Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τον καρκίνο του μαστού

Με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού όπως έχει οριστεί ο Οκτώβριος

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.  

Ο κίνδυνος είναι 12% μέχρι την ηλικία των 90 ετών, μας επισημαίνει ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Βασίλης Βενιζέλος, με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού όπως έχει οριστεί ο Οκτώβριος.

Προσθέτει ότι είναι  ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως (23%) και αποτελεί την  1η κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, στις ηλικίες 35 -50 ετών. Ο κ. Βενιζέλος μας απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα για τον καρκίνο του μαστού: 

Ποια ευρήματα στο μαστό πρέπει να αναφερθούν άμεσα στο γιατρό;
 Ένας σκληρός όγκος που ανευρίσκεται στο μαστό και  δεν προϋπήρχε, εκροή       αιμορραγικού υγρού από τη θηλή, αλλαγές στο δέρμα  (όψη φλοιού πορτοκαλιού) ή στο σχήμα του μαστού, έντονη ερυθρότητα σε συνδυασμό με σκληρία ή οίδημα.
Κάθε πότε πρέπει γίνεται κλινική εξέταση μαστού;
 Πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο γιατρό,  κάθε 3 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 20 – 39    ετών και  Κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.
Αυτοεξέταση του μαστού, κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Σε γυναίκες με έμμηνο ρύση  (κανονική περίοδο), ο  καλύτερος χρόνος είναι 2 -3 ημέρες αφού σταματήσει η περίοδος.  Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να επιλέγουν την ίδια ημέρα κάθε μήνα.
Παίζει ρόλο η ηλικία στην εμφάνιση καρκίνου μαστού; Πόσο συχνός είναι στις νεαρές ηλικίες;
Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 77% των γυναικών που νοσούν, είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των  50 ετών κατά τη διάγνωσή τους. Περίπου το 18% των γυναικών είναι στην ηλικία των 40 ετών.
Ποιος ο ρόλος των γονιδίων στην εμφάνιση καρκίνου μαστού;
 Μεταλλαγές σε κάποια γονίδια (BRCA1, BRCA2) αυξάνουν τον κίνδυνο μέχρι και 85% κατά τη διάρκεια της ζωής. Περίπου το 5-10% όλων των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομούμενα μεταλλαγμένα γονίδια. Ο έλεγχος αυτών των γονιδίων είναι πολύ σημαντικός αλλά πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις.
Ποιές είναι οι κυριότερες ενδείξεις για έλεγχο των γονιδίων των οποίων η μετάλλαξη ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου μαστού;
 - Συγγενείς α’ βαθμού που νόσησαν από καρκίνο μαστού ή ωοθηκών
- Συγγενείς α’ βαθμού που έχουν νοσήσει από καρκίνο σε ηλικία < 50 ετών
- Δύο ή περισσότεροι συγγενείς στην οικογένεια με  διαγνωσμένο καρκίνο
- Περισσότεροι από ένας καρκίνος να έχει διαγνωσθεί στο ίδιο άτομο
- Ένας σπάνιος καρκίνος να έχει βρεθεί σε ένα ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας.
- Ο ίδιος τύπος καρκίνου να έχει διαγνωσθεί σε διαφορετικά μέλη της ίδιας οικογένειας
Υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού;

 Η διακοπή  του καπνίσματος,  η  σωματική  άσκηση2-4 ώρες την εβδομάδα,  η μείωση του στρες, η  καλυτέρευση της ποιότητας ζωής (ταξίδια, ηρεμία, χόμπι, κλπ), ελάττωση στην πρόσληψη εξωγενούς προέλευσης οιστρογόνων, ελάττωση  ή διακοπή  στην κατανάλωση οινοπνεύματος (βοηθάει στη δυνατότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα),  ο περιορισμός στην κατανάλωση  κόκκινου κρέατος και του ζωικού λίπους και η δίαιτα πλούσια σε λαχανικά , είναι μερικοί σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφούν κάποιοι ιδιαίτερα βλαπτικοί παράγοντες κινδύνου, καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr