Ο μπακαλιάρος αλλιώς – 23 ιδέες για την 25η Μαρτίου
Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε την εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, απολαμβάνουμε και τον απόλυτο πρωταγωνιστή του ελληνικού τραπεζιού.
UPD:
Ο μπακαλιάρος, με ή χωρίς σκορδαλιά, μαγειρεύεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, από τα αστικά διαμερίσματα μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά.
Γιατί ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται την 25η Μαρτίου;
Η ημερομηνία είναι διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής είναι νηστίσιμη, η Εκκλησία δίνει κατ’ εξαίρεση την άδεια για ψάρι. Όμως στην Ελλάδα, ειδικά στις ηπειρωτικές περιοχές όπου το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολο να φτάσει, οι νοικοκυρές βρήκαν λύση με τον παστό μπακαλιάρο, που μπορούσε να συντηρηθεί εύκολα και να μαγειρευτεί τραγανός και χρυσαφένιος. Έτσι, γεννήθηκε μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες. Ο τηγανητός μπακαλιάρος που συνοδεύεται με σκορδαλιά ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στην αλμύρα του ψαριού και την καυτερή, πικάντικη δύναμη του σκόρδου.
Λίγο- πολύ, οι περισσότεροι έχουμε μια εικόνα από την ώρα που το τηγάνισμα του μπακαλιάρου «σκάει» στο λάδι της γιαγιάς και η σκορδαλιά χτυπιέται στο γουδί (ας το λέμε multi πια) με τη μυρωδιά να γεμίζει το σπίτι. Είναι ένα φαγητό που μυρίζει γιορτή, έχει τον θόρυβο της παρέας και το φως της άνοιξης που αρχίζει να μπαίνει από τα παράθυρα. Είναι ένα από τα λίγα πιάτα που ταυτίζεται τόσο απόλυτα με την ημέρα που το τρως, που ακόμα και να θες να το απολαύσεις άλλη στιγμή, κάτι θα λείπει.
Δύο ελληνικές startups είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Hubraum Tech Incubator Center στην Κρακοβία, όπου παρακολούθησαν διαλέξεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση, εμβαθύνανε σε καινοτόμες τεχνολογίες και έλαβαν εξειδικευμένη γνώση για το πώς αναπτύσσεται μία νεοφυείς επιχείρηση