Γυμνοί στον ήλιο: Ο δεκάλογος της σωστής χρήσης του αντιηλιακού

- Στα παιδιά από 6- 24 μηνών χρησιμοποιούμε αντιηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα.
- Πρέπει να διαβάζουμε στο κουτί, τον ακριβή δείκτη και για τις δύο ακτινοβολίες.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ο ήλιος καίει και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη τόσο στην παραλία όσο και στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου μας δίνει το δεκάλογο της σωστής χρήσης αντιηλιακού για να έχουμε αποτελεσματική προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου:

1)  Στα παιδιά από 6- 24 μηνών χρησιμοποιούμε αντιηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα. Για τις ηλικίες άνω των 24 μηνών  τα εξειδικευμένα παιδικά αντιηλιακά  περιέχουν και χημικά φίλτρα για καλύτερη προστασία από τη UVA ακτινοβολία.

2)  Τα αντιηλιακά που έχουν  καλή κοσμητικά εφαρμογή (δεν ασπρίζουν το πρόσωπο)  περιέχουν χημικά φίλτρα και προστατεύουν καλύτερα από την UVA, αλλά    απομακρύνονται εύκολα με το νερό, οπότε δεν προτείνονται όταν κάνουμε  μπάνιο στη θάλασσα.

3)  Πάνω από δείκτη 25 όλα τα αντιηλιακά θεωρούνται total block.
Ο μεγαλύτερος δείκτης βοηθάει στην μακρύτερη χρονικά προστασία.  Πάντως το νούμερο των  δεικτών αναφέρεται σε ιδανικές συνθήκες όποτε όσοι έχουν φωτότυπο 1,2 (ανοιχτόχρωμοι) καλύτερα να χρησιμοποιούν υψηλότερους δείκτες.    

4) Πρέπει να διαβάζουμε στο κουτί, τον ακριβή δείκτη και για τις δύο ακτινοβολίες (UVA και UVB).
            Πολλές εταιρίες με το δείκτη SPF αναφέρονται μόνο στη UVB ενώ για τη                                 UVA μπορεί να έχουν μικρότερο δείκτη ,άρα και προστασία.

5) Τα λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα πρέπει να χρησιμοποιούν τα μη λιπαρά αντιηλιακά, αλλιώς μπορεί εύκολα να εμφανίσουν επιδείνωση της νόσου.
            Τα ευαίσθητα, με τάσεις για αλλεργίες δέρματα, πρέπει να χρησιμοποιούν  αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα, δηλαδή αυτά που αφήνουν πιο λευκό το δέρμα.  

6) Όταν βγούμε από τη θάλασσα, ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας ακόμη και αν γράφει ανθεκτικό στο νερό.

7) Ανανεώνουμε το αντιηλιακό κάθε τέσσερις περίπου ώρες με φυσιολογική δραστηριότητα και κάθε δυο ώρες αν αθλούμαστε.

8) Τα αντιηλιακά για να μας προστατέψουν σωστά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αρκετή ποσότητα ,περισσότερη από μια κρέμα ενυδάτωσης.

9) Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακά που έχουν μείνει από το προηγούμενο καλοκαίρι ή έχουν αλλάξει χρώμα και υφή.

10)  Προσέχουμε να καλύπτουμε  καλά όλο το σώμα στην παραλία, ενώ στην πόλη το κεφάλι, το μπούστο και τα χέρια.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr