Οι χρόνιες παθήσεις «πληγή» για την υγεία και την οικονομία

Καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης, ψυχικά νοσήματα αποτελούν τη βασική αιτία πρόωρου θανάτου κι ευθύνονται για το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης

Σημαντικά και πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους, συναντούν οι Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, στη διεκδίκηση της θεραπείας τους και της υγειονομικής κάλυψής τους μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Τα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας αλλά και πρόωρου θανάτου. Παράλληλα, κοστίζουν πολύ ακριβά στο σύστημα υγείας, καθώς ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης.

Στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε ασθενείς με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και άνοια, δύο στους 10 Έλληνες χρονίως πάσχοντες μείωσαν τα τελευταία τρία χρόνια τις δαπάνες υγείας. Το φάρμακο για τον χρόνιο ασθενή είναι «μονόδρομος», με αποτέλεσμα να μειώνει κάθε άλλη δυνατή δαπάνη για να έχει πρόσβαση σε αυτό. Μάλιστα, η άποψη του γιατρού αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αλλαγή σκευάσματος. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις  ένας στους 10 άλλαξε το φάρμακό του και επέλεξε αυτό που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση.

Εννέα  στους 10 θεωρούν το φάρμακο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας τους ενώ έξι  στους 10 θεωρούν την άποψη του γιατρού το πρώτο κριτήριο για την αλλαγή φαρμάκου.

Την ίδια στιγμή, όμως μειώνεται συνεχώς η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες. Οι χρόνιοι ασθενείς λαμβάνουν μόνο το 56% της κλινικά συνιστώμενης υγειονομικής φροντίδας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των οφθαλμολογικών ασθενών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ασθενείς Ιδιωτικών Κλινικών προμηθεύονται το σκεύασμα αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ με μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η διάθεση του φαρμάκου γίνεται μόνο από ένα  σημείο στην Αθήνα, ένα  στη Θεσσαλονίκη κι ένα σε κάθε μεγάλη πόλη της περιφέρειας. Τα προσκόμματα –και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας- συνεχίζονται καθώς οι απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις για την πάθηση δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ (π.χ. OCT) ενώ απαιτούνται από τον Οργανισμό προκειμένου να χορηγηθεί το φάρμακο!

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την εξάλειψη ή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου» επισημαίνουν οι ειδικοί της ΕΣΔΥ και τονίζουν πως είναι αναγκαία η λήψη μέτρων «καθώς η ανεπαρκής διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, εκτός των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού, ωθεί σε αυξημένη ζήτηση δευτεροβάθμιων ( αύξηση των εισαγωγών >30%) και τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με άμεση συνέπεια την όξυνση της δαπάνης και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υγείας»
.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr