Η άσκηση αλλάζει το DNA μας προς το καλύτερο λένε οι NY Times
Σε νέο άρθρο, η εφημερίδα
αναδημοσιεύει νέες έρευνες που δείχνουν
ότι η άσκηση μπορεί να κάνει πολλά
περισσότερα από το να μας κρατήσει σε
φόρμα
Κανείς δεν αμφισβητεί τα οφέλη της άσκησης, αλλά σύμφωνα με νέο άρθρο των NY Times, η άσκηση έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η άσκηση αλλάζει το σχήμα, και την λειτουργία των γονιδίων μας, κάτι που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια να βελτιωμένη ζωή και υγεία.
Το DNA είναι
πάρα πολύ πολύπλοκο και δυναμικό, με τα
γονίδια να “ανάβουν” και να “σβήνουν”
συνεχώς, ανάλογα με τις βιοχημικές
εντολές που δέχονται από το σώμα. Όταν
τα γονίδια είναι “αναμμένα” παράγουν
πρωτεΐνες που ωθούν σε αλλαγές στο σώμα.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν οτι
κάποια γονίδια γίνονται πιο ενεργά ή
πιο ήσυχα ανάλογα με το αν αθλούμαστε ή όχι. Αλλά δεν ήξεραν
ως τώρα με ποιο τρόπο ανταποκρίνονται στην άσκηση.
Αυτό κυρίως γίνεται με την “επιγενετική”, μια διαδικασία που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια – χωρίς να αλλάζει το DNA το ίδιο – στον εξωτερικό σχηματισμό των γονιδίων, και μάλιστα με μια συγκεκριμένη διαδικασία που ονομάζεται methylation. Ομάδες ατόμων, που λέγονται methyl groups, προσκολλόνται στο εξωτερικό ενός γονιδίου και κάνουν το γόνιδιο να μπορεί να λαμβάνει τα βιοχημικά σχήματα από το σώμα.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν οτι τα σχήματα αυτά αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Ειδικά σε σχέση με αυτά που τρώμε, με την ρύπανση που μας περιβάλλει, κάποια γονίδια του DNA μας επηρεάζονται πολύ. Βέβαια δεν ξέραμε μέχρι σήμερα τι επίδραση έχει η άσκηση στα σχήματα αυτά.
Οι επιστήμονες στο ίδρυμα Karolinska στη Στοκχόλμη, μελέτησαν 23 νέους και νέες τους οποίους έβαλαν να κάνουν ασκήσεις στο ένα από τα δύο τους πόδια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Πάνω από 5,000 κομμάτια του γονιδίου των κυττάρων των μυών του ποδιού που είχε αθληθεί είχε νέα σχήματα (methylation patterns). Οι αλλαγές ήταν σημαντικές και όταν συγκρίναν οι ερευνητές τα ευρήματα με αυτά από το πόδι που παρέμενε αγύμναστο είδαν οτι το αγύμναστο πόδι δεν είχε κανένα νέο σχήμα (methylation pattern) και είχε παραμείνει όπως ήταν.
Τα γονίδια αυτά,
παίζουν μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό,
στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη και
τον ερεθισμό των μυών. Κάτι που σημαίνει
με απλά λόγια οτι καθορίζουν πόσο υγιής
και δυνατός είναι ο μυς μας και το σώμα
μας. Αντίθετα στο πόδι που δεν γυμνάστηκε
όλα αυτά τα γονίδια έμειναν ίδια. Κάτι
που αποδεικνύει ότι η άσκηση είναι πραγματικά
πολύ καλή για τον άνθρωπο και αποτρέπει ασθένειες, κακές συνήθειες, ή σωματικές μεταβολές που μπορεί να ήταν "γραμμένες" στο DNA μας.
Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, του να απαντήσουν ερωτήσεις που αφορούν εάν οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες, ή σταματούν μόλις σταματήσουμε να αθλούμαστε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr