο υπάρχουν πολλοί επιπλέον κίνδυνοι, όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β, τους οποίους πρέπει να συνεχίσουμε να προλαμβάνουμε.

 Εμβολιασμός: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη Μηνιγγίτιδα Β
Τώρα που τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία και στο παιχνίδι στις πλατείες. Τώρα που ένας χαλαρός καφές με φίλους ή μια εκδρομή με την οικογένεια είναι ξανά στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε και πάλι σε επαφή με διάφορους ιούς και βακτήρια γι αυτό και είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες που αφορούν την υγεία των παιδιών μας.

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: «Απαραίτητη η επιστροφή στους βασικούς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων για να μην εμφανιστούν ξανά παλιά λοιμώδη νοσήματα»

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, οι γονείς επικεντρώθηκαν στην προστασία των παιδιών τους και συνολικά της οικογένειας από τον covid-19, με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω άλλους κινδύνους υγείας.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία επεσήμανε πρόσφατα ότι ήταν μεγάλη η μείωση των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας δήλωσε ότι έχει ελαττωθεί σημαντικά το «τείχος προστασίας» στις μικρές ηλικίες και υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν παλαιότερα λοιμώδη νοσήματα όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ.

Καθώς λοιπόν επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα θα πρέπει οι γονείς να φροντίσουν για την ολοκλήρωση πιθανών εκκρεμοτήτων που λόγω των συνθηκών της πανδημίας ίσως να είχαν μείνει πίσω.

Μέσα σε αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, με εμβόλια που ο παιδίατρος είχε ήδη προτείνει (π.χ. πνευμονιόκοκκου, μηνιγγίτιδας, ανεμευλογιάς κλπ.) και λόγω των περιοριστικών μέτρων ίσως είχαν αναβληθεί.

Σε προτεραιότητα οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο
Σήμερα που επιστρέφουμε στην κανονική ροή της καθημερινής μας ζωής είναι πολύ σημαντικό αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί καθώς τα παιδιά θα βρεθούν άμεσα εκτεθειμένα σε νόσους για τις οποίες διαθέτουμε αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε πάλι να ελέγχουμε τακτικά το βιβλιάριο των παιδιών μας και για να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε τον σωστό προγραμματισμό έχοντας λάβει όλα τα εμβόλια. Σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν μείνει πίσω η επίσκεψη στον παιδίατρο για την χορήγησή των εμβολίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι πάντα απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Πόσο επικίνδυνη είναι η Μηνιγγίτιδα Β;
Κλείσιμο
Η Μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Προσβάλλει από βρέφη και νήπια έως νεαρούς ενήλικες. Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 μόλις ώρες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (1 στα 5 περιστατικά, περίπου), όπως μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο. Οι γονείς επιβάλλεται όχι μόνο να ενημερωθούν για τη νόσο, αλλά και για τη σημασία της πρόληψης. Και ενώ τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ακόμα και οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.
 Εμβολιασμός: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από τη Μηνιγγίτιδα Β
Η ζωτική σημασία της πρόληψης και η ραγδαία εξέλιξη του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β 
Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινής σωματικής επαφής.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης