Νέο «όπλο» για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Συνιστάται ως εναλλακτική ή και ενισχυτική θεραπεία το r-TMS, δηλαδή ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός - repetitive Transcranial Magnetic Stimulation

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για τη μείζονα κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτές οι θεραπευτικές αγωγές δεν έχουν αποτέλεσμα για όλους τους ασθενείς. Περίπου το 1/3 των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, εμφανίζονται ως ανθεκτικοί στη θεραπεία με φάρμακα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται και δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, παρά τις αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.
 
Σύμφωνα με την ψυχίατρο κυρία Παναγιώτα Δριμάλα, σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται ως εναλλακτική ή και ενισχυτική θεραπεία το r-TMS, δηλαδή ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός – repetitive Transcranial Magnetic Stimulation. «Έχει φανεί ότι η θεραπεία r-TMS διευκολύνει τον ασθενή να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς λοιπόν, που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή που δεν μπορούν να ανεχτούν τα φάρμακα, θα μπορούσαν να εξετάσουν σαν επιλογή τη θεραπεία με r-TMS» λέει η ειδικός.
 
Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός που εφαρμόζεται σε πλήθος θεραπευτικών κέντρων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς ενός μαγνητικού πεδίου για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι συμμετέχουν στον έλεγχο της διάθεσης. Στη χώρα μας η θεραπεία διέγερσης του εγκεφάλου για την κατάθλιψη εφαρμόζεται στο κέντρο «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ», σε συνεργασία με το «ΥΓΕΙΑnet» του Ομίλου «ΥΓΕΙΑ».
 
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή με σοβαρές παρενέργειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περί τα 350 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες. Μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η πιο διαδεδομένη αιτία αναπηρίας.

H κατάθλιψη ανήκει στις Διαταραχές της Διάθεσης και στους ασθενείς πρέπει να συνυπάρχουν πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα:
-Καταθλιπτική διάθεση
-Έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης
-Σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους ή ελάττωση ή αύξηση της όρεξης
-Αϋπνία ή υπερυπνία
-Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση
-Κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας
-Αισθήματα αναξιότητας ή υπέρμετρης ή απρόσφορης ενοχής
-Ελαττωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα
-Επανερχόμενες σκέψεις θανάτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr