Μετράς θερμίδες αλλά χάνεις τη... μπάλα;
04.12.2013
11:26
Διάβασε τους 5 μύθους που δεν γνώριζες και οι οποίοι θα σε κάνουν να κλείσεις το θερμιδομετρητή στο ντουλάπι…
Μην ελπίζεις για αλλαγή στη ζυγαριά χωρίς αλλαγές…
Μύθος 1ος:Στο φαγητό μετράει η ποσότητα, όχι η ποιότητα! Άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή τους διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από ανθρώπους που καταναλώνουν τροφές με λίγα αντιοξειδωτικά, ακόμη κι αν η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα, έτσι, μας βοηθούν να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας και συνεπώς να ρυθμίσουμε το βάρος μας. Έτσι εξηγείται, γιατί π.χ. 500 θερμίδες έτοιμου γρήγορου φαγητού είναι πιο παχυντικές από 500 θερμίδες φρούτων και λαχανικών. Σημασία έχει, λοιπόν, τι τρώμε και όχι μόνο, πόσο τρώμε. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ικανότητα αντιοξειδωτικής δράσης των τροφών.
Μύθος 2ος : Μπορείς να μετρήσεις τις θερμίδες με ακρίβεια. Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως το σύστημα Atwater, που χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια για τον υπολογισμό των θερμίδων που παρέχουν τα τρόφιμα στον οργανισμό, δε λαμβάνει υπ’ όψιν παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποσότητα ενέργειας που παίρνουμε από τις τροφές. Έτσι, άλλοτε υπερτιμώνται και άλλοτε υποτιμώνται οι θερμίδες που καθημερινά προσλαμβάνουμε.
Μύθος 3ος : Οι ετικέτες λένε πάντα την αλήθεια. Είναι εύκολο να ξεγελαστείς από τις ετικέτες των τροφίμων, αφού οι θερμίδες που αναγράφονται πολλές φορές έχουν υπολογιστεί για μια συγκεκριμένη ποσότητα της συσκευασίας, και όχι για ολόκληρο το προϊόν. Συνεπώς, δε μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια τις θερμίδες που καταναλώνεις. Οι περισσότερες τροφές έχουν απόκλιση μέχρι και 20% από τον αριθμό των θερμίδων που αναγράφεται στη συσκευασία.
Διαβάστε περισσότερα στο faysbook.gr
Μύθος 1ος:Στο φαγητό μετράει η ποσότητα, όχι η ποιότητα! Άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή τους διατροφή τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από ανθρώπους που καταναλώνουν τροφές με λίγα αντιοξειδωτικά, ακόμη κι αν η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα, έτσι, μας βοηθούν να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας και συνεπώς να ρυθμίσουμε το βάρος μας. Έτσι εξηγείται, γιατί π.χ. 500 θερμίδες έτοιμου γρήγορου φαγητού είναι πιο παχυντικές από 500 θερμίδες φρούτων και λαχανικών. Σημασία έχει, λοιπόν, τι τρώμε και όχι μόνο, πόσο τρώμε. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ικανότητα αντιοξειδωτικής δράσης των τροφών.
Μύθος 2ος : Μπορείς να μετρήσεις τις θερμίδες με ακρίβεια. Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως το σύστημα Atwater, που χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια για τον υπολογισμό των θερμίδων που παρέχουν τα τρόφιμα στον οργανισμό, δε λαμβάνει υπ’ όψιν παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποσότητα ενέργειας που παίρνουμε από τις τροφές. Έτσι, άλλοτε υπερτιμώνται και άλλοτε υποτιμώνται οι θερμίδες που καθημερινά προσλαμβάνουμε.
Μύθος 3ος : Οι ετικέτες λένε πάντα την αλήθεια. Είναι εύκολο να ξεγελαστείς από τις ετικέτες των τροφίμων, αφού οι θερμίδες που αναγράφονται πολλές φορές έχουν υπολογιστεί για μια συγκεκριμένη ποσότητα της συσκευασίας, και όχι για ολόκληρο το προϊόν. Συνεπώς, δε μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια τις θερμίδες που καταναλώνεις. Οι περισσότερες τροφές έχουν απόκλιση μέχρι και 20% από τον αριθμό των θερμίδων που αναγράφεται στη συσκευασία.
Διαβάστε περισσότερα στο faysbook.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr