Η παραπλανητική «πλαστική χειρουργική» του photoshop

Η παραπλανητική «πλαστική χειρουργική» του photoshop

Οι επεξεργασμένες εικόνες ωθούν διάφορα άτομα σε αμφιλεγόμενες επεμβάσεις που βασίζονται σε φανταστικά αποτελέσματα λόγω photoshop

Η παραπλανητική «πλαστική χειρουργική» του photoshop
Οι "πειραγμένες" με τη χρήση photoshop φωτογραφίες δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ενώ παράλληλα ωθούν σε λάθος μεθόδους αλλά και σε μη ειδικούς τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. "Οι φωτογραφίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ενημέρωση από τον γιατρό" επισήμαναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Γίνεται μεγάλη χειραγώγηση των πολιτών με τις φωτογραφίες που είναι επεξεργασμένες με τη χρήση του photoshop, τόνισε ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής της Κλινικής Κρανίου Προσώπου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Όκλαντ Bryant Toth.

Κλείσιμο
Παράλληλα, εξήγησε ότι όταν όλες οι πληροφορίες βασίζονται στις φωτογραφίες, τις οποίες ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί είτε με το photoshop είτε αλλάζοντας τον φωτισμό ή τη γωνία λήψης, δημιουργείται ένα "μαγικό" αποτέλεσμα, το οποίο είναι εμπορικό και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί με μία χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Toth, η διαδικασία της φωτογράφησης θα πρέπει να γίνεται μόνο για την έντιμη καταγραφή του αποτελέσματος και όχι για τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον κ. Toth σε μία εκδήλωση με θέμα "Φωτογραφία στην πλαστική χειρουργική- ιατρική πράξη και εικονική πραγματικότητα" που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 18.50, στην αίθουσα Αλέξανδρος Ι του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, ενώ στις 19.30 θα ακολουθήσει ενημέρωση για θέματα πλαστικής χειρουργικής από άλλους πλαστικούς χειρουργούς.

"Όπως στην Αμερική έτσι και στην Ελλάδα πιο πολύ βάρος δίνεται στην προβολή παρά στην εκπαίδευση. Υπάρχει βομβαρδισμός παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα γίνεται τρομακτική κατάχρηση του όρου lifting, το οποίο γίνεται μόνο με νυστέρι και όχι με διάφορα πόσιμα υλικά που διαφημίζουν. Δεν υπάρχει πόσιμο facelift. Υπάρχουν όμως θεραπείες που εφαρμόζονται συμπληρωματικά για τη βελτίωση του αποτελέσματος. Τα 'όπλα' που έχουμε συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Όταν κάποιος απευθύνεται στον πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να ενημερώνεται για όλο το εύρος τον υπηρεσιών" ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου Αθανάσιος Εξαδάκτυλο.

Ανέφερε ακόμη ότι κάποιοι μη ειδικοί κάνουν αναίμακτη ρινοπλαστική με χρήση υαλορουνικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη χειρουργική ρινοπλαστική διότι η διάρκεια του αποτελέσματος είναι χρονικά περιορισμένη, ενώ με τη χειρουργική επέμβαση το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

"Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται στον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα τον ενημερώσει για όλο το εύρος των υπηρεσιών προκειμένου να επιλέξει τι είδους επέμβαση θέλει να κάνει. Δηλαδή στην περίπτωση που θα κάνει ρινοπλαστική με υαλορουνικό θα πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα θα διαρκέσει 5-6 μήνες και μετά θα πρέπει να πληρώσει για να το ξανακάνει, ενώ αν κάνει ρινοπλαστική με νυστέρι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο" πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα ολιστικής αντιμετώπισης καθώς σε περίπτωση επιπλοκής με μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει το αποτέλεσμα, ενώ ο μη ειδικός δεν μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής Μιχαήλ Ταραμπέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης