«Πράσινο» από την ΕΕ για ασύρματο καρδιακό βηματοδότη

Είναι πολύ μικρότερος από τους συμβατικούς, τοποθετείται χωρίς επέμβαση και έχει ενσωματωμένη μπαταρία

Ένας μίνι - ασύρματος βηματοδότης, ο οποίος τοποθετείται στο σώμα χωρίς επέμβαση, έλαβε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βηματοδότης αυτός είναι δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας "Nanostim" κι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εισάγεται ενδοφλεβίως με προορισμό την καρδιά. Το μέγεθός του δεν ξεπερνά το 10% του μεγέθους των συμβατικών βηματοδοτών κι έχει ενσωματωμένη μπαταρία.

Όπως αναφέρει το BBC, o ασύρματος βηματοδότης εισάγεται στον οργανισμό μέσω της μηριαίας φλέβας στη βουβωνική χώρα με χρήση καθετήρα.

Η μπαταρία του είναι μικρότερη σε μέγεθος από μια συμβατική μπαταρία "ΑΑΑ", η οποία έχει χρόνο ζωής μεταξύ εννέα και 13 ετών. 

Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν φέρει καλώδια καθιστώντας σημαντικά μειωμένο τον κίνδυνο λοίμωξης ή δυσλειτουργίας του ενώ παράλληλα οι ασθενείς μπορούν να είναι πλήρως δραστήριοι, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του.

Η διαδικασία τοποθέτησης του ασύρματου βηματοδότη διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να αφαιρείται εύκολα από τον οργανισμό για να γίνεται αντικατάσταση της μπαταρίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιοχάνες Σπέρτσελ από την κλινική Κερχοφ στο Μπαντ Ναουχάιμ της Γερμανίας, ", με την επαναστατική αυτή τεχνολογία, οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε μία ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική η οποία καταργεί την ανάγκη χρήσης καλωδίων αλλά και διενέργεια επέμβασης".

Υπάρχουν όμως και  "φωνές" που εμφανίζονται επιφυλακτικές για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Για τον Τζέρεμι Πίρσον, ιατρικό διευθυντή του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, "πρόκειται για μια εκπληκτική εξέλιξη, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Προτού αυτός ο ασύρματος βηματοδότης γίνει ευρέως διαθέσιμος πρέπει να δούμε πόσος είναι ο χρόνος ζωής του στην πράξη καθώς και πόσο εύκολη είναι η αντικατάστασή του αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με το BBC, o ασύρματος βηματοδότης δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση της αντίστοιχης αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο πρώτος βηματοδότης τοποθετήθηκε σε άνθρωπο το 1958 και σήμερα περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως φέρουν κάποιου είδους συσκευή αποκατάστασης του καρδιακού ρυθμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr