Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών για την Ελλάδα

Λιγότερα αντιβιοτικά, περισσότερα εμβόλια, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια αρχίζει ανά την Ελλάδα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σε συνεργασία με λοιμωξιολόγους της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την «επέλαση» των αντιβιοτικών στον πληθυσμό και να καλλιεργήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στα εμβόλια.
 
Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη οι συνεργαζόμενοι φορείς, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πλέον που ελλοχεύει είναι ότι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη.
 
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με δύο εταιρείες ιδιαίτερου επιστημονικού κύρους αναλαμβάνουν Στόχος της εκστρατείας είναι να προσφέρουμε στον πολίτη τη σωστή ενημέρωση και την συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων. Ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στην αρχή της Εμβολιαστικής περιόδου κρούουμε γι’ άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό τραγικό φαινόμενο που η μικρή Ελλάδα έσπασε το  ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων από γρίπη, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
 
Όλοι οι ειδικοί υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων από το υπουργείο Υγείας ώστε κανείς ασθενής να μην λαμβάνει αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. 
 
O καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ανέφερε ότι «στην περίπτωση της κακής  χρήσης του αντιβιοτικού, τα προβλήματα (δηλαδή την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων) δεν τα χρεώνεται μόνο ο ασθενής αλλά, και πάρα πολλοί άλλοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο, στη χώρα, στο περιβάλλον και στον  πλανήτη  ολόκληρο».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, εστίασε στην αξία του στρεπ - τεστ από τον κλινικό ιατρό παρουσία του ασθενή. «Στοιχίζει μόλις 1 ευρώ και απαιτεί 5 λεπτά για το αποτέλεσμα, θα ξεχωρίσει πότε στην φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό» είπε η κυρία Γιαμαρέλλου και κάλεσε τους γιατρούς να εφαρμόζουν το τεστ πριν συνταγογραφήσουν αντιβιοτικό.

Τέλος, η κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού: «Είναι ανάγκη να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε Νοέμβριο σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως και το νεότερο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που γίνεται μια μόνο φορά στις ίδιες ευπαθείς ομάδες όπως και σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr