Βλάπτουν τα ακουστικά την ακοή μας;

Βλάπτουν τα ακουστικά την ακοή μας;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι ενήλικες κινδυνεύουν από μόνιμη, αποφεύξιμη απώλεια ακοής, γεγονός που οφείλεται στην πολύωρη χρήση ακουστικών

akoustika-mk
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας είναι αρκετά τρομακτικά, αν σκεφτούμε ότι η απώλεια ακοής είναι σχεδόν πάντα μόνιμη. Το άγχος αυτό πολλαπλασιάζεται μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι βασικός ένοχος για ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να είναι τα ακουστικά. Είτε πρόκειται για στυλάτα headphones, είτε για κομψά, μικρά ακουστικά, η τεχνολογία αυτή έχει γίνει πλέον απαραίτητο αξεσουάρ στην καθημερινή μας ζωή, προσφέροντάς μας μια ιδιωτική όαση ήχου σε έναν πολύβουο κόσμο.

Η επιστήμη του ήχου και της ακοής
Για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις των ακουστικών στην ακοή μας, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν ο ήχος και τα αυτιά μας. Τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στον ακουστικό πόρο, χτυπούν το τύμπανο και το προκαλούν δόνηση. Αυτές οι δονήσεις μεταδίδονται μέσω μικροσκοπικών οστών στο μέσο αυτί στον κοχλία, μια δομή γεμάτη με υγρό στο εσωτερικό αυτί. Ο κοχλίας μετατρέπει αυτές τις δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία αποστέλλονται στον εγκέφαλο για ερμηνεία.
Η ακοή μας όμως είναι ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να καταστραφεί από την παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους. Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο (NIHL) εμφανίζεται όταν τα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία καταστρέφονται ή βλάπτονται. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος, αυτά τα τριχωτά κύτταρα δεν αναγεννούνται, οδηγώντας σε μόνιμη απώλεια ακοής.
Are headphones destroying our hearing?
Κλείσιμο

Ακουστικά και επίπεδα έντασης ήχου
Μία από τις πρωταρχικές ανησυχίες με τα ακουστικά είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου σε υψηλές εντάσεις απευθείας στον ακουστικό πόρο. Σε αντίθεση με τα ηχεία, τα οποία διαχέουν τον ήχο σε ένα δωμάτιο, τα ακουστικά παραδίδουν τον ήχο πιο αποτελεσματικά και άμεσα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να ακούνε σε υψηλότερες εντάσεις χωρίς να συνειδητοποιούν το ενδεχόμενο βλάβης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να διατηρούνται τα επίπεδα ήχου κάτω από 85 ντεσιμπέλ (dB) για παρατεταμένες περιόδους ακρόασης. Πολλά σύγχρονα ακουστικά μπορούν εύκολα να υπερβούν αυτό το όριο, ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπου οι χρήστες μπορεί να αυξήσουν την ένταση για να πνίξουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
Ο τύπος των ακουστικών που χρησιμοποιούνται μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο βλάβης της ακοής. Αυτά είναι:
Οθόνες στο αυτί (IEM) και earbugs: Αυτά εισάγονται απευθείας στον ακουστικό πόρο, παρέχοντας μια στεγανοποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ηχητικής πίεσης. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά εάν χρησιμοποιούνται σε υψηλές εντάσεις για παρατεταμένες περιόδους.
akoustika


Ακουστικά πάνω από το αυτί: Αυτά κάθονται πάνω ή γύρω από το αυτί και μπορούν να προσφέρουν καλύτερη απομόνωση του ήχου. Παρόλο που μπορεί να είναι ασφαλέστερα από τα IEM από ορισμένες απόψεις, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν βλάβη αν χρησιμοποιηθούν ανεύθυνα.

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τον περιβαλλοντικό θόρυβο, επιτρέποντας στους χρήστες να ακούνε σε χαμηλότερη ένταση. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλέστερη επιλογή για την υγεία της ακοής.

Οι ασφαλείς πρακτικές ακρόασης
Η ακρόαση με ακουστικά με ασφάλεια περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαχείρισης της έντασης του ήχου, των συνηθειών χρήσης και της επιλογής του σωστού τύπου ακουστικών. Ακολουθούν οι βασικές στρατηγικές για να διασφαλίσετε ότι απολαμβάνετε τη μουσική σας χωρίς να διακινδυνεύετε την ακοή σας:
Έλεγχος της έντασης του ήχου
Ακολουθήστε τον κανόνα 60/60: Ακούστε το πολύ στο 60% της μέγιστης έντασης για όχι περισσότερο από 60 λεπτά τη φορά. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ήχου. Επιπλέον, πολλές σύγχρονες συσκευές διαθέτουν ρυθμίσεις περιορισμού της έντασης του ήχου. Χρησιμοποιήστε αυτές τις λειτουργίες για να περιορίσετε τη μέγιστη ένταση ήχου που μπορούν να παράγουν τα ακουστικά σας.
Can Wearing Headphones or Earbuds Cause Hearing Loss? | Ask the Hearing Doctors

2. Διαχείριση χρόνου
Κάντε τακτικά διαλείμματα: Ξεκουράστε τα αυτιά σας κάνοντας ένα διάλειμμα μετά από κάθε ώρα ακρόασης. Αυτό επιτρέπει στα αυτιά σας να ανακάμψουν από την καταπόνηση της συνεχούς έκθεσης στον ήχο. Περιορίστε επίσης τη συνολική καθημερινή σας χρήση για να αποφύγετε τη σωρευτική βλάβη.

3. Περιβάλλον
Αποφύγετε τα δυνατά περιβάλλοντα: Όταν είναι δυνατόν, ακούστε σε πιο ήσυχα περιβάλλοντα για να μειώσετε την ανάγκη για υψηλότερες εντάσεις. Εάν πρέπει να ακούτε σε θορυβώδη περιβάλλοντα, βασιστείτε στην τεχνολογία ακύρωσης θορύβου ή σε ωτοασπίδες σε συνδυασμό με ακουστικά over-ear.

4. Διατήρηση της υγείας της ακοής
Τακτικοί έλεγχοι ακοής: Ελέγχετε τακτικά την ακοή σας για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές. Η έγκαιρη ανίχνευση της απώλειας ακοής μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση και πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Το βουητό στα αυτιά (εμβοές), η δυσκολία στην ακρόαση συνομιλιών και οι υπόκωφοι ήχοι είναι σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεται να προσαρμόσετε τις ακουστικές σας συνήθειες.

Η ετυμηγορία
Τα ακουστικά λοιπόν, όταν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα, δεν καταστρέφουν απαραίτητα την ακοή σας. Η τήρηση ασφαλών πρακτικών ακρόασης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας ακοής λόγω θορύβου, ενώ με την κατανόηση των πιθανών κινδύνων και τη λήψη προληπτικών μέτρων, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη των αγαπημένων μας συσκευών ήχου, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία της ακοής μας. Στις ασφαλέστερες πρακτικές ακρόασης συμπεριλαμβάνονται τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην διατήρηση της υγείας της ακοής μας, μειώνοντας την ανάγκη για υψηλές εντάσεις ήχου σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης