Γιώργος Βάρσος: Οι "πικρές" στιγμές μιας γλυκιάς ιστορίας
22.09.2021
19:28
Η ιστορία της οικογένειας των ζαχαροπλαστών της Κηφισιάς, που ξεκίνησαν από ένα υπόγειο
Εκεί που η ζάχαρη συναντά την ιστορία, στα τραπέζια που οι μεγάλοι Έλληνες πολιτικοί καθόριζαν την τύχη των Ελλήνων απολαμβάνοντας καφέ βαρύ γλυκό με σαβαρέν, στο μοναδικό σημείο που σε “βυθίζει” στην αίγλη της παλιάς Αθήνας, εκεί στη μέση της μεγάλης σάλας, που οι ήχοι από τα δεκάδες παπαγαλάκια στον τεράστιο κήπο σε ζαλίζουν, συνάντησα τον Γιώργο Βάρσο τον ιδιοκτήτη 3ης γενιάς του θρυλικού ζαχαροπλαστείου «Βάρσος» στην Κηφισιά, ο οποίος παρά την επιχειρηματική «λάμψη» του, μεγάλωσε σε ένα υπόγειο με δύο δωμάτια!
Αεικίνητος, δραστήριος, ασταμάτητος, φιλομαθής, συλλέκτης έργων τέχνης, ανήσυχο πνεύμα ο 74χρονος Γιώργος Βάρσος (στη φωτογραφία μαζί με την δημοσιογράφο Ελένη Τσαγκά), «μετράει» τον συνομιλητή του, είναι επιφυλακτικός και για …αρχή πάει με τα νερά του. Μέχρι να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιόν του ανθρώπου που στέκεται απέναντί του. Μετά γίνεται χείμαρρος… χαλαρώνει και απολαμβάνει, γελάει, θυμάται, αγριεύει με τις σκληρές αναμνήσεις, θυμώνει, δεν σηκώνει πολλές αντιρρήσεις, αλλά ξέρει να ακούει. Και κρατάει τα σημαντικά, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ένας αυθεντικός άνθρωπος της παλιάς σχολής, που όμως αναγνωρίζει τα μονοπάτια της επιτυχίας και τα ακολουθεί αβλεπεί, αψηφώντας επιδεικτικά τις επιταγές του σύγχρονου marketing. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι επιλογές και οι αποφάσεις, είναι πάντα οι σωστές. Γόνος μιας σκληρά εργαζόμενης και όχι μιας πλούσιας από την αρχή, οικογένειας που ότι έφτιαξε, το έφτιαξε με πολύ δουλειά, επιμονή και πολλές στερήσεις. Ο Γιώργος Βάρσος δεν έζησε στα πούπουλα όπως λέει στο cibum.gr.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα υπόγειο εδώ πιο πάνω στην Κασαβέτη. Σε δυο υπόγεια δωμάτια, ζούσαμε 7 άτομα. Οι γονείς μου, εμείς -τρία αγόρια- η γιαγιά μου και μία ξαδέλφη μου από τη Νάξο που την είχαν στείλει σε εμάς οι γονείς της, λόγω ανέχειας. Σε αυτό το υπόγειο, μας μεγάλωσε η γιαγιά μου γιατί η μητέρα μου δούλευε συνέχεια στο γαλακτοπωλείο. 20 ώρες το 24ωρο ασταμάτητα μαζί με τον πατέρα μου, για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Αλλά αυτές οι συνθήκες οι δύσκολες, μας έμαθαν να εκτιμάμε όσα δημιουργούμε και έχουμε και, να συνεχίζουμε την προσπάθεια »…
Ο Γιώργος Βάρσος και τα αδέλφια του ο Αντώνης και ο Βασίλης είναι εγγόνια του Βασίλη Βάρσου που ξεκίνησε την επιχείρηση το 1892 . Ο Αντώνης «έφυγε» νωρίς μόλις 27 χρονών και ο Βασίλης τον Ιανουάριο του 2020.Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «πικρές» στιγμές στην γλυκιά ιστορία του ζαχαροπλαστείου «βάρσος».
«Τι θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια… Θυμάμαι το ποδήλατο που έφερε ο πατέρας μου από την Ολλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν πήγε για να φέρει αγελάδες και να έχει δική του παραγωγή γάλακτος. Ένα ποδήλατο για τους τρείς μας και για όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Φαντάσου παιδικό ποδήλατο το 1950. Χαμός γινότανε. Είδε και απόειδε η μάνα μου με τις φωνές μας και μας έβγαλε βάρδιες. Τρείς ώρες ο καθένας την ημέρα πάνω στη σέλα. Ούτε λεπτό παραπάνω». Διαβάστε περισσότερα εδώ
Αεικίνητος, δραστήριος, ασταμάτητος, φιλομαθής, συλλέκτης έργων τέχνης, ανήσυχο πνεύμα ο 74χρονος Γιώργος Βάρσος (στη φωτογραφία μαζί με την δημοσιογράφο Ελένη Τσαγκά), «μετράει» τον συνομιλητή του, είναι επιφυλακτικός και για …αρχή πάει με τα νερά του. Μέχρι να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιόν του ανθρώπου που στέκεται απέναντί του. Μετά γίνεται χείμαρρος… χαλαρώνει και απολαμβάνει, γελάει, θυμάται, αγριεύει με τις σκληρές αναμνήσεις, θυμώνει, δεν σηκώνει πολλές αντιρρήσεις, αλλά ξέρει να ακούει. Και κρατάει τα σημαντικά, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ένας αυθεντικός άνθρωπος της παλιάς σχολής, που όμως αναγνωρίζει τα μονοπάτια της επιτυχίας και τα ακολουθεί αβλεπεί, αψηφώντας επιδεικτικά τις επιταγές του σύγχρονου marketing. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι επιλογές και οι αποφάσεις, είναι πάντα οι σωστές. Γόνος μιας σκληρά εργαζόμενης και όχι μιας πλούσιας από την αρχή, οικογένειας που ότι έφτιαξε, το έφτιαξε με πολύ δουλειά, επιμονή και πολλές στερήσεις. Ο Γιώργος Βάρσος δεν έζησε στα πούπουλα όπως λέει στο cibum.gr.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα υπόγειο εδώ πιο πάνω στην Κασαβέτη. Σε δυο υπόγεια δωμάτια, ζούσαμε 7 άτομα. Οι γονείς μου, εμείς -τρία αγόρια- η γιαγιά μου και μία ξαδέλφη μου από τη Νάξο που την είχαν στείλει σε εμάς οι γονείς της, λόγω ανέχειας. Σε αυτό το υπόγειο, μας μεγάλωσε η γιαγιά μου γιατί η μητέρα μου δούλευε συνέχεια στο γαλακτοπωλείο. 20 ώρες το 24ωρο ασταμάτητα μαζί με τον πατέρα μου, για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Αλλά αυτές οι συνθήκες οι δύσκολες, μας έμαθαν να εκτιμάμε όσα δημιουργούμε και έχουμε και, να συνεχίζουμε την προσπάθεια »…
Ο Γιώργος Βάρσος και τα αδέλφια του ο Αντώνης και ο Βασίλης είναι εγγόνια του Βασίλη Βάρσου που ξεκίνησε την επιχείρηση το 1892 . Ο Αντώνης «έφυγε» νωρίς μόλις 27 χρονών και ο Βασίλης τον Ιανουάριο του 2020.Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «πικρές» στιγμές στην γλυκιά ιστορία του ζαχαροπλαστείου «βάρσος».
«Τι θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια… Θυμάμαι το ποδήλατο που έφερε ο πατέρας μου από την Ολλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν πήγε για να φέρει αγελάδες και να έχει δική του παραγωγή γάλακτος. Ένα ποδήλατο για τους τρείς μας και για όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Φαντάσου παιδικό ποδήλατο το 1950. Χαμός γινότανε. Είδε και απόειδε η μάνα μου με τις φωνές μας και μας έβγαλε βάρδιες. Τρείς ώρες ο καθένας την ημέρα πάνω στη σέλα. Ούτε λεπτό παραπάνω». Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr