«Κρυολόγημα» το καλοκαίρι;

Τι χειρότερο από την εμφάνιση πονόλαιμου και κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια των διακοπών μας;

Το κοινό κρυολόγημα συνήθως το συσχετίζουμε με τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Κι όμως είναι δυνατόν να προσβληθούμε από ιούς κοινού κρυολογήματος και μέσα στο καλοκαίρι.

Τι χειρότερο από την εμφάνιση πονόλαιμου και κεφαλαλγίας, προάγγελων κρυολογήματος κατά τη διάρκεια των διακοπών μας και μέσα στη ζέστη;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από κάποιον από τους 200 διαφορετικούς τύπους ιών (ρινοϊούς, εντεροϊούς κλπ) όπως μας ενημερώνει ο Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης MD, MSc.  

Προσθέτει ότι οι ιοί αυτοί μεταδίδονται μέσω της έκθεσης σε εκκρίσεις πασχόντων (σάλια, ρινικές εκκρίσεις κλπ) και μέσω της επαφής με έναν πάσχοντα (πχ  χειραψία) ή με αντικείμενα που φέρουν πάνω τους ιούς.

Συνήθως είναι αθώο, με το χρόνο ανάρρωσης να διαρκεί μια ή και δύο βδομάδες. Προκαλεί  ρινική συμφόρηση- καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, δέκατα κλπ.  

Παρότι η πιθανότητα να κρυολογήσει κανείς το καλοκαίρι είναι τέσσερις φορές μικρότερη σε σχέση με το χειμώνα, ορισμένοι παράγοντες συχνά αυξάνουν τον κίνδυνο.

Αεροπορικές πτήσεις εκθέτουν κάποιον ακόμα και σε 400 δυνητικές πηγές λοίμωξης ή αλλιώς επιβάτες. Η πιθανότητα κάποιος επιβάτης να έχει κρυολογήσει είναι μεγάλη και ο περιορισμένος  χώρος του αεροπλάνου αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση αερομεταφερόμενων λοιμώξεων.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την πιθανότητα κρυολογήματος με τη διάρκεια της πτήσης. Παράλληλα τα ταξίδια τα ίδια αυξάνουν τον κίνδυνο ιώσεων, καθώς φέρνουν κάποιον σε επαφή με ιούς, στους οποίους δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν, διαφορετικούς από αυτούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα του και στους οποίους έχει αναπτύξει ανοσία. Η είναι επαφή δυνατόν να συμβεί, όχι μόνο κατά την άφιξη στον προορισμό, αλλά και κατά την μετακίνηση και σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων κλπ, όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο.  Είναι γεγονός πως οι διεθνείς πτήσεις αποτελούν την κύρια αιτία της ταχείας εξάπλωσης του ιού της γρίπης σε όλον τον κόσμο στη διάρκεια μιας επιδημίας.

Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για κρυολογήματα το καλοκαίρι είναι ο κλιματισμός. Ο ρινικός βλεννογόνος προστατεύεται από τις ιώσεις από μια λεπτή στιβάδα βλέννης. Ο κλιματισμός ξεραίνει την ατμόσφαιρα και μαζί την προστατευτική βλέννη στην μύτη, προδιαθέτοντας σε λοιμώξεις.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Είναι αδύνατον να αποφύγει κανείς την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες   σε δημόσιους χώρους. Μπορεί όμως να αποφύγει να ακουμπήσει με τα χέρια το πρόσωπο του, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα ή τη μύτη. Σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν  φάει ή πιει κάτι. Καλό είναι επίσης να αποφεύγει κλειστούς χώρους με συνωστισμό.   

Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η ξεκούραση, η ισορροπημένη δίαιτα με άφθονα φρούτα και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση με πολλά υγρά βοηθούν στην ανάρρωση. Δυνατόν να χρησιμοποιηθούν  τοπικά ρινικά αποσυμφορητικά για το «μπούκωμα», παρακεταμόλη για τον πονοκέφαλο και τη γενικευμένη κακουχία,  παστίλιες και γαργάρες με αλατόνερο για τον πονόλαιμο. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στο κοινό κρυολόγημα.

Αν τα συμπτώματα παρατείνονται πλέον του πενταημέρου, υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, κίτρινες-πράσινες εκκρίσεις, πυρετός που δεν ανταποκρίνεται στην παρακεταμόλη είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή, καταλήγει ο κ. Φραγκούλης.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr