Συνέδριο ygeiamou.gr: Όλα όσα είπαν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και ειδικοί της Υγείας - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, διακεκριμένα μέλη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου, συζήτησαν για τις υγειονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Το Σύστημα Υγείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου Υγείας που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, η ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας αναδεικνύουν τις μείζονες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί το Σύστημα Υγείας.

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όσα αυτή αλλάζει στο πεδίο της Υγείας, από τη λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι την ακρίβεια στη διάγνωση ασθενειών αλλά και στην εξατομικευμένη θεραπεία, τίθεται στην πρώτη θεματική ενότητα με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τους διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και κ. Μιχάλη Μπλέτσα.

Το παρόν και το μέλλον της Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν οι ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης και Αχιλλέας Γραβάνης.

Την εντεινόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και την επίπτωσή της στη Δημόσια Υγεία, όπως για παράδειγμα είναι οι μεταδοτικές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών ή μετά από καταστροφικές πλημμύρες, συζητούν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, Joao Breda, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Το επόμενο θέμα που αναλύει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, είναι η Δημοκρατία στην Υγεία μέσα από τη «φωνή» των ληπτών των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή των ασθενών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με το μείζον θέμα της ψυχικής υγείας των πολιτών του αύριο: Των παιδιών μας. Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας -Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής της έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσσος και ο Ψυχίατρος και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης αναζητούν τα αίτια της νεανικής παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνομιλώντας με καταξιωμένους Καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαρτογραφούν το νέο πλαίσιο της Ιατρικής Εκπαίδευσης. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Δημήτριος Μπούμπας, ο Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Άδωνις Ιωαννίδης.

Το 5ο Συνέδριο Υγείας ολοκληρώνεται με τη θεματική ενότητα για ένα υγιές και βιώσιμο οικοσύστημα φαρμάκου. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης συνομιλεί με τους θεσμικούς εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων και την Πρόεδρο του Pharma Innovation Forum (PIF), κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, για τη διασφάλιση της φαρμακευτικής παραγωγής αλλά και της καινοτομίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

To πρόγραμμα του Συνεδρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2024- ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

09:45 Προσέλευση

10:30 Έναρξη- Χαιρετισμός

10:35 – 11:25

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας

Kυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής
Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Κούτρας

11:30-12:05

Βιοτεχνολογία: Το παρόν και το μέλλον στην Ελλάδα

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Πρόεδρος του European Institute of Innovation and Technology (EIT)

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ

Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα

12:10 – 12:50

Κλιματική αλλαγή: Προλαμβάνοντας τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Joao Breda, Διευθυντής του Γραφείου στην Ελλάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

12:55 – 13:05

Δημοκρατία στην Υγεία: Η συμμετοχή των ασθενών ως εχέγγυο διαφάνειας, λογοδοσίας και διασφάλισης ποιότητας

Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

13:10 – 13:55 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

14:00 – 14:35

Η Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων στο επίκεντρο: Αποτελεί η βία ανηλίκων τη νέα πανδημία;

Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας -Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής της έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής ΕΚΠΑ

Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Ψάλτη

14:40 – 14:45

Ενεργοί για μια ζωή- Η σημασία της μυοσκελετικής υγείας

Μυρτώ Μαυρολέων, Διευθύνουσα Σύμβουλος OsteoStrong

14:50 – 15:40

Ιατρική εκπαίδευση: Δημιουργώντας το πλαίσιο της νέας εποχής

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας

Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Αττικόν»

Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας ΕΚΠΑ

Άδωνις Ιωαννίδης, Καθηγητής Κλινικής Γενετικής, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης

15:45 – 16:30

Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum (PIF)

Συντονίζει η Παναγιώτα Καρλατήρα

16:30 – 16:35 Συμπεράσματα – Λήξη

Δημοσιογραφική επιμέλεια συνεδρίου: Παναγιώτα Καρλατήρα, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr

Press Room: Βίκυ Βενιού, Μαρία-Νίκη Γεωργαντά, Γιώργος Γιαννάκης, Μαρία Κοτοπούλη, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μάριος Οικονόμου, Βασίλης Τσακίρογλου, Νίκη Ψάλτη




Ειδήσεις σήμερα:

Η Λόπεζ δεν ήθελε ούτε να την κοιτάζουμε, λέει η αεροσυνοδός που την «άδειασε» - Αγενής και η Άνιστον

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Αμρά που απέδρασε στη φονική ενέδρα στη Νορμανδία - Σκληρός ποινικός με 13 καταδίκες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες σε σχολικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr