Αυξήσεις τιμών σε φάρμακα: Σε ποια θα πληρώσουμε παραπάνω συμμετοχή – Δείτε παραδείγματα

Στα 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών από τις ανατιμολογήσεις στα φάρμακα

Σημαντικά επιβαρύνονται σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους οι πολίτες από τις αυξήσεις τιμών φαρμάκων που οριστικοποίησε με λίστα του προχθές ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Αρκετά από τα σκευάσματα για τα οποία ανεβαίνει η λιανική τιμή είναι ιδιαίτερα φθηνά. Ωστόσο, προκύπτουν αυξήσεις έως και… 400%, κάτι που θα φανεί άμεσα στην «τσέπη» των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης από τις νέες τιμές διαμορφώνεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. ευρώ να αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους. Συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση κινήθηκε 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα σε 448%!

Η πρώτη λίστα προτεινόμενων αυξημένων τιμών περιλάμβανε 461 σκευάσματα. Ωστόσο, τελικά τα φάρμακα για τα οποία αυξάνονται οι τιμές τους είναι πολύ περισσότερα. Τα 580 εξ αυτών είναι κατόπιν αιτήσεων των εταιρειών και τα υπόλοιπα είναι «επηρεαζόμενα», δηλαδή συμπαρασύρθηκαν από άλλα φάρμακα στην ίδια κατηγορία.

Παραδείγματα

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό) το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση κατά 448%.

Από 1,01 ευρώ αυξήθηκε στα 4,63 ευρώ αντιφλεγμονώδες φάρμακο με δραστική την πρεδνιζολόνη, ενώ άλλο σκεύασμα για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ. Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί φάρμακο με βάση το τρανεξαμικό οξύ που αυξήθηκε από 5,29 ευρώ στα 23,88 ευρώ.

Στη λίστα του ΕΟΦ συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα ακριβά σκευάσματα που ακρίβυναν ακόμη περισσότερο. Παράδειγμα αποτελεί αντιμικροβιακό φάρμακο που από 317,22 ευρώ, η λιανική του τιμή αυξήθηκε στα 764 ευρώ. Επίσης, ανοσοσφαιρίνη η οποία από 1083,92 ευρώ σήμερα, αυξάνεται σε 1435,68 ευρώ.

Τα κριτήρια που έπρεπε να πληρούν τα φάρμακα για την αύξηση τιμής τους είναι:

– Πόσο απέχουν από την τιμή που θα έπρεπε να έχουν (με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης).
– Πόσο μοναδικά είναι με βάση τη δραστική ουσία και τη φαρμακοτεχνική τους μορφή.
– Πόσο είναι το μερίδιο αγοράς.
– Εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη κάλυψη μέσω ΙΦΕΤ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr