Επιστήμη: Οι πλαστικές μεμβράνες μαγειρέματος απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά
02.05.2022
15:30
Θεωρείται όμως ότι είναι κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει θεσπιστεί στις ΗΠΑ
Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα από χαρτόνι με πλαστική επένδυση είναι ευκολίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι, αλλά μια νέα μελέτη στο Environmental Science & Technology της ACS υποδηλώνει ότι αποτελούν υποτιμημένη πηγή νανοσωματιδίων. Αναφέρουν ότι το πλαστικό σε αυτά τα προϊόντα απελευθερώνει τρισεκατομμύρια σωματίδια μεγέθους νανομέτρων σε κάθε λίτρο νερού με το οποίο έρχονται σε επαφή. Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά η ομάδα σημειώνει ότι αυτά τα επίπεδα είναι κάτω από τα ρυθμιστικά όρια για κατανάλωση.
Τα πλαστικά για τρόφιμα έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία τροφών και ποτών που οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Για παράδειγμα, οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού στο φούρνο και διευκολύνουν το καθάρισμα για τις αργές εστίες. Ομοίως, τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επένδυση έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα υγρά ζεστά και να αποτρέπουν τη διαρροή τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα πλαστικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό από πολυπροπυλένιο και τα φακελάκια τσαγιού από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, μπορούν να μολύνουν με μικροσκοπικά σωματίδια και σωματίδια νανοκλίμακας θερμαινόμενα υγρά, αν και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατάποση αυτών των σωματιδίων είναι ασαφείς. Έτσι, ο Christopher Zangmeister και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν εάν οι πλαστικές μεμβράνες για τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι πηγή μικρών πλαστικών σωματιδίων. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Τα πλαστικά για τρόφιμα έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία τροφών και ποτών που οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά. Για παράδειγμα, οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού στο φούρνο και διευκολύνουν το καθάρισμα για τις αργές εστίες. Ομοίως, τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επένδυση έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα υγρά ζεστά και να αποτρέπουν τη διαρροή τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα πλαστικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό από πολυπροπυλένιο και τα φακελάκια τσαγιού από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, μπορούν να μολύνουν με μικροσκοπικά σωματίδια και σωματίδια νανοκλίμακας θερμαινόμενα υγρά, αν και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατάποση αυτών των σωματιδίων είναι ασαφείς. Έτσι, ο Christopher Zangmeister και οι συνεργάτες του ήθελαν να δουν εάν οι πλαστικές μεμβράνες για τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι πηγή μικρών πλαστικών σωματιδίων. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr