Παρβοϊός: Οι τρεις ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Παρβοϊός: Οι τρεις ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναλύει τι συμβαίνει με τον ιό που προκάλεσε τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη

Παρβοϊός: Οι τρεις ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Για τις ομάδες των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση λόγω του παρβοϊού, τα μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκάλεσαν την ενεργοποίηση των γιατρών μίλησε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με φόντο τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά η κυρία Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι βάσει των οδηγιών του FDA, «όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε καθώς ο παρβοϊός μεταδίδεται κυρίως με την αναπνευστική οδό».

Σύμφωνα με την ίδια οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι
  • - οι εγκυμονούσες,
  • - τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και
  • - τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένοι άτομα


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1braqybuovd)


Όπως εξήγησε «ο παρβοϊός είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει θα λέγαμε συνήθως είτε και ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή να το έχουμε κολλήσει και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας το έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο είτε περισσότερο εμφανές».

Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι που αναφέρατε μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη».

Επικαλούμενη τα επιδημιολογικά στοιχεία από το ECDC σημείωσε ότι «τον Απρίλιο έχει αναφέρει χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία, αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β 19 που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός, που αφορά στη Δανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών. Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών και αυτό που βλέπουμε είναι όπως είδαμε και σε αυτή την περίπτωση, κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτοί που επηρεάστηκαν και νόσησαν αρκετά παιδάκια».

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ

Κλείσιμο
Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Όταν την είδα, έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να τη μαχαιρώνω»: Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης στο Μενίδι

Έρχονται δύο θερμικές εξάρσεις: Γιατί θα χωριστεί στα δύο η επικράτεια - Ποιες περιοχές θα «πνίξει» η αφρικανική σκόνη

Τραγικός θάνατος για 26χρονη χορεύτρια στη Βρετανία: Πέθανε σε σεξουαλικό παιχνίδι με πνιγμό - Ο σύντροφός της αυτοκτόνησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης