Αναψυκτικά & ανακοπή καρδιάς: Ανησυχητικά τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα
10.09.2015
16:09
Παρά το γεγονός ότι μας φορτώνουν με απίστευτες ποσότητες ζάχαρης και περιττές θερμίδες, δεν λέμε να βγάλουμε τα αναψυκτικά από τη ζωή μας. Πολύ συχνά, ίσως και καθημερινά, συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα αναψυκτικό, με αυτήν την κάκιστη συνήθεια να έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, από το μεταβολικό σύνδρομο έως την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), τα αναψυκτικά συνδέονται και με την ανακοπή καρδιάς, δίνοντάς μας έναν ακόμη λόγο να τα βγάλουμε μια για πάντα από τη ζωή μας.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (out-of-hospital cardiac arrest - OHCA) καρδιακής αιτιολογίας.
«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ άλλες εκθέσεις έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου», επισημαίνει ο καθηγητής Keijiro Saku από το Πανεπιστήμιο Φουκουόκα στην Ιαπωνία που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.
Ο Saku δηλώνει πως τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου, όμως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης ανθρακούχων και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανακοπής.
Ο Saku ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν στην κατανάλωση αναψυκτικών για 800.000 ασθενείς μεταξύ 2005 και 2011. Η ανάλυση εστίασε κυρίως σε περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στα οποία χρειάστηκε ανάνηψη, ποσοστό 55,4% εκ των οποίων ήταν καρδιακής αιτιολογίας (44,7% μη καρδιακής αιτιολογίας).
Διαβάστε περισσότερα στο www.onmed.gr
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (out-of-hospital cardiac arrest - OHCA) καρδιακής αιτιολογίας.
«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ άλλες εκθέσεις έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου», επισημαίνει ο καθηγητής Keijiro Saku από το Πανεπιστήμιο Φουκουόκα στην Ιαπωνία που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.
Ο Saku δηλώνει πως τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου, όμως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης ανθρακούχων και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανακοπής.
Ο Saku ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν στην κατανάλωση αναψυκτικών για 800.000 ασθενείς μεταξύ 2005 και 2011. Η ανάλυση εστίασε κυρίως σε περιστατικά εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στα οποία χρειάστηκε ανάνηψη, ποσοστό 55,4% εκ των οποίων ήταν καρδιακής αιτιολογίας (44,7% μη καρδιακής αιτιολογίας).
Διαβάστε περισσότερα στο www.onmed.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr