Taste Atlas: Το τζατζίκι δεύτερο καλύτερο πιάτο στον κόσμο με αγγούρι - Δείτε ποιο είναι το πρώτο

Το τουρκικό τζατζίκι βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας - Ποιες οι διαφορές του με το ελληνικό

Τη λίστα με τα 10 καλύτερα πιάτα σε όλο τον κόσμο που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αγγούρι δημοσίευσε το Taste Atlas. Το τζατζίκι βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας.

Pai huang gua

Πρώτο στον πίνακα είναι το ασιατικό Pai huang gua. Πρόκειται για παραδοσιακό ασιατικό πιάτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Θιβέτ ως σνακ για πικ-νικ. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με έναν συνδυασμό αγγουριών, σκόρδου, σησαμέλαιου, μαύρου ξιδιού και σάλτσας σόγιας. Το αγγούρι ξεφλουδίζεται και χτυπιέται με έναν πλάστη μέχρι να αρχίσει να διαλύεται. Κόβεται σε κομμάτια και αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά. Τα υλικά ανακατεύονται καλά και στη συνέχεια σερβίρονται σε ένα μεγάλο πιάτο. Το αγγούρι χτυπιέται επειδή θα απορροφήσει ακόμα καλύτερα τις γεύσεις του σκόρδου, του λαδιού, του ξιδιού και της σάλτσας σόγιας και θα έχει πιο έντονη γεύση.

Τζατζίκι

Το ελληνικό τζατζίκι είναι μια παρασκευή από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά, όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα πολύ παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προέρχεται από το ινδικό ντιπ raita. Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με πιάτα όπως ο γύρος και το σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία.

Τα πιάτα που συμπληρώνουν την πεντάδα
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το μεξικάνικο Aguachile (είδος σεβίτσε που στην πιο κλασική του εκδοχή αποτελείται από φρέσκες ωμές γαρίδες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, χυμό λάιμ και τσίλι σε νερό, που δίνει στο πιάτο το όνομά του).

Ακολουθεί η πολωνική σαλάτα Mizeria η οποία αποτελείται από αγγούρια σε λεπτές φέτες που αλατοπιπερώνονται και στη συνέχεια αναμειγνύονται με κρεμώδη ξινή κρέμα ή γιαούρτι. Το βασικό μέρος της mizeria είναι μια χούφτα φρεσκοκομμένος άνηθος, ένα από τα αγαπημένα βότανα που χρησιμοποιούνται στην πολωνική κουζίνα.

Την πεντάδα ολοκληρώνει το τουρκικό Cacık το οποίο μοιάζει πολύ με το δικό μας τζατζίκι. Πρόκειται για ένα δροσιστικό τουρκικό ντιπ που φτιάχνεται με στραγγιστό ή αραιωμένο γιαούρτι αναμεμειγμένο με ψιλοκομμένα αγγούρια και ψιλοκομμένο σκόρδο. Παραδοσιακά αρωματίζεται με ελαιόλαδο, άνηθο, δυόσμο, χυμό λεμονιού ή ξύδι και μερικές φορές ακόμη και ρίγανη, θυμάρι, σουμάκ και πάπρικα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Πήλιο ο Παύλος Γλύξμπουργκ με τη Μαρί Σαντάλ - Δείτε φωτογραφίες

Σε ανοδική τροχιά η αγορά οικοπέδων στην Αττική - Πού κυμαίνεται το κόστος κατασκευής κατοικιών ανά τ.μ.


Νέο γλέντι με μπαλωθιές στο Ηράκλειο μετά την τραγωδία με τον θάνατο του 36χρονου από τον μπατζανάκη του - Βρέθηκαν 50 κάλυκες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr