Τεχνητή νοημοσύνη: Θα προβλέπει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού -Ελληνίδα η επικεφαλής της έρευνας

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα προβλέπει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού -Ελληνίδα η επικεφαλής της έρευνας

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα προβλέπει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού -Ελληνίδα η επικεφαλής της έρευνας
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική δημιουργεί μεγάλες ελπίδες, καθώς οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει είναι ατελείωτες και μέσα σε αυτές έρχεται να προστεθεί μια ακόμη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού και αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, λένε οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σύστημα που υπολογίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου ξεκινώντας από τους λεμφαδένες της μασχάλης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου σε γυναίκες με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού – οι οποίες στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε η έρευνα ανέρχονται σε περίπου 8.000 ετησίως.

Συγκρίνοντας τους λεμφαδένες μιας γυναίκας με εκείνους προηγούμενων ασθενών, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπολογίσει πώς είναι πιθανότερο να εξελιχθεί στη συνέχεια ο καρκίνος.

Εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης θα μπορούσαν να υποβληθούν σε πιο επιθετική θεραπεία, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο θα μπορούσαν να προλάβουν την ασθένεια.

Εργαλείο για τον δευτερογενή καρκίνο του μαστού

Η ερευνήτρια Dr. Ανίτα Γρηγοριάδη, από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Πήραμε αυτά τα ευρήματα για να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθήσει ενδεχομένως τους γιατρούς να θεραπεύουν και να φροντίζουν τους ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα ακόμη εργαλείο για να βοηθήσουν στην πρόληψη του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού».

Ο δευτεροπαθής καρκίνος του μαστού - όταν οι όγκοι επιστρέφουν μετά τη θεραπεία και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα - είναι ανίατος.

Περισσότερες από 60.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με την πάθηση και τη διαχειρίζονται με μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Κλείσιμο
Η Dr. Γρηγοριάδη δοκίμασε την τεχνητή νοημοσύνη της σε περισσότερους από 5.000 λεμφαδένες - αδένες του ανοσοποιητικού συστήματος - που δόθηκαν από 345 πραγματικές ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη, που αποκαλύφθηκε στο Journal of Pathology, διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο εξάπλωσης με βάση τις ανοσολογικές αντιδράσεις στους λεμφαδένες.

Η ομάδα θα δοκιμάσει το λογισμικό σε κλινικές σε όλη την Ευρώπη για να έχει περισσότερες αποδείξεις ότι λειτουργεί ώστε να το τελειοποιήσει.



Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης