Έρευνα για τη φυματίωση: Η πιο θανατηφόρα λοίμωξη στον κόσμο μπορεί να μεταδοθεί απλά με την αναπνοή

Επιστήμονες από την Ολλανδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα αυξάνονται – Ποια είναι τα συμπτώματα

Καθώς η φυματίωση επιστρέφει στην Αγγλία, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η προσβολή από τη νόσο μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ολλανδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν σημάδια της νόσου μπορούν να μεταδώσουν το φονικό μικρόβιο.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μικρόβια της φυματίωσης μεταδίδονται μέσω του βήχα, του γέλιου ή της ομιλίας, του τραγουδιού ή του φτερνίσματος.

Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που ελέγχονται θετικά για το φονικό μικρόβιο δεν υποφέρουν από βήχα - που προηγουμένως θεωρούνταν βασικό σύμπτωμα της φυματίωσης.

Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν βήχα μεταφέρουν τη μολυσματική ασθένεια στο σάλιο τους, το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί στον αέρα όταν κάποιος μιλάει ή αναπνέει.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τη λοίμωξη μόνο και μόνο αναπνέοντας κοντά σε κάποιον που έχει το μικρόβιο αλλά δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

«Ένας επίμονος βήχας βοηθά συχνά για τη διάγνωση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Frank Cobelens, από το τμήμα Παγκόσμιας Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

«Αλλά αν το 80% των ατόμων με φυματίωση δεν έχουν βήχα, τότε αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση θα αργήσει να γίνει, και ενδεχομένως η λοίμωξη θα έχει ήδη μεταδοθεί».

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους σε 12 χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ορισμένοι από τους οποίους είχαν φυματίωση.

Διαπίστωσαν ότι το 82,8% των ατόμων με τη νόσο δεν είχαν επίμονο βήχα και το 62,5% δεν είχαν καθόλου βήχα.

Το ένα τέταρτο όσων δεν έχουν βήχα έχουν υψηλά φορτία επικίνδυνων βακτηρίων στο σάλιο τους και είναι πιθανώς ιδιαίτερα μολυσματικά.

Ο καθηγητής καλεί τους γιατρούς να βρουν νέους τρόπους διάγνωσης της νόσου, ώστε να μη χάνονται τα περιστατικά.

«Όταν λαμβάνουμε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, γίνεται σαφές ότι πρέπει πραγματικά να βρούμε τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε τους ανθρώπους με φυματίωση», δήλωσε.

Αύξηση των κρουσμάτων
Τα κρούσματα της νόσου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% πέρυσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου - από 4.380 το 2022 σε 4.850 το 2023.

Οι επικεφαλής της υγείας αγωνίζονται να «διερευνήσουν τους λόγους» πίσω από αυτή την ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων.

Όποιος έχει επίμονο βήχα και πυρετό θα πρέπει να το ψάξουν περισσότερο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με φυματίωση το 2022 - ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε προηγουμένως ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν διάγνωση ή να λάβουν θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι είναι η φυματίωση;
Η φυματίωση παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο και η δεύτερη πιο μολυσματική μετά το Covid-19.

Η βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με τον αέρα όταν οι άνθρωποι που φέρουν το μικρόβιο βήχουν, φτερνίζονται ή φτύνουν.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, αίσθημα εξάντλησης, υψηλό πυρετό, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά.

Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, την καρδιά, την κοιλιά, τους αδένες, τα οστά και το νευρικό σύστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρυδίκη για Γιώργο Θεοφάνους: Είμαι χαρούμενη που βρήκε τον άνθρωπο της ζωής του

Δημοσιογράφος αγνοείται από το βράδυ της Δευτέρας στο Μεξικό


Άρσεναλ, Σίτι, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Παρί και Μπάγερν στους «8» του Champions League - Την Τετάρτη τα τελευταία εισιτήρια - Δείτε γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr