Taste Atlas: Τέσσερις ελληνικές συνταγές με αυγά στις κορυφαίες του κόσμου
Taste Atlas: Τέσσερις ελληνικές συνταγές με αυγά στις κορυφαίες του κόσμου
Οι δύο συνταγές βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα
Τα αυγά αποτελούν αγαπημένο φαγητό αρκετών και οι συνταγές που τα περιλαμβάνουν στην ελληνική κουζίνα έχουνε την τιμητική τους στην σχετική λίστα του Taste Atlas.
Συγκεκριμένα, τέσσερις ελληνικές συνταγές βρίσκονται στη λίστα με τις 100 καλύτερες του κόσμου που έχουν το αυγό ως κύριο συστατικό τους. Μάλιστα, οι δύο συνταγές είναι στην κορυφαία πεντάδα.
Το Taste Atlas τοποθέτησε την στάκα με αυγά στην τρίτη θέση της λίστας με βαθμολογία 4,4 αστεράκια. «Είναι ένα απλό κρητικό πιάτο που αποτελείται από αυγά ποσέ ή τηγανητά και τοπική στακά (ένα είδος βουτυρένιας κρέμας αναμεμειγμένης με αλεύρι). Ο συνδυασμός αυτός είναι συνήθως καρυκευμένος με αλάτι και πιπέρι, και συνήθως η στάκα τρώγεται ζεστή για πρωινό. Τα αυγά με στάκα συχνά συνδυάζονται με απάκι. Η στάκα είναι μια μοναδική σπεσιαλιτέ της κρητικής κουζίνας και μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως επάλειψη σε φέτες ψωμιού ή ως συνοδευτικό πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Μία θέση πιο κάτω, στην τέταρτη, βρίσκεται η στραπατσάδα με 4,4 αστεράκια: «αυτό το δημοφιλές ελληνικό πιάτο, το οποίο λέγεται και καγιανάς, αποτελείται από κομμένες σε κύβους, σοταρισμένες ντομάτες που είναι καρυκευμένες με φρέσκα μυρωδικά, στη συνέχεια συνδυάζονται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά και συνοδεύονται με θρυμματισμένη φέτα. Με ρουστίκ γοητεία και καθαρές, δροσερές γεύσεις, η στραπατσάδα απολαμβάνεται κυρίως ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό σε διάφορα ψητά ή ψητά κρέατα στη σχάρα».
Στην 13η θέση, βρίσκεται η φρουτάλια ή φουρτάλια, η ομελέτα της Άνδρου, που γίνεται με πατάτες και λουκάνικο με 4,3 αστεράκια: «Αν και τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, η βασική συνταγή περιέχει πάντα αυγά, πατάτες και λουκάνικα. Οι κομμένες πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και χοιρινό λίπος, με την προσθήκη κομματιών λουκάνικου. Μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές, κρεμμύδια και μπέικον, αν το επιθυμείτε. Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη χτυπημένων αυγών και η ομελέτα τηγανίζεται μέχρι να αφρατέψει ή να γίνει σφιχτή, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις».
Στην 25η θέση της λίστας του Taste Atlas είναι η παραδοσιακή ομελέτα με 4,1 αστεράκια: «Η ομελέτα είναι παραδοσιακή ελληνικού τύπου, φτιαγμένη με μεσογειακά υλικά, που της δίνουν μια ξεχωριστή και γευστική πινελιά σε σχέση με τις κλασικές ομελέτες. Σε αντίθεση με μια τυπική ομελέτα, η ελληνική ομελέτα ενσωματώνει τοπικά λαχανικά, τυριά και μερικές φορές κρέατα απευθείας στα αυγά και όχι ως γέμιση. Η βάση φτιάχνεται με αυγά χτυπημένα με αλάτι και πιπέρι, ενώ η θρυμματισμένη φέτα είναι μια συνηθισμένη προσθήκη. Φρέσκες ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και μερικές φορές κολοκυθάκια περιλαμβάνονται, δίνοντας στην ομελέτα χρώμα και γεύση».
Η τελευταία ελληνική συμμετοχή στη λίστα βρίσκεται στην 72η και πρόκειται για το σφουγγάτο, που είναι κάτι σαν τη ιταλική φριτάτα, με 3,7 αστεράκια: «είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βάση το αυγό που μπορεί επίσης να περιγραφεί ως κις χωρίς κρούστα. Αυτή η αλμυρή σπεσιαλιτέ φτιάχνεται συνήθως συνδυάζοντας χτυπημένα αυγά με τριμμένο τυρί και άφθονα φρέσκα βότανα και λαχανικά. Ορισμένες εκδοχές προσθέτουν επίσης μοσχαρίσιο κιμά ή τριμμένες πατάτες με την ομελέτα να ψήνεται συνήθως σε ρηχό ταψί μέχρι να σταθεροποιηθεί».
Ειδήσεις σήμερα:
Βέφα Αλεξιάδου: Η βασίλισσα της τηλεοπτικής κουζίνας δεν είναι πια εδώ - Η Μενεγάκη, η Κορομηλά και οι τραγωδίες της ζωής της
Ψυχροπολεμικός πυρετός στη Γερμανία: Καλούν τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε καταφύγια!
Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο της Σμύρνης - Δείτε βίντεο
Συγκεκριμένα, τέσσερις ελληνικές συνταγές βρίσκονται στη λίστα με τις 100 καλύτερες του κόσμου που έχουν το αυγό ως κύριο συστατικό τους. Μάλιστα, οι δύο συνταγές είναι στην κορυφαία πεντάδα.
Το Taste Atlas τοποθέτησε την στάκα με αυγά στην τρίτη θέση της λίστας με βαθμολογία 4,4 αστεράκια. «Είναι ένα απλό κρητικό πιάτο που αποτελείται από αυγά ποσέ ή τηγανητά και τοπική στακά (ένα είδος βουτυρένιας κρέμας αναμεμειγμένης με αλεύρι). Ο συνδυασμός αυτός είναι συνήθως καρυκευμένος με αλάτι και πιπέρι, και συνήθως η στάκα τρώγεται ζεστή για πρωινό. Τα αυγά με στάκα συχνά συνδυάζονται με απάκι. Η στάκα είναι μια μοναδική σπεσιαλιτέ της κρητικής κουζίνας και μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως επάλειψη σε φέτες ψωμιού ή ως συνοδευτικό πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Μία θέση πιο κάτω, στην τέταρτη, βρίσκεται η στραπατσάδα με 4,4 αστεράκια: «αυτό το δημοφιλές ελληνικό πιάτο, το οποίο λέγεται και καγιανάς, αποτελείται από κομμένες σε κύβους, σοταρισμένες ντομάτες που είναι καρυκευμένες με φρέσκα μυρωδικά, στη συνέχεια συνδυάζονται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά και συνοδεύονται με θρυμματισμένη φέτα. Με ρουστίκ γοητεία και καθαρές, δροσερές γεύσεις, η στραπατσάδα απολαμβάνεται κυρίως ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό σε διάφορα ψητά ή ψητά κρέατα στη σχάρα».
Στην 13η θέση, βρίσκεται η φρουτάλια ή φουρτάλια, η ομελέτα της Άνδρου, που γίνεται με πατάτες και λουκάνικο με 4,3 αστεράκια: «Αν και τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, η βασική συνταγή περιέχει πάντα αυγά, πατάτες και λουκάνικα. Οι κομμένες πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και χοιρινό λίπος, με την προσθήκη κομματιών λουκάνικου. Μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές, κρεμμύδια και μπέικον, αν το επιθυμείτε. Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη χτυπημένων αυγών και η ομελέτα τηγανίζεται μέχρι να αφρατέψει ή να γίνει σφιχτή, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις».
Στην 25η θέση της λίστας του Taste Atlas είναι η παραδοσιακή ομελέτα με 4,1 αστεράκια: «Η ομελέτα είναι παραδοσιακή ελληνικού τύπου, φτιαγμένη με μεσογειακά υλικά, που της δίνουν μια ξεχωριστή και γευστική πινελιά σε σχέση με τις κλασικές ομελέτες. Σε αντίθεση με μια τυπική ομελέτα, η ελληνική ομελέτα ενσωματώνει τοπικά λαχανικά, τυριά και μερικές φορές κρέατα απευθείας στα αυγά και όχι ως γέμιση. Η βάση φτιάχνεται με αυγά χτυπημένα με αλάτι και πιπέρι, ενώ η θρυμματισμένη φέτα είναι μια συνηθισμένη προσθήκη. Φρέσκες ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και μερικές φορές κολοκυθάκια περιλαμβάνονται, δίνοντας στην ομελέτα χρώμα και γεύση».
Η τελευταία ελληνική συμμετοχή στη λίστα βρίσκεται στην 72η και πρόκειται για το σφουγγάτο, που είναι κάτι σαν τη ιταλική φριτάτα, με 3,7 αστεράκια: «είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βάση το αυγό που μπορεί επίσης να περιγραφεί ως κις χωρίς κρούστα. Αυτή η αλμυρή σπεσιαλιτέ φτιάχνεται συνήθως συνδυάζοντας χτυπημένα αυγά με τριμμένο τυρί και άφθονα φρέσκα βότανα και λαχανικά. Ορισμένες εκδοχές προσθέτουν επίσης μοσχαρίσιο κιμά ή τριμμένες πατάτες με την ομελέτα να ψήνεται συνήθως σε ρηχό ταψί μέχρι να σταθεροποιηθεί».
Τα 10 κορυφαία πιάτα με αυγά:
- Ajitsuke tamago – Ιαπωνία
- Tortang talong – Φιλιππίνες
- Στάκα με Αυγά – Ελλάδα
- Στραπατσάδα – Ελλάδα
- Ισπανική ομελέτα – Ισπανία
- Black pudding scotch egg – Αγγλία
- Eggs Benedict – ΗΠΑ
- Shakshouka – Τυνησία
- Menemen – Τουρκία
- Soy egg (Lujidan)- Κίνα
Ειδήσεις σήμερα:
Βέφα Αλεξιάδου: Η βασίλισσα της τηλεοπτικής κουζίνας δεν είναι πια εδώ - Η Μενεγάκη, η Κορομηλά και οι τραγωδίες της ζωής της
Ψυχροπολεμικός πυρετός στη Γερμανία: Καλούν τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε καταφύγια!
Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο της Σμύρνης - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα