Ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη επεμβατικότητα για τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπίων για την αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Πραγματοποιείται με δύο είδη ενδοσκοπίων: με τα άκαμπτα και με τα εύκαμπτα.

Εύκαμπτα ενδοσκόπια

«Τα εύκαμπτα ενδοσκόπια είναι μικροκαθετήρες με εξωτερική διάμετρο έως 3 χιλιοστά. Μέσω των δύο αυλών που διαθέτουν, εισάγεται μια οπτική ίνα, όπου μας επιτρέπεται να παρατηρούμε μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα κι από τον άλλο αυλό, τοποθετούμε οπτική ίνα LASER ή μικροεργαλεία. Η εφαρμογή και χρήση τους αφορά κυρίως την οσφυική μοίρα έως την κατώτερη θωρακική μοίρα.

Η επέμβαση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο πραγματοποιείται στο τμήμα Επεμβατικής Νευρο-ακτινολογίας και είναι συνδυασμός της Ενδοσκοπικής χειρουργικής και της Νευρο-ακτινολογίας καθώς θεωρείται χειρουργική φυσικής διόδου. Με αυτόν τον τρόπο μας παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης διάγνωσης και θεραπείας, διότι τα συμβατικά απεικονιστικά μέσα (MRI & CT), πολλές φορές (κυρίως στις χρόνιες εκφυλιστικές βλάβες), μας δίνουν ανεπαρκή, αναξιόπιστα ή και ψευδή στοιχεία. Οι δε κλασσικές χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης, συχνά αποτυγχάνουν ή και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, λόγω της δημιουργίας ουλώδους ιστού και καταστροφής υγιών ανατομικών δομών της σπονδυλικής στήλης», εξηγεί ο κ. Σκεύος Πουλλάς Νευροχειρουργός, Διευθυντής Β' Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Ανάλυση τεχνικής

«Ο ασθενής υπό τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη, επικοινωνεί με τον γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Ο γιατρός εισάγει με δερματική τομή ενός χιλιοστού, ένα λεπτό πλοηγήσιμο καθετήρα με κάμερα δια του ιερού σχίσματος μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Με τη συμμετοχή του ασθενούς, γίνεται αναπαραγωγή της συμπτωματολογίας κι έτσι επιτυγχάνεται εντοπισμός της βλάβης (εστία του πόνου) με θετική προγνωστική αξία από 87% - 100%.

Με την ακτινοσκόπηση γίνεται μελέτη με σκιαγράφηση τόσο του σπονδυλικού σωλήνα, όσο και των τρημάτων και σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση αναδεικνύεται η υποκείμενη παθολογία. Όταν το πρόβλημα εντοπισθεί, εφαρμόζεται ενδεδειγμένη θεραπεία (λύση συμφύσεων, απεγκλωβισμός νευρικών ριζών, εξάχνωση-συρρίκνωση παθολογικών ευρημάτων με χρήση LASER, καθώς και λήψη βιοπτικού υλικού)», αναφέρει.

Ενδείξεις της επεμβατικής ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Επεμβατική ενδοσκοπική για χρόνιο πόνο λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης
Επεμβατική ενδοσκοπική λύση συμφύσεων λόγω αποτυχημένου συνδρόμου χειρουργικής επέμβασης
Επεμβατική ενδοσκοπική δισκεκτομή (ελεύθερο δισκικό υλικό)
Επεμβατική ενδοσκοπική διάνοιξη σπονδυλικού σωλήνα και τρημάτων (εξαΰλωση Ωχρού συνδέσμου)
Επεμβατική ενδοσκοπική διάνοιξη κυστικών εξεργασιών (αραχνοειδών κύστεων, περινευρικών κύστεων, κύστεων αρθρικού θύλακος κ.λπ.)
Εξαΰλωση επισκληριδίου λιπώματος (επισκληρίδια λιπωμάτωση)
Λήψη βιοπτικού υλικού από επισκληρίδιους κυρίως όγκους
Ενδοσκοπική αποκατάσταση ψευδομηνιγγοκήλης και διαφυγής ΕΝΥ

Άκαμπτα ενδοσκόπια

Τα άκαμπτα ενδοσκόπια ως χειρουργικά εργαλεία, αποτελούν εξέλιξη των συμβατικών χειρουργικών τεχνικών.

Ανάλυση τεχνικής

«Οι επεμβάσεις με άκαμπτο ενδοσκόπιο πραγματοποιούνται στο χώρο του χειρουργείου με τοπική αναισθησία, καταστολή (μέθη) και δερματική τομή ½ έως 1 εκατοστό. Πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ, ΘΜΣΣ, ΟΜΣΣ) με πρόσθιες, οπίσθιες ή οπισθο-πλάγιες προσπελάσεις» διευκρινίζει ο κ. Πουλλάς, αναφέροντας τις ενδείξεις και τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής:

Ενδείξεις της ενδοσκοπικής χειρουργικής

Παθολογία του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Στένωση τρημάτων
Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα

Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Λιγότερο τραυματική μέθοδος
Με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
Άμεση ανάνηψη από την επέμβαση
Διαγιγνώσκει και θεραπεύει προβλήματα που δεν ανιχνεύει η Μαγνητική ή η Αξονική Τομογραφία
Τεχνική πολλαπλών επιπέδων
Δεν δημιουργεί ουλώδη ιστό
Υψηλό ποσοστό επιτυχίας
Επιστροφή στην καθημερινότητα την επόμενη της επεμβάσεως για την πλειοψηφία των ασθενών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr