Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν την δεύτερη σε συχνότητα καλοήθη πάθηση του ανθρωπίνου σώματος. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διενεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 20 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

«Οι κήλες είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις και αφορούν κυρίως στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (βουβωνοκήλες), ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζονται ομφαλοκήλες και κήλες του επιγαστρίου και της λευκής γραμμής.

Πολλές φορές λοιπόν ακούμε και διαβάζουμε για τις κήλες διάφορα, που όμως δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα ή τουλάχιστον απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια», αναφέρει ο κ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FEHS Γενικός Χειρουργός, Master Surgeon of Excellence, Hernia Surgery and AWR (SRC certified), Διευθυντής ΣΤ' Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών Metropolitan General (SRC certified), Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους και αρκετές αλήθειες για τις κήλες:
Μύθος 1: Οι κήλες εμφανίζονται μόνο σε άνδρες.
Αλήθεια: Αν και οι κήλες είναι πιο συχνές στους άνδρες, μπορούν να εμφανιστούν και στις γυναίκες. Ιδιαίτερα η βουβωνοκήλη είναι πιο κοινή στους άνδρες, αλλά άλλες μορφές, όπως η ομφαλοκήλη, εμφανίζονται και στις γυναίκες.

Μύθος 2: Μπορώ να "διορθώσω" μια κήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Αλήθεια: Οι κήλες δεν επουλώνονται, ούτε κλείνουν από μόνες τους και η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Δεν αντιμετωπίζονται με ζώνες ή κηλεπιδέσμους, αντίθετα τέτοια μέτρα μακροπρόθεσμα χειροτερεύουν την κατάσταση. Οι κήλες τείνουν να επιδεινώνονται με τον χρόνο, και η χειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητη για την πρόληψη επιπλοκών.

Μύθος 3: Η χειρουργική επέμβαση για κήλη είναι πολύ επικίνδυνη.
Αλήθεια: Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης είναι μια από τις πιο συχνές και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις. Με τις σύγχρονες τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρός και η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται πάντα στην εξειδίκευση. Όταν η επέμβαση γίνεται από απόλυτα εξειδικευμένο στις κήλες χειρουργό, με χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του, με εκπαίδευση και εξειδίκευση στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου, με πιστοποιήσεις της σωστής τεχνικής του, και γενικά με μεγάλο βιογραφικό, τότε η επιτυχία μιας χειρουργικής επέμβασης είναι δεδομένη.

Μύθος 4: Η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης είναι πολυτέλεια και πανάκριβη επέμβαση.
Αλήθεια: Η ρομποτική χειρουργική γενικά είναι μια κατάκτηση της Ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια. Είναι ότι πιο καινούριο και συνεχώς εξελισσόμενο στη χειρουργική. Λόγω της ρομποτικής αναπτύχθηκαν ολοκαίνουριες μέθοδοι και τεχνικές που δεν μπορούσαν με τίποτα να γίνουν τα παλαιότερα χρόνια και σχεδόν αντικατέστησαν την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική. Σε δύσκολες, υποτροπιάζουσες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος πολλές φορές η χειρουργική αποκατάσταση με ρομποτικά συστήματα είναι σχεδόν μονόδρομος, αν θέλουμε να αποφύγουμε μεγάλες και επίπονες ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις με αυξημένη διάρκεια νοσηλείας.

Μύθος 5: Αν δεν με ενοχλεί η κήλη μου, δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίσω.
Αλήθεια: Ακόμα και αν μια κήλη δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα, υπάρχει πάντα κίνδυνος επιπλοκών, όπως η περίσφιξη, όπου ένα μέρος του εντέρου μπορεί να παγιδευτεί και να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος, κάτι που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ποτέ δεν αφήνουμε μια κήλη «για αργότερα» ή «αν μας ενοχλήσει» διότι το αργότερα μπορεί πραγματικά να είναι «πολύ αργά»….

Μύθος 6: Μια κήλη είναι πάντα εμφανής ως εξόγκωμα.
Αλήθεια: Ενώ οι περισσότερες κήλες προκαλούν κάποιο εξόγκωμα, δεν είναι πάντα εμφανείς. Μικρές κήλες μπορεί να μην είναι ορατές, αλλά ακόμα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο ή δυσφορία.

Μύθος 7: Η βαριά άρση βαρών είναι η κύρια αιτία των κηλών.
Αλήθεια: Αν και η άρση βαρών μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μιας κήλης, δεν είναι η μοναδική αιτία. Οι κήλες μπορεί να προκληθούν από χρόνια καταπόνηση, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιο βήχα, ή ακόμα και από γενετική προδιάθεση. Επιπρόσθετοι σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, και η έλλειψη άσκησης.

«Αν έχετε υποψίες ότι μπορεί να έχετε κήλη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε όχι απλά έναν ιατρό αλλά τον εξειδικευμένο χειρουργό κήλης του κοιλιακού τοιχώματος για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία» καταλήγει ο κ. Αρχοντοβασίλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr