Πώς οι χωρισμοί προκαλούν σοβαρά τραύματα - Οι σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και το «γιατρικό»

Πώς οι χωρισμοί προκαλούν σοβαρά τραύματα - Οι σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και το «γιατρικό»

Μετά από έναν χωρισμό οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν χειρότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, έντονες σκέψεις για τον πρώην σύντροφό τους και θλίψη, ενώ μπορεί να κάνουν ακόμη και απόπειρα αυτοκτονίας

BREAK_UP__2
Ο χωρισμός είναι σίγουρα ένα άσχημο ή αρνητικό γεγονός – τουλάχιστον για πολλούς από εμάς -, ειδικά όταν δεν είναι δική μας επιλογή. Αυτό που αναρωτιόμαστε ωστόσο είναι, αν ένας χωρισμός μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από μια επίπονη κατάσταση και να εξελιχθεί σε ένα τραυματικό γεγονός, ικανό να επηρεάσει σημαντικά και μακροπρόθεσμα την ψυχική μας υγεία;

Μια νέα έρευνα λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch, δείχνει ότι οι ερωτικοί χωρισμοί μπορεί να είναι δυνητικά τραυματικά γεγονότα για τους νέους ενήλικες -18 έως 28 ετών - και μπορεί να βιώνονται ως απειλητικοί για τη ζωή. Για πολλούς νέους ανθρώπους, οι ρομαντικοί χωρισμοί δεν είναι απλώς μικρές αναποδιές, αλλά σημαντικά γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν βαθιά και μόνιμα την ψυχική και συναισθηματική τους ευημερία.

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος των χωρισμών

Το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης μπορεί να είναι καταστροφικό, ιδίως για τα νεαρά άτομα που μπορεί να βιώνουν μια τέτοια απώλεια για πρώτη φορά. Η συναισθηματική ένταση του νεανικού έρωτα, σε συνδυασμό με την έλλειψη μηχανισμών αντιμετώπισης, μπορεί να κάνει τους χωρισμούς ιδιαίτερα επώδυνους. Η αίσθηση απόρριψης και εγκατάλειψης που συχνά συνοδεύει έναν χωρισμό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αναξιότητας και απελπισίας. Για ορισμένους, αυτή η συναισθηματική αναταραχή μπορεί να εκδηλωθεί ως σοβαρό τραύμα, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινή ζωή.

Οι νέοι που βιώνουν έναν τραυματικό χωρισμό παρουσιάζουν συχνά μια σειρά από ψυχολογικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη είναι συχνή και χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν και αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη. Το άγχος είναι μια άλλη συχνή συνέπεια, με τους πάσχοντες να βιώνουν έντονη ανησυχία, κρίσεις πανικού και δυσκολία συγκέντρωσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτά τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοτραυματισμό ή σκέψεις αυτοκτονίας.

Κλείσιμο
Σωματικά, το άγχος ενός χωρισμού μπορεί επίσης να επιβαρύνει το άτομο.

Συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκύψουν λόγω της αντίδρασης του οργανισμού στην παρατεταμένη συναισθηματική φόρτιση. Το φαινόμενο του "συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς" ή της καρδιομυοπάθειας που προκαλείται από το στρες είναι επίσης μια πραγματική κατάσταση όπου το έντονο συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα που μιμούνται την καρδιακή προσβολή.
TELOS_SXESHS_

Κοινωνικές και ακαδημαϊκές συνέπειες

Το τραύμα ενός χωρισμού μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη συναισθηματική και σωματική υγεία, επηρεάζοντας την κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή ενός νέου ατόμου. Η απόσυρση από τις κοινωνικές συναναστροφές είναι συχνό φαινόμενο, καθώς τα άτομα μπορεί να νιώθουν αμηχανία ή ντροπή για την αντιλαμβανόμενη αποτυχία τους στη σχέση. Αυτή η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.

Ακαδημαϊκά, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός. Η αδυναμία συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με την απώλεια κινήτρων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Για τους φοιτητές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο όπου οι κακοί βαθμοί μειώνουν περαιτέρω την αυτοεκτίμηση, καθιστώντας την ανάκαμψη από τον χωρισμό ακόμη πιο δύσκολη.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βιώνουν και αντιμετωπίζουν τους χωρισμούς. Πλατφόρμες όπως το Instagram, το Snapchat και το Facebook μπορούν να λειτουργήσουν ως συνεχείς υπενθυμίσεις της χαμένης σχέσης, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συνέχεια. Η θέαση των ενημερώσεων ή των φωτογραφιών ενός πρώην συντρόφου μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις και να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης.

Επιπλέον, ο δημόσιος χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο άγχος. Η πίεση να παρουσιάσει κανείς ένα προσωπείο ευτυχίας ή να δει έναν πρώην σύντροφο να φαίνεται ότι προχωράει γρήγορα, μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα ανεπάρκειας και θλίψης. Αυτή η διαδικτυακή παρακολούθηση φαίνεται τελικά να επιφέρει πρόσθετους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να περιπλέξουν περαιτέρω την ανάκαμψή μας και να συμβάλουν στη δημιουργία συναισθηματικών τραυμάτων.

Επουλώνοντας την καρδιά μας

Η ανάκαμψη από έναν χωρισμό είναι ένα προσωπικό ταξίδι, αλλά ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία επούλωσης. Η ενθάρρυνση της αυτοφροντίδας είναι θεμελιώδης. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της σωματικής υγείας μέσω τακτικής άσκησης, ισορροπημένης διατροφής και επαρκούς ύπνου. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και ικανοποίηση, όπως τα χόμπι ή οι κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετατόπιση της εστίασης από τον χωρισμό προς θετικές εμπειρίες.

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν τη συναισθηματική ρύθμιση. Η τήρηση ημερολογίου είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την απόκτηση προοπτικής για την κατάσταση.

Ίσως πιο σημαντική πρακτική ωστόσο φαίνεται να είναι ο καθορισμός ορίων όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που μπορεί να είναι τρομερά ευεργετικό. Το διάλειμμα από πλατφόρμες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή ο καθορισμός ορίων στο χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς ψυχικού χώρου.

Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν επαρκούν, αν δεν έχουμε την βοήθεια και στήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους, είτε είναι οικογένεια, είτε φίλοι, είτε συνάδελφοι. Το πιο σημαντικό, ας μην ξεχνάμε, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παραμένουμε ανοιχτοί προς την αγάπη, η οποία για ένα διάστημα μπορεί απλά να προέρχεται όχι από τον ερωτικό μας σύντροφο, αλλά από εκείνους που έχουμε επιλέξει να συντροφεύουν τη ζωή μας με άλλους τρόπους. Είτε πρόκειται για μια συμβουλή, είτε απλά για μια παρηγορητική αγκαλιά και ένα μήνυμα αγάπης, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εκεί δίπλα μας, αρκεί να τους αφήσουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλα είναι περαστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης