Τρώτε το κύριο γεύμα σας αργά; Θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος!

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος κατανάλωσης του κύριου γεύματος επιδρά στην απώλεια βάρους

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος του βάρους είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου και ότι για να μειωθεί πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή να είναι λιγότερες από αυτές που δαπανούμε για τις βασικές  λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική δραστηριότητα. Αποδεικνύεται όμως πλέον και επιστημονικά ότι η "κατάλληλη στιγμή" έχει σημασία. Και δεν αναφερόμαστε στο λανθασμένο ή μη λειτουργικό για πολλούς λόγους  "μη τρώτε τίποτα μετά τις 5" κ.λπ που ακούμε κατά καιρούς. Αλλά φαίνεται ότι το να τρώει κανείς το κύριο γεύμα νωρίς μέσα στη μέρα βοηθάει στην απώλεια βάρους εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται ενδεχομένως με το βιολογικό μας ρολόι.

Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Murcia στην Ισπανία οι ερευνητές παρακολούθησαν 420 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα για 20 εβδομάδες. Οι εθελοντές ακολουθούσαν εβδομαδιαίες συνεδρίες για την απώλεια βάρους, οι οποίες έδιναν έμφαση σε 4 διαφορετικούς τρόπους: διαιτητική παρέμβαση με βάση τη μεσογειακή διατροφή, διατροφική εκπαίδευση, παρέμβαση με έμφαση στη σωματική δραστηριότητα και, τέλος, γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, ορισμένες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη (λεπτίνη, γκρελίνη), τη διάρκεια ύπνου και ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό, στην αρχή, κατά τη διάρκεια και το τέλος της παρέμβασης στους εθελοντές που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτούς που το κύριο γεύμα τους ήταν πριν τις 3μμ και σε αυτούς που το κύριο γεύμα τους ήταν μετά τις 3μμ.

Η μελέτη έδειξε ότι, και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, ωστόσο αυτοί που έτρωγαν αργά το μεσημεριανό τους γεύμα έχασαν σημαντικά λιγότερο βάρος (7,7 κιλά κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν νωρίς (9,9 κιλά κατά μέσο όρο). Επιπλέον, όσοι έτρωγαν αργότερα μέσα στη μέρα παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό απώλειας βάρους από την 5η εβδομάδα της παρέμβασης και μετά. Τέλος, αν και οι δύο ομάδες δεν διέφεραν σε ότι αφορά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και τον κορεσμό και την πρόσληψη θερμίδων, εντούτοις βρέθηκε ότι μία συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου που εμπλέκεται με τον κιρκάδιο ρυθμό και η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία και την αϋπνία, ήταν πιο συχνό μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν αργά.

Όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Μαργαρίτα Οκτωράτου, μελέτες όπως αυτή δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας ελέγχει το βάρος μας επηρεάζεται από πολύ περισσότερους παράγοντες από όσους σκεφτόμαστε συνήθως. Τα γονίδιά μας επηρεάζουν από την προδιάθεσή μας να πάρουμε βάρος μέχρι το βιολογικό μας ρολόι, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές και τις δυνατότητες για άσκηση, και το είδος και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και οι θερμίδες που δαπανούμε μέσω της άσκησης καθορίζουν τελικά το βάρος μας. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και οι συνήθειες της καθημερινότητάς μας, όπως η διάρκεια του ύπνου και όπως φάνηκε σε αυτή τη μελέτη ακόμα και ο χρόνος λήψης των γευμάτων μας, που μέσα από σύνθετα μονοπάτια επιδρούν τελικά στο σωματικό μας βάρος.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr