Μάριος Θεμιστοκλέους: Κίνητρα στους γιατρούς ανάλογα με την περιοχή και την ειδικότητα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Κίνητρα στους γιατρούς ανάλογα με την περιοχή και την ειδικότητα

Ο υφυπουργός Υγείας δεν αρνείται τα προβλήματα, αλλά επισημαίνει τα οφέλη από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΔΔ και προαναγγέλει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά ιατρεία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
themistokleous-mak
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έγκριση για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στη διαδικασία. «Οτιδήποτε κάνει το σύστημα εξωστρεφές είναι προς όφελος των πολιτών. Η εντολή που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη υγεία στους πολίτες της χώρας μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

-Οι δομές του ΕΣΥ αναβαθμίζονται χάρη σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, η ενίσχυση με προσωπικό δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό. Πώς μπορεί αυτό να αναστραφεί;

Τη στιγμή αυτή το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του το 1983. Σήμερα υπηρετούν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 20%-30%. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το 2019 υπηρετούσαν 470 νοσηλευτές, ενώ σήμερα 799. Στον «Ευαγγελισμό» το 2019 υπηρετούσαν 1.118, ενώ σήμερα 1.274. Δεν υπάρχει καμία νοσηλεύτρια και κανένας νοσηλευτής σε όλη τη χώρα στις λίστες επικουρικού προσωπικού που να μην έχει προσληφθεί. Να σημειώσω εδώ ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η Μάλτα εισάγει νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες, χωρίς να γνωρίζουν την τοπική γλώσσα.

Στους γιατρούς παρατηρήσαμε για πρώτη φορά μετά τα χρόνια των μνημονίων αύξηση στην τελευταία προκήρυξη των υποψηφίων. Ξέρω, θα μου πείτε «μα ακούμε για ελλείψεις». Ναι, γιατί υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου συνεχίζουμε να έχουμε άγονες θέσεις. Στις περιοχές αυτές θα υπάρξει άμεσα θεσμοθέτηση πρόσθετων οικονομικών κινήτρων. Εχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό πολύ γρήγορα, όταν δεν απαιτείται να περάσει από το ΑΣΕΠ. Για την πρόσληψη μόνιμων ιατρών πετύχαμε χρόνο ρεκόρ για την τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία, μόλις σε δύο μήνες από την προκήρυξη. Στο υπόλοιπο προσωπικό, όμως, έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις, που είναι ένα γενικότερο θέμα λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ήδη εξετάζονται μέτρα για την επίσπευση των προσλήψεων.

-Ασχολείστε με την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων και τη φαρμακευτική τους δαπάνη. Εχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν;

Φέτος για πρώτη φορά είχαμε κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων στην ώρα τους, τον Ιανουάριο. Παρακολουθούμε συστηματικά τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία βρίσκονται εντός των στόχων και ως προς τη διαχείριση του τρέχοντος έτους, αλλά και στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων. Αναφορικά με το φάρμακο, έχουμε πετύχει, με την εμπλοκή της ΕΚΑΠΥ, την παρακολούθηση της κατανάλωσης και των παραγγελιών των φαρμάκων στα νοσοκομεία σε πραγματικό χρόνο. Ετσι μπορούμε να παρεμβαίνουμε με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό είναι απαραίτητο και από το φθινόπωρο θα έχουμε πετύχει και τον υπολογισμό του clawback μέσω ψηφιακής εφαρμογής. Στόχος μας δεν είναι απλώς η μείωση των δαπανών, αλλά η καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών.

-Από τον περασμένο Μάρτιο είναι σε ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία. Ποιος είναι ο απολογισμός έως τώρα;

Κλείσιμο
Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια ιστορική μεταρρύθμιση στην υγεία, που ήρθε για να μείνει. Ευθύς εξαρχής θέσαμε τρεις στόχους που ήδη έχουν επιτευχθεί: 1) Το υγειονομικό προσωπικό αγκάλιασε τον θεσμό παρά τις αντιδράσεις αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. 2) Αυξήθηκε η παραγωγικότητα του συστήματος. Εχουμε πετύχει να αυξήσουμε τα χειρουργεία που γίνονται στο πρωινό ωράριο - από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2023 έγιναν 128.000 χειρουργεία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έγιναν 137.500 χειρουργεία. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.630 απογευματινά χειρουργεία, με το 25% να αφορά ορθοπεδικά. 3) Να οργανώσουμε και να συντονίσουμε το επιχειρησιακό κομμάτι αυτού του εγχειρήματος και να προετοιμαστούν και το προσωπικό και τα συστήματα των νοσοκομείων για το μεγάλο project των χρηματοδοτούμενων από RRF απογευματινών χειρουργείων.

-Ποιες είναι οι εξελίξεις για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία;

Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαι αισιόδοξος πως εντός του καλοκαιριού θα έχουμε την τελική έγκριση.

-Θα συμμετάσχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και αν ναι, πώς θα λειτουργήσει αυτό προς όφελος των πολιτών;

Ναι, θα συμμετάσχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οτιδήποτε κάνει το σύστημα εξωστρεφές είναι προς όφελος των πολιτών.

-Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ΕΣΥ θα αλλάξει μορφή αποτελώντας στο μέλλον Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ώστε να λειτουργεί ως ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζομένους και τους πολίτες;

Στόχος της κυβέρνησης και της εντολής που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό είναι να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη υγεία στους πολίτες της χώρας. Και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου αρμόδιου για τα επιχειρησιακά θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων θα μας φέρει πιο κοντά στη μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων, στην ουσιαστική αξιολόγηση του προσωπικού και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την παραγωγικότητα. Τι σημαίνουν αυτά για τον πολίτη; Καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης