Η πρώτη δραστική θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα

Ο συνδυασμός δύο φάρμακων κατάφερε να θέσει σε επαναλειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με αποτέλεσμα να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου του δέρματος αποτελεί ο «μαγικός» συνδυασμός δύο φαρμάκων με τη βοήθεια του οποίου ιάθηκε πλήρως ασθενής με προχωρημένο μελάνωμα.

Στην ανακοίνωση επιστημόνων στο Πανευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Άμστερνταμ, επισημαίνεται πως, δύο φάρμακα κατάφεραν να θέσουν σε επαναλειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με αποτέλεσμα να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. 

« Μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, θα μπορούμε να θεωρήσουμε το μελάνωμα, ακόμα κι αυτό που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ως ιάσιμη νόσο, τουλάχιστον για το 50% των πασχόντων», δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαΐκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, ο καθηγητής Αλεξάντρ Εγκερμόν από το Ινστιτούτο Gustave Roussy στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επιστήμονες, τα φάρμακα που συνδυάστηκαν είναι τα εξής:   Πρόκειται για το φάρμακο "ipi" (ιπιλιμουμάμπη) , που ενισχύει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) και τα ωθεί ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη δύναμη. Εχει αποδειχθεί πως  θεραπεύει το 17% των ασθενών.

Το δεύτερο, το anti-PD1s, που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο κλινικών δοκιμών και φέρεται να αντιμετωπίζει το 41% των περιστατικών στα οποία έχει δοκιμαστεί, δρα απελευθερώνοντας τις πρωτεΐνες που αποτελούν την άμυνα των καρκινικών κυττάρων. Ετσι, η φυσική άμυνα του οργανισμού επιτίθεται πιο εύκολα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει.  

Με τον συνδυασμό των δύο φαρμάκων, το ποσοστό ίασης των ασθενών , δηλαδή της πλήρους εξαφάνισης του μελανώματος, υπερέβη το 50%, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν τουλάχιστον κατά 75% σε ασθενείς με μελάνωμα που βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση και μέχρι πρότινος δεν ανταποκρίνονταν στις θεραπείες που τους χορηγούσαν. Η θεραπεία δοκιμάστηκε επίσης σε ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και στους νεφρούς, με τους επιστήμονες να μιλούν για «πολύ συναρπαστικά αποτελέσματα», ενώ έχουν ξεκινήσει άλλες δοκιμές σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, του εντέρου και του μαστού. «Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη θεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα» είπε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, από τη μη κερδοσκοπική βρετανική οργάνωση "Cancer Research". «Τα φάρμακα αυτά που μπορούν να στρέψουν τις άμυνες του οργανισμού ενάντια στους όγκους αρχίζουν να δίνουν πραγματικές υποσχέσεις για τη θεραπεία της ασθένειας, τόσο για το μελάνωμα όσο και για άλλες μορφές καρκίνου», προσθέτει.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr