ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αλκοόλ παγκοσμίως

ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αλκοόλ παγκοσμίως

Στην Ευρώπη, το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας με περίπου 800.000 θανάτους κάθε χρόνο - Ένας στους δέκα ενήλικες στην Ευρώπη πάσχει από κάποια διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ και σχεδόν ένας στους 20 είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ

alkool
Οι πιο σκληροπυρηνικοί πότες στον κόσμο παραμένουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι έχουν μέση ετήσια κατανάλωση 9,2 λίτρα αλκοόλ κατά κεφαλήν.

«Η περιοχή της Ευρώπης συνεχίζει να κατέχει το καθόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ για τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις σχετικές επιβλαβείς επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο δρ Γκόντεν Γκαλέα, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την Ευρώπη τον οποίον επικαλείται η ανακοίνωση, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το 2019.

Στις χώρες της ΕΕ «δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ για περισσότερα από δέκα χρόνια», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Οι κάτοικοι της αμερικανικής ηπείρου έρχονται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο για την παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, με 7,5 λίτρα κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Ένας στους δέκα ενήλικες πάσχει από διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ

Κλείσιμο
Αναλυτικά, οι άνδρες είναι αυτοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη: 14,9 λίτρα ετησίως κατά μέσο όρο ή τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες (τέσσερα λίτρα το χρόνο).

Ένας στους δέκα ενήλικες (11%) στην Ευρώπη πάσχει από κάποια διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ και σχεδόν ένας στους 20 είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ (5,9%), υπογραμμίζει το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη που συγκεντρώνει 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Περίπου 800.000 θάνατοι στην Ευρώπη οφείλονται στο αλκοόλ

«Στην Ευρώπη, το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας με περίπου 800.000 θανάτους κάθε χρόνο», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Αυτές οι ασθένειες «ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων στην περιοχή (που οριοθετείται από τον ΠΟΥ) και το 85% των ετών που οι ασθενείς αυτοί έζησαν με αναπηρία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες «να αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να εφαρμόσουν παγκόσμιους περιορισμούς στο εμπόριο του αλκοόλ και να μειώσουν τη διαθεσιμότητά του».

Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, αριθμός που παραμένει «απαράδεκτα υψηλός» για τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.



Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι επίτροποι στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν – Δείτε χάρτη με τα ονόματα ανά χώρα

«Η διπλωματία απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο», λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την Κάσο, επιμένει ο Φιντάν για το τουρκολυβικό μνημόνιο


Έφτασαν τα 18 τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα - 8.000 ζώα θανατώθηκαν ή θα θανατωθούν τις επόμενες μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης