Στερούνται νέες αποτελεσματικές θεραπείες για τη «νόσο των καπνιστών» οι ασθενείς στη χώρα μας

Από τη γνωστή και ως νόσο των καπνιστών υπολογίζεται ότι υποφέρουν περίπου 500.000 ενήλικες στην χώρα μας, ενώ το 50-60% αυτών δεν το γνωρίζει

Σε όλο και νεώτερες παραγωγικές ηλικίες (40-65 ετών) κάνει την εμφάνισή της η Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ως το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στη Βαρκελώνη.

Η διάγνωση της ΧΑΠ, όπως τονίστηκε από τους ειδικούς, είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται από νωρίς, ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν τα οφέλη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.  Οι Παγκόσμιες Οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνουν νέα, αποτελεσματικά φάρμακα που χορηγούνται μια φορά την ημέρα και έχουν ως βάση τη βρογχοδιαστολή.

Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν στην Ευρώπη εδώ και μήνες (Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο), αλλά στην Ελλάδα οι ασθενείς δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, απλές εύκολες και αποτελεσματικές.

Παράλληλα διενεργούνται συνεχώς κλινικές μελέτες για νέα σκευάσματα που αποτελούν εξέλιξη σε καθιερωμένες κατηγορίες, όπως αυτή των αντιχολινεργικών, αλλά και για μια νέα κατηγορία που συνδυάζει δύο βρογχοδιασταλτικές θεραπείες (QVA149). Στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους παρουσιάστηκαν στο ERS 2013.

Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα για την άπαξ ημερησίως χορηγούμενη  ερευνητική ουσία QVA149 τα οποία ανακοινώθηκαν  από τη Novartis, έδειξαν σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, της δύσπνοιας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), συγκριτικά με όλες τις υπό σύγκριση ουσίες.

Για το θέμα μίλησαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι καθηγητές Claus F. Vogelmeier από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Marburg, ο καθηγητής Jose Luis Lopez-Campos από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Virgen del Rocio της Σεβίλλης, ο Δρ. Rob Niven από το Πανεπιστήμιο του Manchester και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με ΧΑΠ John W. Walsh από το Μαϊάμι.

Η ουσία QVA149 έλαβε πρόσφατα θετική γνωμοδότηση για έγκριση  από την Επιτροπή Φαρμάκων για  Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον περασμένο Ιούλιο, ως βρογχοδιασταλτική θεραπεία συντήρησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ.

Η ουσία είναι ένας συνδυασμός σταθερής δόσης δύο βρογχοδιασταλτικών, της μηλεϊνικής ινδακατερόλης  (ενός β2-αδρενεργικού αγωνιστή μακράς δράσης -  LABA ) και του βρωμιδίου του γλυκοπυρρονίου (ενός μακράς δράσης μουσκαρινικού ανταγωνιστή). Και τα δύο χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επαγγελματίες υγείας ως μεμονωμένες θεραπείες της ΧΑΠ.

Όπως μας σχολίασε ο  επικ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Στυλιανός Λουκίδης, με το συνδυασμό αυτών δυο φαρμάκων αντιμετωπίζεται καλύτερα η δύσπνοια και ο πρωϊνός βήχας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς δρούν άμεσα, ενώ μειώνουν τις παροξύνσεις της νόσου και τις επισκέψεις σε γιατρό.

Η διπλή αυτή θεραπεία, τόνισε ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Κωστίκας, αφορά όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ, από αυτούς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, μέχρι τα πιο προχωρημένα. Λόγω του ότι έχει 24ωρη δράση βοηθά πολύ και στη συμμόρφωση των ασθενών, γεγονός πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της νόσου.

*Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται με μία απλή εξέταση που ονομάζεται σπιρομέτρηση και οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται σε όλους άνω των 40 ετών όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Χρόνιο βήχα

-Παραγωγή πτυέλων

-Καθημερινή δύσπνοια  που επιδεινώνεται με την πάροδο  του χρόνου και την άσκηση.

-Ιστορικό έκθεσης σε  καπνό τσιγάρου λόγω ενεργητικού  ή παθητικού καπνίσματος, μακροχρόνια  έκθεση σε σκόνη και καπνό  λόγω επαγγέλματος καθώς και  σε βλαπτικά αέρια καύσης για  θέρμανση ή μαγείρεμα σε κλειστό  χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr