Βρετανία: Μύτες και αυτιά κατά παραγγελία
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μαζική παραγωγή μελών για μεταμόσχευση
Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, στη συνέχεια λίγο αλάτι και πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί… Δεν πρόκειται για συνταγή γλυκού, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί επιστήμονες επιχειρούν να κατασκευάσουν μύτες, αυτιά και αρτηρίες από βλαστοκύτταρα.
Σε νοσοκομείο του βόρειου Λονδίνου, όπως αναφέρει το Associated Press, οι ερευνητές εργαστηρίου καταβάλουν προσπάθειες ώστε στο μέλλον να μπορούν να κατασκευαστούν όργανα κατά… παραγγελία, ώστε στη συνέχεια να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς.
Ανάμεσα στις συνταγές είναι και εκείνη μίας μύτης, η οποία ετοιμάζεται και αναμένεται η έγκριση για να τοποθετηθεί στο πρόσωπο ασθενούς που την έχασε εξαιτίας μίας μορφής καρκίνου.
«Είναι σαν να φτιάχνεις κέικ», δήλωσε ο Αλεξάντρερ Σαιφάλιαν, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που ηγείται της ομάδας των επιστημόνων.
«Στο μόνο που διαφέρει είναι ότι χρησιμοποιούμε διαφορετικού είδους φούρνο», συμπλήρωσε.
Στην περίπτωση του καρκινοπαθούς, η κατασκευασμένη μύτη έχει τοποθετηθεί στο μπράτσο του ασθενούς ώστε το δέρμα να την καλύψει σταδιακά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πότε θα μεταφερθεί στο πρόσωπό του.
«Τα αυτιά είναι δυσκολότερα από τις μύτες γιατί χρειάζεται να δημιουργήσεις σωστά τα περιγράμματα και πρέπει το δέρμα να είναι καλά τραβηγμένο ώστε να δεις ολόκληρη τη δομή του», δήλωσε η Μισέλ Γκρίφιν, πλαστικός χειρουργός που έχει… ψήσει δεκάδες αυτιά και μύτες στο εργαστήριο του Σαιφάλιαν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στο μέλλον, ώστε να δημιουργούνται από βλαστοκύτταρα νεφροί, πνεύμονες, συκώτι, τα οποία είναι ακόμα πιο πολύπλοκα στη λειτουργία και τη δομή τους.
Οσο για το κόστος των μελών αυτών, σύμφωνα με τον Σαιφάλιαν περίπου 16 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί στην έρευνα από το 2005, ωστόσο ο ειδικός εκφράζει την ελπίδα ότι κάποτε τα μέλη θα είναι διαθέσιμα για μερικές χιλιάδες δολάρια.
«Θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε διαφορετικά μεγέθη μύτης, ώστε ο χειρουργός να επιλέξει σύμφωνα με το πρόσωπο του ασθενούς πριν τη μεταμοσχεύσει. Ο κόσμος νομίζει ότι η μύτη του είναι ξεχωριστή και προσωπική, αλλά πρόκειται για κάτι που στο μέλλον μπορεί να δημιουργείται σαν σε εργοστάσιο», είπε ο επιστήμονας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr