Δύσκολη η περίθαλψη των ασθενών με ρευματισμούς

Από το μέτωπο της επιστήμης τα μηνύματα είναι αισιόδοξα

Ο "γολγοθάς" τον οποίο ανεβαίνουν καθημερινά οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, εξαιτίας «των περικοπών στο χώρο της Υγείας», έχει ως αποτέλεσμα την παραίτησή τους από τη θεραπεία και την παρακολούθηση της υγείας τους.

«Η πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη, αλλά και στις θεραπείες, έχει επηρεαστεί δραματικά», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Αθήνα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη, σημειώνοντας ότι ένας στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, διακόπτει τη θεραπεία, καθώς η οικονομική συμμετοχή (25%) για την προμήθεια των φαρμάκων έχει καταστεί πλέον δυσβάσταχτη. Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι διαρκείς αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων, πότε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ -μόλις 2 στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο)- πότε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και το οικονομικό κόστος το οποίο καταβάλλουν κάθε μήνα για να μετακινηθούν στα σημεία διάθεσης, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους ασθενείς. «Αναγκάζονται να μην προμηθεύονται όλα τα φάρμακα, επιλέγουν ποιο φάρμακο θα πάρουν, αρνούνται τις επισκέψεις στους γιατρούς ή τις καταργούν», ανέφερε η κ. Κουτσογιάννη.

Ειδικότερα, για την Κρήτη είπε για τους 3.000 περίπου ρευματοπαθείς ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.000 με πολύ σοβαρά ρευματικά νοσήματα, υπάρχουν μόνο τρεις ειδικοί ρευματολόγοι, στη ρευματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Κρήτη δεν διαθέτει συμβεβλημένο ιδιώτη ρευματολόγο. Παρά το γεγονός ότι τα μυοσκελετικά και ρευματικά νοσήματα αφορούν το 22% του πληθυσμού, η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας δεν είναι ανάλογη της σοβαρότητας και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των νοσημάτων αυτών, επισήμανε η κ. Κουτσογιάννη.

Μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια των φαρμάκων τα οποία αφορούν χρόνια νοσήματα με συννοσηρότητες, ζήτησε ο υπεύθυνος της μονάδας Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Δ' πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου "Αττικόν", καθηγητής Δημήτρης Μπούμπας.

Από το μέτωπο της επιστήμης τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, ανέφερε ο κ. Μπούμπας, καθώς κυκλοφορούν νέες θεραπείες που δίνουν ελπίδα στους ασθενείς, ωστόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, όσο και στην ποιότητα της ζωής τους.

«Το αγαθό της υγείας αποτελεί τελικά κόστος για την πολιτεία ή επένδυση για το μέλλον;», κατέληξε η κ. Κουτσογιάννη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr