Κορωνοϊός: Απαραίτητο το τεστ για covid πριν φύγετε για διακοπές, λέει η Ματίνα Παγώνη

Τι κρύβεται πίσω από τους σημαντικά ενισχυμένους αριθμούς της καλοκαιρινής έξαρσης του κορωνοϊού - Τα τελευταία στοιχεία

Σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές απηύθυνε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1, «πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους».

Όπως εξήγησε πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
 

Οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα.

Καλοκαιρινή έκρηξη κρουσμάτων

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζεται η έξαρση της δραστηριότητας του κορωνοϊού, σημειώνοντας διαρκώς ανοδική τάση, τόσο ως προς τα νέα κρούσματα, όσο και ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν διαφαίνονται ενδείξεις αναχαίτισης της σαρωτικής πορείας του ιού. Τα ανησυχητικά νούμερα αποτυπώνονται στη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση σε όλους τους αριθμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Πιο αναλυτικά, με βάση στοιχεία από το μητρώο COVID-19, από το σύνολο των 88.348 εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, το 15% ήταν θετικό στην παρουσία του ιού, ποσοστό ενισχυμένο συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Αντιπροσωπευτικός της ανησυχητικής εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, που άγγιξαν τις 669, αριθμός τριπλάσιος από τις εισαγωγές που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση που σημειώνεται συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα (44%), οπότε ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών έφτανε τις 464, διαμορφώνοντας το ανησυχητικό κάδρο της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

Αντίστοιχη πορεία σημείωσαν και οι νέες διασωληνώσεις που καταγράφηκαν (12), διπλάσιες σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (6). Οι αριθμοί των διασωληνώσεων μαρτυρούν, ειδικότερα, όχι μόνο μια ενίσχυση στον αριθμό, αλλά και στη σοβαρότητα της νόσησης, αφού πέρυσι το ίδιο διάστημα οι διασωληνώσεις περιορίζονταν σε μόλις 2. Αξίζει, ωστόσο, να διευκρινιστεί, ότι από το σύνολο των 17 διασωληνώσεων που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 77,5 έτη, ενώ το 97% των περιπτώσεων πάσχει από υποκείμενα νοσήματα.

Πίσω από τους σημαντικά ενισχυμένους αριθμούς της καλοκαιρινής έξαρσης του κορωνοϊού φαίνεται να κρύβεται το «ένοχο» στέλεχος JN.1, που δείχνει να κινεί τα νήματα της μεταδοτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι το JN.1 αποτελεί υπο-παραλλαγή της BA.2.86, με τις μεταλλάξεις F456L και R346T να εντοπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις νέων κρουσμάτων.

Με στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων κορωνοϊού και των δυνητικά σοβαρών επιπτώσεών της στην υγεία του πληθυσμού, οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Υπενθυμίζουν ακόμη την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης αλλά και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση συμπτωμάτων. Η λήψη των αντιικών φαρμάκων είναι σημαντική και σωτήρια.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε τρομερή πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί - «Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι


Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στο Σουφλί - Τα σενάρια για τα «άγνωστα άτομα»


Σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Παλαιοχώρας Χανίων - Σημαντικό ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, λέει ο Χουλιάρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr