Συνέδριο του Metropolitan για την ενδοσκοπική χειρουργική στη γαστρεντερολογία

Το νοσοκομείο πρόσφερε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε Έλληνες γαστρεντερολόγους αλλά και πρωτοποριακή θεραπεία σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν δωρεάν - Στη διάρκεια των συναντήσεων έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης  προκαρκινικών όγκων που βρίσκονται στο τοίχωμα του στομάχου και του οισοφάγου, δηλαδή επεμβάσεις χωρίς χειρουργείο


Στις πιο προηγμένες κλινικές εφαρμογές της ενδοσκοπικής χειρουργικής στη γαστρεντερολογία μυήθηκαν δεκάδες Έλληνες γιατροί την Παρασκευή στο πλαίσιο του «Athens Endoscopy live» που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Metropolitan.

Αξιοποιώντας την εμπειρία διακεκριμένων καθηγητών διεθνούς φήμης που είχαν προσκληθεί στην Αθήνα και τις σύγχρονες υποδομές του, το νοσοκομείο επέτυχε διπλό στόχο: πρόσφερε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε Έλληνες γαστρεντερολόγους αλλά και πρωτοποριακή θεραπεία σε ασθενείς που χειρουργήθηκαν δωρεάν.
 
Οι γιατροί, όλοι τους ηγέτες στην ειδικότητα της γαστρεντερολογίας, βρίσκονταν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο «2ο Athens International Symposium» με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που ολοκληρώνεται  το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Καινοτόμες ενδοσκοπικές επεμβάσεις
 
Προεξάρχοντα ρόλο στις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργήθηκαν είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Showa του Τόκυο Haruhiro Inoue, αποκαλούμενος και «πατέρας» της ενδοσκοπικής μυοτομής. Η ενδοσκοπική μυοτομή πραγματοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από αχαλασία οισοφάγου -πρόκειται για μια διαταραχή του οισοφάγου που επηρεάζει την ικανότητά του να προωθεί το φαγητό προς το στομάχι. Οι πάσχοντες υποβάλλονται σε κλασική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος (πρόκειται για τη λεγόμενη μυοτομή Heller), ωστόσο ο καθηγητής Haruhiro είχε επιχειρήσει επιτυχώς την πρώτη μυοτομή ενδοσκοπικά με γαστροσκόπιο το 2008. Έκτοτε η επέμβαση εξελίσσεται συνεχώς  – πλέον έχουν γίνει περισσότερες από 5.000 επεμβάσεις παγκοσμίως με παρά πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές. Η επέμβαση έχει διάρκεια κατά μέσο όρο 45 λεπτά ενώ ο ασθενής δε χρειάζεται πάνω από δύο μέρες νοσηλείας και δεν έχει τομή τραύματος στην κοιλιά του.
 
Μαζί με τον Ιάπωνα καθηγητή ήταν και ο Κινέζος ομόλογός του, Pinghong Zhou από το πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, ο οποίος κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό των επεμβάσεων ενδοσκοπικής μυοτομής: έχει διενεργήσει πάνω από 2.000 τέτοιες επεμβάσεις στον οισοφάγο.
 
Τέλος, ο ομογενής καθηγητής Stavros Stavropoulos από το Μητροπολιτικό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης που έκανε την πρώτη επέμβαση ενδοσκοπικής μυοτομής στις ΗΠΑ το 2009  βρέθηκε κι αυτός στη χώρα μας για να δώσει τα φώτα του στους Έλληνες συναδέλφους του αναφορικά με την ενδοσκοπική μυοτομία.
 
Ενδοσκόπηση και στην πρόληψη του καρκίνου

Στη διάρκεια των δύο επιστημονικών συναντήσεων έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης  προκαρκινικών όγκων που βρίσκονται στο τοίχωμα του στομάχου και του οισοφάγου, δηλαδή επεμβάσεις χωρίς χειρουργείο.

Σε μερικές επεμβάσεις χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μια καινούρια μέθοδος ενδοσκοπικής συρραφής της τομής της επέμβασης. Ο καθηγητής Saito Yutaka από το αντικαρκινικό κέντρο του Τόκιο αφαίρεσε μεγάλους προκαρκινικούς  πολύποδες ενδοσκοπικά με ένα λεπτό μαχαιρίδιο σε πολύ δύσκολα σημεία του εντέρου όπου το πάχος του τοιχώματος ήταν μόλις 2 χιλιοστά.
 
O καθηγητής Brian Saunders του νοσοκομείου St. Mark’s του Middlesex του Λονδίνου (θεωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ηγέτης σε όλες τις μελέτες για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου) αφαίρεσε ενδοσκοπικά ένα πολύποδα στο ορθό με μια νέα γρήγορη και ασφαλή τεχνική.
 
Τρεις κορυφαίοι ενδοσκόποι και ερευνητές στον κόσμο που ασχολούνται  με τη θεραπεία της προκαρκινικής  κατάστασης του οισοφάγου που ονομάζεται «Barrett οισοφάγος» και συγκεκριμένα, οι καθηγητές Prateek Sharma του πανεπιστημίου του Κάνσας των Η.Π.Α., Jacques Bergman από το Ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Άμστερνταμ τής Ολλανδίας και Stefan Seewald από την κλινική του Hirslanden τής Ζυρίχης  τής Ελβετίας, έκαναν διαφορετικές επεμβάσεις θεραπείας της προκαρκινικής κατάστασης με τη μία εξ αυτών να γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
Στο επίκεντρο των γιατρών βρέθηκε και το εκκόλπωμα Zenker,  μια άλλη πάθηση στον ανώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου που δημιουργεί στον ασθενή προβλήματα κατά την κατάποση, καθώς το φαγητό συγκεντρώνεται σε ένα  μικρό «σακουλάκι» στο άνω τμήμα του οισοφάγου προκαλώντας αίσθημα πνιγμού και ξένου αίματος στο λαιμό. Οι  καθηγητές Stavropouloς και Seewald αντιμετώπισαν δύο τέτοια περιστατικά εφαρμόζοντας ενδοσκοπική τεχνική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr