Πώς τα ανοσοκύτταρα μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με έρευνα σε έρευνα σε ποντίκια οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση

Έναν παντελώς άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο του ανοσοποιητικού μας συστήματος ανακάλυψαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κarolinska στη Σόλνα της Σουηδίας και του Ινστιτούτου Feinstein για την Ιατρική Έρευνα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας στο Τορόντο του Καναδά ανακάλυψαν πως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν πως κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, τα οποία παράγουν ακετυλχολίνη, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε ποντίκια στο εργαστήριο. Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Biotechnology», ανοίγει τον δρόμο για νέους τύπους θεραπείας της υπέρτασης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πρώιμο θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο όμως τα αίτια της υπέρτασης δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Έπειτα από μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη των λεμφοκυττάρων που παράγουν ακετυλχολίνη, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρυθμιστικό ρόλο των συγκεκριμένων κυττάρων στην αρτηριακή πίεση. 

«Τα λεμφοκύτταρα αυτά παράγουν ακετυλχολίνη, η οποία μπορεί να φθάσει σε κύτταρα-στόχους τα οποία δεν έχουν άμεση επαφή με τα νεύρα»ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Πέντερ Ολοφσον, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σόλνα και προσέθεσε: 

«Φαίνεται ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα μπορούν να στείλουν σήματα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι ένα νέο κομμάτι στο παζλ της κατανόησης σχετικά με την κυκλοφορία του αίματος».

Η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία, κατά τον ερευνητή και ανοίγει τον δρόμο για νέα διαγνωστικά μέσα αλλά και θεραπευτικές προσεγγίσεις ενάντια στην υπέρταση. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να ανακαλύψουν ότι τα λεμφοκύτταρα που παράγουν ακετυλχολίνη παίζουν τον ίδιο ρόλο-«κλειδί» στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των ανθρώπων εκτός από τα ποντίκια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr