Το δράμα των καρκινοπαθών

Η αναμονή για ακτινοθεραπεία αρχίζει από τρεις μήνες και φθάνει τους πέντε μήνες, ανάλογα με το νοσοκομείο, ενώ για ραδιενεργό ιώδιο (αφορά στον καρκίνο του θυρεοειδούς) κυμαίνεται από επτά έως εννέα μήνες...

Αναμονές… ντροπής κι ευτελισμού της ανθρώπινης ζωής καταγράφονται στα ογκολογικά τμήματα του ΕΣΥ. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία αρχίζει από τρεις μήνες και φθάνει τους πέντε μήνες, ανάλογα με το νοσοκομείο, ενώ για ραδιενεργό ιώδιο (αφορά στον καρκίνο του θυρεοειδούς) κυμαίνεται από επτά έως εννέα μήνες. Την αρνητική πρωτιά στη θλιβερή λίστα με τις αναμονές των ογκολογικών ασθενών κατέχει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη όπου τα ραντεβού για θεραπείες ιωδίου κλείνονται σήμερα για τον Οκτώβριο του 2014.
 
Την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα ογκολογικά νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρου Λυκούδη, ανακοινώνοντας παράλληλα προσλήψεις προσωπικού στις συγκεκριμένες κλινικές κατά προτεραιότητα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η λίστα της… μοιραίας σε πολλές περιπτώσεις αναμονής έχει ως εξής:

*Ευαγγελισμός: Δύο μήνες η λίστα αναμονής για χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου
*Ογκολογικό Αγ. Αναργύρων: Στο τμήμα ακτινοθεραπείας η λίστα αναμονής είναι δύο μήνες.
 *Αλεξάνδρα: Ακτινοβολίες και χορήγηση ιωδίου μετά από δύο -δυόμιση μήνες.
 *Ανδρέας Συγγρός: Από 1-3 μήνες περιμένουν οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος για χειρουργική αντιμετώπιση.
 *Άγιος Σάββας:  Η λίστα αναμονής στα τακτικά περιστατικά κυμαίνεται από 2,5-3 μήνες.
 *Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Μέχρι 1,8 μήνες η αναμονή για ραδιενεργό ιώδιο.
 *Πανεπιστημιακό Ρίου: Η αναμονή στο τμήμα ακτινοθεραπείας είναι έως 8 εβδομάδες και στο τμήμα ιωδίου έως 6 μήνες.
*Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: Η αναμονή για θεραπεία ιωδίου ξεπερνά τους 12 μήνες, αλλά και ο χρόνος αναμονής για ραντεβού με καθηγητή Ογκολογίας σε πρωινό ιατρείο είναι περίπου τρεισήμισι μήνες και με επιμελητή ογκολόγο γιατρό νας μήνας.
  *Μεταξά: Ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε ένα μήνα για θεραπευτικό ιώδιο.
  *Αττικόν:  Η αναμονή για ακτινοθεραπεία είναι από 6-8  εβδομάδες.
 
Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι «αυτές οι δραματικές αναμονές δεν είναι συνέπεια μόνο της κρίσης. Οι αναμονές για ακτινοθεραπεία ήταν δυσοίωνες και προ κρίσης. Η ευθύνη γι’ αυτό διαχέεται σε πολλούς υπουργούς. Όμως, τώρα, κύριε υπουργέ, εσείς καλείστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, την προτεραιότητα δηλαδή των ογκολογικών ασθενών, διότι η ζωή τους εξαρτάται απόλυτα από την έγκαιρη, απρόσκοπτη και συνεχή εφαρμογή των θεραπειών τους».
 
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ερώτηση του κ. Λυκούδη σημαντική, αναφέροντας ότι είχε ο ίδιος εμπειρία στο στενό οικογενειακό του κύκλο καθώς όπως είπε «είχα την ατυχία, στα νεανικά μου χρόνια να έχω μητέρα που έφυγε από καρκίνο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στο 'Λαϊκό' νοσοκομείο, όπου μπαινόβγαινε. Έχω ζήσει όλη τη διαδικασία σχετικών αναμονών. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχω μια προσωπική ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να με πείσετε για την ορθότητα της παρατήρησης».
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος του έτους  θα προσληφθούν 400 γιατροί και 100 νοσηλευτές και το α΄ εξάμηνο του 2014 θα προσληφθούν επιπλέον 500 γιατροί και 300 νοσηλευτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr