Υπάρχουν και Fake αυγά - Επιστημονική μελέτη για τον εντοπισμό της απάτης
02.05.2022
15:48
Παράγονται στην Κίνα και την Ινδία και είναι κατασκευασμένα από ρητίνη, άμυλο, πηκτικά, χρωστικές ουσίες και αλγινικό νάτριο
Και όμως το food fraud στα αυγά είναι γεγονός...Πλαστά αυγά, έχουν εμφανιστεί τόσο στην Κίνα, όσο και σε καταστήματα και σουπερμάρκετ στην επαρχία Κεράλα της Ινδίας καθώς και στο Μουμπάι το 2019, με τους αξιωματούχους να εκδίδουν ανακοινώσεις για το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ανίχνευση τους με γυμνό μάτι. Τα χρώματα και τα σχήματα είναι παρόμοια με μικρές μόνο διαφορές, και ακόμη και όταν ραγίσει το κέλυφος, τα τεχνητά ασπράδια, κρόκοι και κέλυφος, μπορεί να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Όσοι δεν τα εντόπισαν εγκαίρως, καθώς συνήθως πωλούνται μαζί με κανονικά αυγά, έκαναν λόγο για μικρές αλλά σημαντικές διαφορές: τσόφλια που είναι δύσκολο να σπάσουν και περιεχόμενο που γίνεται λαστιχένιο όταν μαγειρεύεται.
Σύμφωνα με άρθρο των Times, τα ψεύτικα αυγά παράγονται στην Κίνα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και με το μισό κόστος. Και τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένα δεν είναι μόνο δυσάρεστα στην… ακοή αλλά και επικίνδυνα για την υγεία. Ρητίνη, άμυλο, πηκτικά, χρωστικές ουσίες και αλγινικό νάτριο για το ασπράδι του αυγού, διαφορετικό μείγμα ρητίνης και χρωστικών για τον κρόκο και κερί παραφίνης, σκόνη γύψου και ανθρακικό ασβέστιο για το κέλυφος.
Είναι αυτονόητο ότι τα κατασκευασμένα αυγά στερούνται τη θρεπτική αξία των πραγματικών αυγών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενέχουν κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών λόγω των δυνητικά επικίνδυνων χημικών συστατικών, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετο καθώς και πιο σοβαρές παθήσεις όπως προβλήματα στο συκώτι, τον εγκέφαλο ή τα νεύρα.
Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό επιστήμονες αναζητούν τρόπους για τον έγκαιρο εντοπισμό της απάτης, τονίζοντας πως η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανίχνευση κατασκευασμένων αυγών είναι υψηλής προτεραιότητας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Σύμφωνα με άρθρο των Times, τα ψεύτικα αυγά παράγονται στην Κίνα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και με το μισό κόστος. Και τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένα δεν είναι μόνο δυσάρεστα στην… ακοή αλλά και επικίνδυνα για την υγεία. Ρητίνη, άμυλο, πηκτικά, χρωστικές ουσίες και αλγινικό νάτριο για το ασπράδι του αυγού, διαφορετικό μείγμα ρητίνης και χρωστικών για τον κρόκο και κερί παραφίνης, σκόνη γύψου και ανθρακικό ασβέστιο για το κέλυφος.
Είναι αυτονόητο ότι τα κατασκευασμένα αυγά στερούνται τη θρεπτική αξία των πραγματικών αυγών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενέχουν κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών λόγω των δυνητικά επικίνδυνων χημικών συστατικών, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετο καθώς και πιο σοβαρές παθήσεις όπως προβλήματα στο συκώτι, τον εγκέφαλο ή τα νεύρα.
Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό επιστήμονες αναζητούν τρόπους για τον έγκαιρο εντοπισμό της απάτης, τονίζοντας πως η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανίχνευση κατασκευασμένων αυγών είναι υψηλής προτεραιότητας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr