H Ελλάδα στην 4η θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία

H Ελλάδα στην 4η θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Le Parisien, η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στα κριτήρια που ζητά ένας μέσος Γάλλος συνταξιούχος για να εγκατασταθεί μετά τη συνταξιοδότηση

H Ελλάδα στην 4η θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία
Η εμφάνιση της 84χρονης Τζέιν Φόντα στο εξώφυλλο της πολωνικής Vogue ήταν μια ακόμα επανατοποθέτηση της εικόνας που έχει η τρίτη ηλικία σε μια Ευρώπη που η δημογραφική πυραμίδα γέρνει υπέρ των ηλικιωμένων. Eπομένως, το λεγόμενο “gray hair economy” έχει περισσότερο μέλλον από ότι νομίζουμε. Κι αυτό βέβαια είναι μια τεράστια ευκαιρεία για τη χώρα μας. Στη Γαλλία είναι σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο οι συνταξιούχοι που διάλεξαν να ζήσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.

Από τους περισσότερους από 15 εκατομμύρια Γάλλους συνταξιούχους, το 7% λαμβάνει τη σύνταξή του εκτός Γαλλίας, όπου έχει καταβάλει εισφορές καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Για τους περισσότερους από αυτούς, τα κριτήρια είναι αδιαπραγμάτευτα: ηλιοφάνεια και χαμηλές τιμές, αλλά χωρίς να απομακρυνθούν πολύ από τη Γαλλία.
H Ελλάδα στην 4η θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία

Με βάση περίπου 20 κριτήρια, η Le Parisien συνέταξε μια κατάταξη των καλύτερων χωρών για να συνταξιοδοτηθεί κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κριτήρια ποικίλου και κυμαίνονται από το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα (προσδόκιμο ζωής, αριθμός νοσοκομειακών κλινών, θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση) μέχρι το κλίμα (ηλιοφάνεια, βροχοπτώσεις, μέση θερμοκρασία), το κόστος ζωής (τιμές τροφίμων, διαμονής, μεταφορών, δραστηριοτήτων αναψυχής, εστιατορίων κ.λπ.), χωρίς να ξεχνάμε την παρουσία Γάλλων συνταξιούχων στη χώρα και την απόσταση από τη Γαλλία.

Στην κορυφή της κατάταξής; Η Πορτογαλία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: περισσότεροι από 160.000 Γάλλοι συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει αυτή την επιλογή, καθιστώντας την Πορτογαλία μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες για τους εξόριστους συνταξιούχους, μπροστά από την Ισπανία (2η στην κατάταξή). Σε αυτούς περιλαμβάνονται Γάλλοι υπήκοοι που έφυγαν για την Πορτογαλία, καθώς και Πορτογάλοι υπήκοοι που ήρθαν για να εργαστούν στη Γαλλία για κάποιο χρονικό διάστημα και, ως εκ τούτου, κατέβαλαν εισφορές.

"Για τους Γάλλους, υπάρχει μια κάποια πολιτιστική εγγύτητα με την Πορτογαλία και μια γεωγραφική εγγύτητα, με καλό καιρό και ήπιους χειμώνες", εξηγεί στον Parisien ο Paul Delahoutre, συγγραφέας του βιβλίου "Retraite sans frontières” (Σύνταξη χωρίς σύνορα). Αλλά αυτό που βάζει την Πορτογαλία μπροστά από την Ισπανία "είναι οι τιμές: είναι φθηνότερο να ζεις εκεί”.

“Προφανώς υπάρχει η αγοραστική δύναμη, αλλά υπάρχει επίσης η ασφάλεια και η εγγύτητα με τη Γαλλία που προσελκύει τους συνταξιούχους", δήλωσε στη Le Parisien η Theresa Fernandes, επικεφαλής της Évasion Portugal, η οποία βοηθά τους Γάλλους, ιδίως τους συνταξιούχους, να αποδράσουν στην Πορτογαλία (και ειδικότερα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο ήλιος βρίσκεται σχεδόν παντού). "Σε ένα εστιατόριο, μπορείτε ακόμα να φάτε με 10 ευρώ. Οι τιμές των ακινήτων, αν και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι λογικές σε σύγκριση με τη Γαλλία", συνεχίζει η ειδικός.
H Ελλάδα στην 4η θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων συνταξιούχων για μόνιμη κατοικία
Τα χωριά του Πηλίου αποτελούν αγαπημένο προορισμό για εγκατάσταση των ευρωπαίων συνταξιούχων
Κλείσιμο

Η Ελλάδα και ο ήλιος της

Ακολουθούν η Μάλτα και η Ελλάδα, παρά την απόσταση που τις χωρίζει από τη Γαλλία. Και εδώ, εκτιμάται ο υπέροχος καιρός, που σπάνια βρέχει(δεν έζησαν το φετινό Ιούνιο), και τις χαμηλές τιμές, που σημαίνουν ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συνταξιοδότηση, με καταλύματα από τα φθηνότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο αριθμός των Γάλλων συνταξιούχων που επισκέπτονται το νησί της Μάλτας είναι ακόμη πολύ μικρός, ο Paul Delahoutre επισημαίνει ότι "η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους συνταξιούχους", παρά τα προβλήματα προσβασιμότητας που μπορεί να προκύψουν σε ορισμένα μέρη της χώρας. Η χώρα μας είναι πλέον ακόμη και η πιο φορολογικά αποδοτική για τους συνταξιούχους: από τον Ιούλιο του 2020, οι συντάξεις φορολογούνται με μόλις 7%, σε σύγκριση με 10% στην Πορτογαλία.

Το θέμα της ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία

Υπάρχουν, όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. "Πρέπει να έχετε μια τοπική κοινότητα, διαφορετικά κινδυνεύετε να έχετε προβλήματα ενσωμάτωσης", συμβουλεύει η Γαλλική εφημερίδα τους συνταξιούχους.

Η γλώσσα είναι επομένως ένα σημαντικό κριτήριο. Η αγγλική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρες με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Πορτογαλία. "Οι περισσότεροι Γάλλοι που συνταξιοδοτούνται εκεί δεν μιλούν πορτογαλικά, οπότε κατευθύνονται προς τις τουριστικές περιοχές στις ακτές, όπου μπορείς να τα βγάλεις πέρα χωρίς αυτά", εξηγεί ο Paul Delahoutre. "Ακόμη και αν δεν μιλάτε τη γλώσσα, οι Πορτογάλοι θα σας βοηθήσουν πάντα", επιβεβαιώνει η Theresa Fernades. Αλλά αν μιλούν αγγλικά στην Πορτογαλία τότε τι να γίνεται στην Ελλάδα που το επίπεδο των αγγλικών είναι πολύ πιο ικανοποιητικό;

Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένες χώρες που οι Γάλλοι συνταξιούχοι θα πρέπει να αποφεύγουν αν θέλουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για χώρες όπου το κόστος ζωής είναι υψηλό και ο καιρός είναι πιο δροσερός και λιγότερο ηλιόλουστος: στον πάτο της κατάταξής βρίσκεται η Ουγγαρία (στην τελευταία θέση), πίσω από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Ρουμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης