Φρούτα και λαχανικά το «μυστικό» της μακροζωίας
15.07.2013
16:31
Όσοι έτρωγαν άφθονα μήλα, καρότα και ντομάτες είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Το μυστικό της μακροζωίας ίσως τελικά να κρύβεται στα φρούτα και στα λαχανικά. Σύμφωνα με σουηδική έρευνα η κατανάλωση λιγότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Στην έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης πήραν μέρος 71.000 Σουηδοί, 45-83 ετών, οι οποίοι παρακολουθούνταν από ιατρούς για 13 συνολικά χρόνια. Από αυτούς όσοι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά, πέθαναν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έτρωγαν άφθονα μήλα, καρότα και ντομάτες. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμιά βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συγκριτικά με εκείνους ακολουθούσαν τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για τη διατροφή τους το 1997 και το 1998, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν φρούτα (όπως πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες και μούρα) και λαχανικά (όπως καρότα, ντομάτες, παντζάρια, λάχανο και αρακά). Σχεδόν 11.500 εξ αυτών που είχαν εγγραφεί στο αρχικό δείγμα, είχαν αποβιώσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.
Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που είχαν αναφέρει ότι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πέντε μερίδες ημερησίως. Όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα φρούτων καθημερινά έζησαν 19 μήνες περισσότερους από εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και όσοι έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικά καθημερινά έζησαν 32 μήνες περισσότερο από εκείνους δεν ανέφεραν κατανάλωση λαχανικών.
Τα άτομα που ανέφεραν ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές και να έχουν λιγότερη μόρφωση, να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, γλυκά και σνακ, ενώ από την άλλη, εκείνοι που έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα έτειναν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες καθημερινά, συγκριτικά με τα άτομα που δεν προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν όταν συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το φύλο, το κάπνισμα, η γυμναστική, το αλκοόλ και το σωματικό βάρος.
Στην έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης πήραν μέρος 71.000 Σουηδοί, 45-83 ετών, οι οποίοι παρακολουθούνταν από ιατρούς για 13 συνολικά χρόνια. Από αυτούς όσοι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά, πέθαναν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έτρωγαν άφθονα μήλα, καρότα και ντομάτες. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμιά βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συγκριτικά με εκείνους ακολουθούσαν τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για τη διατροφή τους το 1997 και το 1998, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν φρούτα (όπως πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες και μούρα) και λαχανικά (όπως καρότα, ντομάτες, παντζάρια, λάχανο και αρακά). Σχεδόν 11.500 εξ αυτών που είχαν εγγραφεί στο αρχικό δείγμα, είχαν αποβιώσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.
Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που είχαν αναφέρει ότι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πέντε μερίδες ημερησίως. Όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα φρούτων καθημερινά έζησαν 19 μήνες περισσότερους από εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και όσοι έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικά καθημερινά έζησαν 32 μήνες περισσότερο από εκείνους δεν ανέφεραν κατανάλωση λαχανικών.
Τα άτομα που ανέφεραν ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές και να έχουν λιγότερη μόρφωση, να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, γλυκά και σνακ, ενώ από την άλλη, εκείνοι που έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα έτειναν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες καθημερινά, συγκριτικά με τα άτομα που δεν προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν όταν συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το φύλο, το κάπνισμα, η γυμναστική, το αλκοόλ και το σωματικό βάρος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr