Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντηλιακό σπρέι; Οι ειδικοί εξηγούν

Πόσο αποτελεσματικό είναι το αντηλιακό σπρέι; Οι ειδικοί εξηγούν

Τα αντηλιακά σπρέι έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της εύκολης εφαρμογής τους, καθιστώντας τα βασικό αντικείμενο σε πολλές τσάντες παραλίας. Ωστόσο, το ζήτημα της αποτελεσματικότητάς τους παραμένει θέμα συζήτησης μεταξύ των δερματολόγων

antiliako-mk
Ένας από τους κύριους λόγους για τη δημοτικότητα των αντηλιακών σπρέι είναι η μεγάλη ευκολία τους. Σε αντίθεση λοιπόν με τις παραδοσιακές λοσιόν, τα σπρέι αυτά μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και ομοιόμορφα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η πλάτη μας. Αυτή η ευκολία χρήσης είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους γονείς που προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά που τρέχουν στην παραλία και παίζουν συνεχώς, ή γενικότερα τα άτομα που βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πόσο αποτελεσματικά είναι όντως αυτά τα σπρέι, ειδικότερα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αντηλιακά. Μας κρατάνε άραγε το ίδιο ασφαλείς κάτω από τις υπεριώδεις ακτίνες;

Οφέλη των αντηλιακών σπρέι

Τα αντηλιακά σπρέι είναι απίστευτα φιλικά προς τον χρήστη. Επιτρέπουν μια γρήγορη και ομοιόμορφη εφαρμογή, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μεγάλες περιοχές του σώματος. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιο συνεπές στρώμα προστασίας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο. Για όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας ή περιορισμένη ευελιξία, τα σπρέι προσφέρουν μια πρακτική λύση για να εξασφαλίσουν ολοκληρωμένη κάλυψη.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προτιμούν την αίσθηση των αντηλιακών σπρέι από τις παραδοσιακές κρέμες. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι τα σπρέι τείνουν να είναι ελαφριά και λιγότερο λιπαρά, καθιστώντας τα πιο άνετα στη χρήση, ειδικά σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τη συχνότερη επανεφαρμογή, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αποτελεσματικής αντηλιακής προστασίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με τους δερματολόγους μάλιστα να τονίζουν τη σημασία της χρήσης του αντηλιακού κάθε δύο ώρες ή και πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, τα αντηλιακά σπρέι είναι ιδανικά καθώς επιτρέπουν γρήγορο φρεσκάρισμα, χωρίς την ανάγκη εκτεταμένου τριψίματος.
200602152729_iliotherapeia
Κλείσιμο

Μειονεκτήματα των αντηλιακών σπρέι

Ένα σημαντικό μειονέκτημα των αντηλιακών σπρέι είναι η πιθανότητα ασυνεπούς εφαρμογής. Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν έχει εφαρμοστεί αρκετό προϊόν και οι χρήστες μπορεί να παραλείψουν σημεία ή να εφαρμόσουν πολύ λεπτό στρώμα. Ο Dr. Joshua Zeichner, δερματολόγος στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, σημειώνει ότι η ανεπαρκής εφαρμογή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τα σπρέι, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους. Δυστυχώς, τα αντηλιακά σπρέι ενέχουν επίσης και έναν κίνδυνο εισπνοής, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά για τα παιδιά και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μάλιστα συμβουλεύει, να μην ψεκάζετε αντηλιακό απευθείας στο πρόσωπο για να αποφύγετε την εισπνοή δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών. Αντ' αυτού, συνιστούν να το ψεκάζετε πρώτα στα χέρια και στη συνέχεια να το εφαρμόζετε στο πρόσωπο.

Πέρα από τα παραπάνω φαίνεται όμως πως υπάρχουν και περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τα αντηλιακά σπρέι. Τα προωθητικά που χρησιμοποιούνται στα σπρέι αεροζόλ μπορεί να συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα και στη μείωση της στιβάδας του όζοντος. Επιπλέον, το overspray μπορεί να διασκορπιστεί στο περιβάλλον, επηρεάζοντας δυνητικά την κοντινή θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην παραλία.
Reef-Safe Sunscreen? The Science | Lab Muffin Beauty Science

Αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με άλλες μορφές

Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών σπρέι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή εφαρμογή τους. Σύμφωνα λοιπόν με την Dr. Elizabeth Hale, πιστοποιημένη δερματολόγο, τα αντηλιακά σπρέι μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις λοσιόν ή τις κρέμες, εάν εφαρμόζονται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζετε μια γενναιόδωρη ποσότητα και να εξασφαλίζετε ομοιόμορφη κάλυψη σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να εφαρμόζουν λιγότερο αντηλιακό σπρέι από ό,τι χρειάζεται για επαρκή προστασία. Ο γενικός οδηγός είναι να εφαρμόζετε το αντηλιακό αφειδώς, χρησιμοποιώντας περίπου ένα γεμάτο σφηνάκι για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα. Με τα σπρέι, συνιστάται να το εφαρμόζετε μέχρι να εμφανιστεί μια ομοιόμορφη γυαλάδα στο δέρμα και στη συνέχεια να το τρίβετε για να εξασφαλίσετε πλήρη κάλυψη. Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών σπρέι, οι δερματολόγοι συνιστούν τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές:
10 Sunscreen Mistakes to Avoid (How Much Sunscreen to Apply & More) | Dr. Sam Ellis

Εφαρμόστε γενναιόδωρα και ομοιόμορφα: Ψεκάστε μέχρι να γίνει ορατό ένα ομοιόμορφο στρώμα στο δέρμα και, στη συνέχεια, τρίψτε το για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπονται σημεία.

Αποφύγετε την εισπνοή: Μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο. Αντ' αυτού, ψεκάστε στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόστε στο πρόσωπο.

Χρησιμοποιήστε το σε καλά αεριζόμενους χώρους: Τα αντηλιακά σπρέι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ανοιχτούς ή καλά αεριζόμενους χώρους για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι εισπνοής.

Επαναλάβετε την εφαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα: Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή συχνότερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
Τα αντηλιακά σπρέι προσφέρουν τελικά μια βολική και άνετη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές αντηλιακές λοσιόν, με τη δυνατότητα να παρέχουν αποτελεσματική αντηλιακή προστασία όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, αυτή η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή εφαρμογή, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση επαρκούς ποσότητας και την εξασφάλιση ομοιόμορφης κάλυψης. Παρόλο που παρουσιάζουν λοιπόν ορισμένα μειονεκτήματα, όπως ο κίνδυνος εισπνοής και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η ευκολία χρήσης τους τα καθιστά πολύτιμη επιλογή για πολλούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης